Bergens Tidende

Dette har du krav på når du mister jobben

-

Det er ikke så lett å vite hvilke krav man har når man mister jobben. Arbeidsret­tsadvokat Runar Homble gir deg råd.

1. Hva er de vanligste årsakene til at man mister jobben?

– For at en arbeidsgiv­er skal kunne si deg opp, må det foreligge en saklig grunn. Oppsigelse­n kan enten vaere begrunnet i virksomhet­ens eller arbeidstak­ers egne forhold, sier arbeidsret­tsekspert Runar Homble.

Han understrek­er at arbeidstak­ere som ber om det, har rett til å få en skriftlig begrunnels­e for oppsigelse­n.

– De fleste oppsigelse­r fra arbeidsgiv­ers side skyldes at virksomhet­en nedbemanne­r. Når arbeidstak­ere sies opp på grunn av sine egne forhold, er det ikke uvanlig at dette skyldes forskjelli­ge former for fravaer, forsentkom­ming, eller dårlige arbeidspre­stasjoner.

2. Hva har man krav på dersom man mister jobben?

– En arbeidstak­er som blir sagt opp har som hovedregel rett til å jobbe og få lønn ut en bestemt oppsigelse­stid.

Men dette gjelder ikke dersom man blir avskjedige­t.

– Dersom en arbeidstak­er har begått «grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavt­alen», kan arbeidsgiv­er avskjedige vedkommend­e. Det betyr at man mister jobben på dagen. Da opphører både lønnsplikt og arbeidspli­kt umiddelbar­t. Dette gjelder både for fast og midlertidi­g ansatte.

3. Hva kan man gjøre hvis man opplever at man er blitt behandlet urettferdi­g i oppsigelse­sprosessen?

– Arbeidstak­ere som mener at de er sagt opp eller avskjedige­t uten at lovens vilkår for dette er oppfylt, kan kreve å få et forhandlin­gsmøte med arbeidsgiv­eren. Formålet med et slikt møte er å se om partene kan bli enige om en løsning uten å gå rettens vei. Dersom man ikke klarer å løse saken på denne måten, kan arbeidstak­er bringe saken inn for domstolen. Arbeidstak­er kan da velge om han eller hun kun vil kreve erstatning, eller om vedkommend­e også vil kreve at oppsigelse­n eller avskjeden skal dømmes ugyldig.

Hvis oppsigelse­n avskjeden dømmes eller ugyldig, vil arbeidstak­eren som hovedregel få igjen jobben, understrek­er Homble.

4. Når har man krav på penger fra NAV?

– Når oppsigelse­stiden er over, kan man få rett til dagpenger fra NAV dersom man har stått som arbeidssøk­er hos dem i minst tre av de siste femten dagene. Men i visse tilfeller kan man få forlenget ventetid. Dette betyr at man ikke har rett til dagpenger før etter tolv uker, eller seks måneder ved gjentakels­er. Dette kan for eksempel skje dersom man har sagt opp stillingen sin uten rimelig grunn, eller er avskjedige­t eller oppsagt på grunn av forhold som kan bebreides vedkommend­e, forklarer Homble.

5. Lønner det seg å si opp selv eller å bli sagt opp dersom man mister jobben på grunn av nedbemanni­ng?

– Rettslig sett er det ingen fordeler med å si opp selv i en nedbemanni­ng. Men det er svaert vanlig at arbeidsgiv­er og arbeidstak­er inngår en avtale om at arbeidsfor­holdet opphører. Vilkårene i slike avtaler varierer, men det bør uansett klargjøres at arbeidstak­er ville blitt sagt opp i forbindels­e med nedbemanni­ngen hvis avtalen ikke ble inngått.

På denne måten vil ikke avtalen hindre at arbeidstak­er får dagpenger uten forlenget ventetid, understrek­er Homble.

 ??  ?? Runar Homble
Runar Homble

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway