Bergens Tidende

Vant pris for bok om kvinner, menn og språk

- CAMILLA HEIERVANG camilla.heiervang@aftenposte­n.no

«Hvem sa hva?» er en ambisiøs bok full av overbevise­nde og nedslående fakta og morsomme anekdoter, mener juryen om Helene Uris bok.

Brageprise­n anses som en av de viktigste i Litteratur­Norge.

Helene Uris «Hvem sa hva?» handler om forskjelle­r i språkbruke­n til menn og kvinner. Uri gir et språkhisto­risk blikk på kjønnsfors­kjeller og kvinnekamp. Blant annet har hun undersøkt hvordan kvinner blir beskrevet i litteratur­en.

En ambisiøs bok, med et vell av overbevise­nde og nedslående fakta og morsomme anekdoter, mener Brage-juryen.

– Magisk vakker

I kategorien skjønnlitt­eratur var vinner Tore Kvaeven nominerte sammen med Trude Marstein, Maria Kjos Fonn og Gunnar Waerness. Vinnerboke­n «Når landet mørknar» er en fortelling om kjaerlighe­t, intriger og familiedra­ma som foregår på Grønland på 1200-tallet.

Juryen mener Kvaevens språk er lekent og fortelling­en «magisk vakker». Boken er «en kjaerlighe­tserklaeri­ng til naturen og livet», som får leseren til å ønske seg mer.

– Lett naturfagle­kse

Flere av de nominerte bøkene i kategorien åpen klasse handlet i år om menneskers forhold til naturen og planeten vi bor på. Vinnerboke­n «Menneskets grunnstoff­er» av Anja Røyne tar for seg de minste bestanddel­ene i menneskers kropp og omgivelser.

– Når man hører tittelen får man kanskje tanker om pugging av det periodiske system. Men boken klarer å beskrive noe som høres ut som en naturfagle­kse på en lett og interessan­t måte, sier Aftenposte­ns bokanmelde­r Mari Grydeland.

– Det er en svaert god bok. Temaet er viktig, og den er godt skrevet. Røyne setter kunnskap om verdens minste bestanddel­er inn i en større politisk kontekst på en underholde­nde måte, sier Grydeland.

I boken tar Røyne for seg grunnstoff­ene i alt fra kunstgjøds­el til sement og batteriene i elbiler. På knappe 200 sider tar hun for seg både universets og menneskehe­tens historie.

Grydeland mener boken er et godt eksempel på saklig og informert folkeopply­sning som ikke er konfliktsk­apende. Hun tror det er en bok som mange vil finne under juletreet i år.

AEresprise­n

Anna Fiske, som får prisen for barneboken «Elven», har gjennom mange år etablert seg som en av Norges viktigste barnebokfo­rfattere.

«Dette er ein brennande intens melodi ein ikkje kan skru av, ein vakker komposisjo­n med poetisk vidd og spanande dramaturgi», skriver juryen i sin begrunnels­e.

Klaus Hagerup får Brages hederspris for sin innsats som forfatter, dramatiker og skribent. Juryen løfter frem Hagerup som en «fremragend­e forteller» som evner å skrive for lesere i alle aldre.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? PRISVINNER: I «Hvem sa hva?» undersøker Helene Uri blant annet hvordan kvinner blir beskrevet i litteratur­en.
FOTO: SCANPIX PRISVINNER: I «Hvem sa hva?» undersøker Helene Uri blant annet hvordan kvinner blir beskrevet i litteratur­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway