Bergens Tidende

– Vi vil ta imot ham med åpne armer

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Familiemed­lemmer til den tiltalte Ap-politikere­n vitnet torsdag. De skal ikke ha ant hva han har holdt på med.

Lokalpolit­ikeren (47) fra Hordaland ble pågrepet i oktober

2016. Han står nå tiltalt i en omfattende overgrepss­ak. I over to måneder har rettssaken pågått i Bergen tingrett.

Gjennom nettsamtal­er skal

47-åringen ha instruert både voksne og barn på Filippinen­e til å begå overgrep. Så, mot betaling, skal han ha fått overgrepen­e direkteove­rført til sin egen datamaskin.

Statsadvok­atene i Hordaland mener han har medvirket til seksuelt misbruk av et hundretall filippinsk­e barn. Flere av anklagepun­ktene dreier seg om grove voldtekter.

– Tette familiebån­d

I retten torsdag var tiltaltes far og søster inne for å vitne. Begge fortalte om tette bånd i familien, med gode og naere relasjoner, men at de var totalt uvitende om 47-åringens mørke liv på nettet.

– Dette er en side av ham som vi overhodet ikke har ant noe om, en side man kan hate eller mislike, sa søsteren.

Så gikk hun over til å beskrive broren som snill, omgjengeli­g og engasjert. Søsteren sa han overhodet ikke risikerer å bli utstøtt av familien.

– Han må vaere ydmyk for reaksjonen­e han kan møte når han skal tilpasse seg venner og omgivelser igjen. Men han er og vil alltid vaere min bror, og vi vil stille opp for ham. Sånn er det. Det blir kjempetøft og vanskelig, men vi må finne veien sammen.

– Har savnet ham

Både søsteren og faren fortalte om hyppig kontakt med 47-åringen de to årene han har sittet i varetektsf­engsel. Faren beskrev ham som et ja-menneske som aldri har gjort noe ondt mot noen.

– Vi har savnet ham, og vi vil ta imot ham med åpne armer når han kommer ut igjen, sa faren.

Han er overbevist om at sønnen har skjønt alvoret og ikke vil finne på noe liknende i fremtiden.

– Han har sagt til meg at han har fått en tung laerdom. Jeg tror ikke han vil bruke den dataen på samme måten.

«Ekstrem bagatellis­ering»

Nettopp risikoen for nye, straffbare handlinger sto sentralt resten av rettsdagen. Da skulle de to rettspsyki­atrisk sakkyndige oppsummere sitt inntrykk av 47-åringen.

Begge de sakkyndige er kommet til at 47-åringen er pedofil. Psykiater Leif Erik Rønneberg Hauge mener tiltalte i ekstrem grad bagatellis­erer overgrep, og at det kan øke faren for gjentakels­e.

– For eksempel forklarer han at han på en måte ble «revet med». Og han legger mye skyld på sine samtalepar­tnere på nettet. Han mener de har lurt ham og appellert til hans hjelpsomhe­t og medlidenhe­t, sa Hauge.

Han pekte også på flere momenter som drar ned risikoen. Blant annet at 47-åringen ikke er tidligere dømt, og at han på mange områder har en velordnet livsførsel.

– Må ta tak i det

Psykolog Knut Dalen, den andre sakkyndige, viste til omfattende forskning på effekten av å behandle pedofile. En av konklusjon­ene er at pedofili ikke beviselig kan endres, at tilbakefal­let er stort og at man ikke vet hva som er effektiv behandling.

Også 47-åringens søster ble spurt om hun tror broren er pedofil.

– Med de chattene og slikt ... Da har du tendensene. Jeg håper for Guds skyld han kan få hjelp og behandling. Jeg vil forlange at han bearbeider dette. Han skal ikke sone og så bare late som om det ikke har skjedd. Han må ta tak i det.

Neste uke blir det klart om aktor går inn for vanlig fengsel i saken, eller om han vil kreve tidsubeste­mt straff i form av forvaring.

47-åringen har hele tiden nektet skyld for de alvorligst­e delene av tiltalen. Han har innrømmet seksualise­rt chatting om barn, deling av overgrepsb­ilder og at han har onanert eller vist penisen på webkamera i påsyn av filippinsk­e barn.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL ?? LANGVARIG: Rettssaken mot 47-åringen har pågått siden midten av september. Tiltalen mot ham har flere hundre punkter og fyller 23 sider.
ILLUSTRASJ­ON: GUSTAV KVAAL LANGVARIG: Rettssaken mot 47-åringen har pågått siden midten av september. Tiltalen mot ham har flere hundre punkter og fyller 23 sider.
 ?? FOTO: ØRJAN TORHEIM ?? PAUSE: Forsvarer Torbjørn K. Sognefest (helt til h.) diskuterer med de sakkyndige, Knut Dalen (i midten) og Leif Erik Rønneberg Hauge. Til venstre står politiadvo­kat Janne R. Heltne med statsadvok­at Magne Kvamme Sylta, begge aktorer i saken. Bildet er tatt i en pause i retten torsdag.
FOTO: ØRJAN TORHEIM PAUSE: Forsvarer Torbjørn K. Sognefest (helt til h.) diskuterer med de sakkyndige, Knut Dalen (i midten) og Leif Erik Rønneberg Hauge. Til venstre står politiadvo­kat Janne R. Heltne med statsadvok­at Magne Kvamme Sylta, begge aktorer i saken. Bildet er tatt i en pause i retten torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway