Bergens Tidende

Mishandlet og voldtok kone og datter i mange år. Nå er han dømt til 15 års fengsel.

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

Mannen dømmes også til å betale over 2,5 millioner kroner i erstatning til konen og de seks barna.

I over tre uker satt en familiefar i 50-årene i Bergen tingrett tiltalt for vold, voldtekter og mishandlin­g av kone og seks barn over flere år. Ifølge tiltalen skal han ha utsatt konen for vold og voldtekter i 19 år.

– Dette er en ekstremt alvorlig sak. Hun kom til Norge i 1997, og har levd under streng kontroll av tiltalte, isolert fra omverdenen og med vold og voldtekter i 19 år, sa konens bistandsad­vokat, Hilde Cecilie Matre Meyer, da saken startet.

Mannen nektet skyld og mente saken var oppblåst.

– Nei, det har ikke skjedd. Hun er min kone. Overgrep og voldtekt skjer når man tvinger noen uten samtykke. Samleie mellom ektefeller er ikke voldtekt, sa familiefar­en da det var hans tur til å forklare seg.

Dømt til 15 års fengsel

Nå er mannen dømt til fengsel i 15 år i Bergen tingrett. I dommen står det at voldtekten­e mot datteren og konen i seg selv kvalifiser­er for lang fengselsst­raff.

I straffeutm­ålingen legges det også vekt på at familievol­den som han dømmes for har vaert grov, har vart over flere år og har gått ut over mange. Dommerne mener skadepoten­sialet for dem som blir utsatt for slik vold er stort.

Ifølge dommen forbys han også på ubestemt tid å oppsøke eller på noen som helst måte, selv eller via andre, å ta kontakt med konen og de seks barna.

«Et kontaktfor­bud er viktig for de fornaermed­e. De har levd med vold og trusler fra tiltalte, og har behov for å bli vernet mot at han tar kontakt», står det i dommen.

– Jeg har lest dommen, men vil nå gå grundig gjennom den med min klient. Så vil vi ta stilling til hvordan vi skal forholde oss til den, sier advokat Johan Eide, som forsvarer mannen.

– Svaert alvorlig sak

Statsadvok­at Benedikte Høgseth la ned påstand om 19 års fengsel, og krevde at mannen på ubestemt tid forbys å oppsøke eller å ta kontakt med konen og barna selv eller via andre.

Hun viste blant annet til at mannen skal ha utsatt sin kone for grov vold og voldtekter i 19 år, at han skal ha utsatt en av døtrene sine for vold og voldtekter i 14 år. Overgrepen­e skal ha startet da datteren var rundt åtte år.

– Jeg var livredd. Hver gang han skadet meg, ville jeg hoppe fra en balkong på rommet mitt, sa hun i retten.

– Det går igjen at konen og barna ikke har noen ønske om hevne seg på far eller at han skal komme i fengsel. Det eneste de ønsker er å leve et liv uten vold og frykt, og slippe å se ham mer, sa Høgseth i løpet av sin tre timer lange prosedyre.

– Jeg er fornøyd med at han ble domfelt for samtlige forhold i tiltalen, sier statsadvok­aten etter at dommen er falt.

Hun ønsker ikke å kommentere straffutmå­lingen. Saken vil nå bli oversendt til Riksadvoka­ten, som skal ta stilling til om påtalemynd­igheten vil godta dommen eller anke for å forsøke å få strengere straff for mannen.

2,5 millioner i erstatning

Mannens forsvarer, Johan Eide, la ned påstand om frifinnels­e over hele linjen og for de erstatning­skrav som er fremsatt.

– Han har ikke erkjent straffskyl­d. Han mener datteren står bak dette og at det er hun som har iscenesatt alt. Han mener også at hun har påvirket hele familien for å få vekk faren, sa han under sin prosedyre.

Bistandsad­vokatene til konen og de seks barna krevde til sammen rundt fire millioner kroner i erstatning. Dommerne i tingretten dømte mannen til å betale 2,5 millioner kroner i erstatning.

– Det er bra at han er dømt, men straffen kunne vaert strengere. Samtidig er det bra at han også ble idømt kontaktfor­bud, sier konens bistandsad­vokat, Hilde Cecilie Matre Meyer.

Hun krevde 500.000 kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til konen, mens dommerne satte beløpet til 200.000 kroner.

– Jeg mener erstatning­en til min klient ikke gjenspeile­r de krenkelser hun er utsatt for og at den er for lav ut fra hva som er gitt i andre saker. Jeg vil diskutere anke på dette punktet med min klient, sier Meyer.

Jeg er fornøyd med at han ble domfelt for samtlige forhold i tiltalen.

Benedikte Høgseth, statsadvok­at

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? I RETTEN: Foran fra venstre bistandsad­vokat for konen, Hilde Cecilie Matre Meyer, og statsadvok­at Benedikte Høgseth. Bak fra v. bistandsad­vokat for de to eldste døtrene, Beate Hamre – og Espen Børjesson, bistandsad­vokat for de fire yngste barna.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN I RETTEN: Foran fra venstre bistandsad­vokat for konen, Hilde Cecilie Matre Meyer, og statsadvok­at Benedikte Høgseth. Bak fra v. bistandsad­vokat for de to eldste døtrene, Beate Hamre – og Espen Børjesson, bistandsad­vokat for de fire yngste barna.
 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? FORSVARER: Advokat Johan Eide forsvarer mannen i 50-årene.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN FORSVARER: Advokat Johan Eide forsvarer mannen i 50-årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway