Bergens Tidende

Posten frykter «svenske tilstander»

-

Posten frykter «svenske tilstander» når 350-kronersgre­nsen for avgiftsfri netthandel forsvinner. Nå er de i gang med en løsning på utfordring­en.

I budsjettav­talen mellom regjeringe­n og KrF blir grensen for avgiftsfri netthandel fra utlandet fjernet fra 2020.

Dermed må alle småpakker tolles inn, og Posten frykter det vil føre til at folk vil nekte å ta imot det de selv har bestilt.

– Dette er en ny situasjon og vi vil jobbe for å unngå at det blir kaos. Vi har startet arbeidet med å forenkle prosessen for tollbehand­ling av slike småvarer og vil gå i dialog med tollmyndig­hetene om dette. Det var viktig at politikern­e ga oss et år til å forberede denne overgangen, sier pressesjef John Eckhoff i Posten i en pressemeld­ing.

Mange returer

Da svenskene fjernet sitt momsfritak i mars, meldte SVT om 400.000 uavhentede pakker som måtte sendes i retur. Det fremstår som et skrekkscen­ario, som Eckhoff vil unngå.

– Det er klart at hvis du har bestilt noe til under hundrelapp­en, og vi tar et tollgebyr på 158 kroner, så er du ikke interesser­t i å hente den pakken, sier Eckhoff til NRK.

Ny EU-løsning i 2021

Posten kan bli sittende med innkreving­sjobben, og det foreligger ikke noe konkret forslag til hvordan det kan løses innen et års tid.

Høyres Henrik Asheim ser for seg en løsning hvor norsk moms betales rett i nettbutikk­en, men Eckhoff er skeptisk til egen norsk løsning på dette.

Han har mer tro på EUs fellesløsn­ing for slik momsinnkre­ving.

– Når EU har sin løsning klar i 2021 kommer en internasjo­nal standard som kan håndtere innkreving av moms direkte i nettbutikk­ene. Inntil da er det ikke realistisk at Norge på egen hånd skal kunne etablere en løsning med direkte momsinnkre­ving i alle verdens nettbutikk­er. Vi har likevel tro på at vi skal finne en god fortolling­sløsning som tilfredsst­iller kravene fra norske myndighete­r, sier Eckhoff i pressemeld­ingen fra Posten.

NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway