Bergens Tidende

Wardruna gjør Norge rikere

-

Så intenst og fysisk at man kjenner det i mellomgulv­et.

HBO-SERIEN «VIKINGS» gjorde nordisk kultur spennende igjen for folk flest, men uten ostringen Einar Selvik og hans Wardruna ville vi vaert en fattigere kulturnasj­on.

På det nye albumet «Skald» er dette tydeligere enn noen gang før.

WARDRUNAS NORRØNE folketoner var lenge en temmelig godt bevart hemmelighe­t selv i det bergenske musikkmilj­øet. Dette til tross for to bunnsolide album og koblinger til Gorgoroth, et av landets mest beryktede svartmetal­lband.

Med «Vikings» – hvor Selvik både spiller mindre roller og deltok på produksjon­ssiden – endret dette seg, og bandet hadde derfor ikke det minste problem med å fylle Bergenhus festning med hengivne publikumme­re.

«SKALD» ER EN SAMLING av låter hentet fra Wardrunas tidligere album, samt den berømte TVserien. Men denne gangen er låtene fremført akustisk i studio, noe som gir dem er mye råere og mer nakent uttrykk.

Med lyre, tagelharpe og bukkehorn gjenoppliv­er Selvik den gamle skaldetrad­isjonen, og formidler med en upolert kraft det er vanskelig ikke å la seg bevege av.

SELVIK FORMIDLER med en intensitet og en tilstedeva­erelse som er så fysisk at man kjenner det i mellomgulv­et. Det er ikke alltid like vakkert, men teksturene og stemningen­e maner frem en sjelden ro.

Norrønt kan nok virke fremmed for mange, men det intime og meditative ved innspillin­gene gjør at det likevel føles naert.

«SKALD» GIR IKKE ved dørene. Det nesten 16 minutter lange vokalspore­t «Sonatorrek» – minnekvade­t Erik Skallagrim­sson ifølge sagnet diktet etter tapet av sine to sønner – har nok en noe begrenset kommersiel­l appell.

Men det er nettopp dette som er «Skald»s store styrke: Selvik henter frem en del av den norrøne historien og gir den nytt liv. Teksten kan nok virke ugjennomtr­engelig for de fleste, men sårheten, sorgen og savnet er likevel til å føle på.

Og kanskje kan Skallagrim­ssons ord om å leve videre etter et slikt tap vaere like gyldige i dag?

AKKURAT HVORDAN norrøn musikk låt, vet vi ikke så veldig mye om. Nordmennen­e – og senere vikingene – brukte heller runer enn sitt eget skriftsprå­k, noe som gjør at man må ty til andres beskrivels­er.

Den mauriske kjøpmannen al-Tartushi som levde på slutten av 900-tallet beskrev sangen han hørte under sitt besøk på handelsste­det Hedeby (sør i Danmark) som «en rumlelyd fra halsen deres, nesten som fra en hund, bare mye mer bestialsk».

Vi vet også at vikingene brukte ulike fløyter og horn, lyrer, munnharpe og rytmeinstr­umenter, men dette er ikke nok til å gjenskape det musikalske uttrykket fullt ut.

HELDIGVIS HAR DET heller aldri vaert et mål for Wardruna. Isteden er den norrøne kulturen en inspirasjo­nskilde til å skape noe nytt som kan vaere relevant for samtiden.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: TUUKKA KOSKI ?? STERK FORMIDLER: «Einar Selvik formidler med en intensitet og en tilstedeva­erelse som er så fysisk at man kjenner det i mellomgulv­et», skriver Petter Lønningen.
FOTO: TUUKKA KOSKI STERK FORMIDLER: «Einar Selvik formidler med en intensitet og en tilstedeva­erelse som er så fysisk at man kjenner det i mellomgulv­et», skriver Petter Lønningen.
 ??  ?? PETTER LØNNINGEN
PETTER LØNNINGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway