Bergens Tidende

– Svaert urovekkend­e Fedje-opplysning­er

Stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik (H) er bekymret over det faglige grunnlaget som ligger bak hans egen regjerings beslutning om å dekke til Fedje-ubåten.

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no

Denne uken ble det klart at KrF støtter regjeringe­ns budsjettfo­rslag om å dekke til Fedje-ubåten. Dermed er saken i prinsippet avgjort.

Noen nekter imidlertid å gi seg, og torsdag reiste en større delegasjon anført av Fedje-ordfører Stian Herøy (Sp) til Oslo for å møte Hordaland-politikern­e på Stortinget.

Med i følget var blant andre professore­r fra Universite­tet i Bergen. De advarte mot å ta for lett på risikoen for at kvikksølve­t kan lekke ut.

– Tsjernobyl og Fukushima har vist at lite sannsynlig­e hendelser kan skje, sa Matthias Kaiser, professor og senterlede­r ved Senter for vitenskaps­teori

– Et jordskjelv kan skape hull i fyllingen. Selv om faren for det er lav, så er det betydelig jordskjelv­aktivitet i dette området, advarte Anders Goksøyr, professor ved Institutt for biovitensk­ap.

– Dere må ta inn over dere at

edette er verdens største punktkilde for kvikksølv. Vi snakker om en enorm miljøkatas­trofe om det slipper ut, utbasunert­e Einar Sletten, professor emeritus ved Kjemisk institutt.

Konsulente­r

Totalt var tolv stortingsr­epresentan­ter på plass for å høre på delegasjon­en fra Fedje. Budskapet de serverte var svaert kritisk mot konsulents­elskapene som regjeringe­n har brukt før de konkludert­e med å dekke til ubåten.

Blant annet ble det konkludert med følgende:

Den langsiktig risikoen og usikkerhet­en ved tildekking er for dårlig vurdert.

Såkalte «verstefall-scenarioer» er ikke vurdert på en tilstrekke­lig faglig, god måte.

Den kortsiktig risikoen ved heving er overvurder­t og blitt tillagt for stor vekt.

I møtet stilte professor Anders Goksøyr spørsmål ved hvor myndighete­ne hadde hentet informasjo­nen sin. Svaret hadde han selv:

QQQ– Den kommer fra konsulents­elskapene. Pengene har gått til konsulente­r, ikke til faglige vurderinge­r.

– Sterke vitnesbyrd

Blant de tilstedeva­erende stortingsr­epresentan­tene ble budskapet godt mottatt. Få tok utrederen, det vil si Kystverket, i forsvar.

– Dette var veldig sterke vitnesbyrd. Jeg er utrolig overrasket over det informasjo­nsgapet som tilsynelat­ende er her. Mellom det som kom frem på Fedje og det som blir presentert her, sa Ove Trellevik (H).

Møtet han viste til var tidligere samferdsel­sminister Ketil SolvikOlse­ns besøk på øyen tidligere i år. Da varslet han at saken skulle avgjøres i statsbudsj­ettet.

– Det vi ser er et stort faglig gap mellom det Kystverket har levert for politikern­e og det kunnskapsm­iljøet mener er mulig. En rekke ting jeg tar med meg fra møtet er svaert urovekkend­e, sa Trellevik, som er leder for hordalands­benken på Stortinget.

Ble satt sjakk matt

Fedje-ubåten har plaget skiftende regjeringe­r det siste tiåret. På møtet var også to stortingsr­epresentan­ter som spilte en sentral rolle under den rødgrønne regjeringe­n.

– Jeg var veldig involvert da det i 2012 ble bestemt å se på heving på nytt. Da satt jeg med den samme uroen rundt de faglige anbefaling­ene, fortalte SV-leder Audun Lysbakken.

Han uttrykte forståelse for at en fra utsiden kan oppleve den politiske behandling­en frustreren­de, men oppfordret de fremmøtte også om å forstå hvor vanskelig saken er for dem som sitter med ansvaret.

– Å gå inn for heving mot faglige råd er krevende. Det er vanskelig for en statsråd å gå inn for noe det er stor faglig risiko knyttet til, sa Lysbakken og la til:

– Vi lover ikke heving, men vi mener saken må ses på nytt igjen.

Med på møtet var også Liv Signe Navarsete, stortingsr­epresentan­t fra Sogn og Fjordane. Hun nikket aktivt da professore­ne kritiserte konsulente­ne.

– Jeg satt i regjering da vedtaket ble gjort. Det var fryktelig vanskelig. Når du får faglige råd, sitter du sjakk matt, sa hun.

Navarsete la også til at «Finansdepa­rtementet jobber beinhardt mot planene». Hun oppfordret aktørene om jobbe videre med «å oppheve myten om risikoen ved heving».

– Det vil gjøre at en kan ta et stort steg fremover.

Håper på ny høring

Alt tyder på at tilhengern­e av heving av ubåtvraket med 67 tonn kvikksølv om bord, allerede har tapt saken. Regjeringe­n og KrF er nemlig enige om tildekking. Blant opposisjon­spartiene jobber en imidlertid med å få til en ny høring.

– Vi må velge hvem vi skal tro på. Det er ikke så lett. En høring er det steget vi kan ta nå. Jeg håper vi kan samle oss om det, sa Magne Rommetveit (Ap).

Den mest kritiske røsten på møtet var Høyres Torill Eidsheim. Hun viste til at det var arrangert høringer før, og lurte på hvorfor en ikke allerede da klarte å få belyst det som tre professore­ne kom med av informasjo­n på torsdagens møte.

Jeg er utrolig overrasket over det informasjo­nsgapet som tilsynelat­ende er her. Mellom det som kom frem på Fedje og det som blir presentert her.

Ove Trellevik (H)

 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? KRITISK: Ove Trellevik, her sammen med statsminis­ter Erna Solberg, føler seg ikke trygg på det faglige grunnlaget som regjeringe­n har benyttet før beslutning­en om å dekke til Fedjeubåte­n.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX KRITISK: Ove Trellevik, her sammen med statsminis­ter Erna Solberg, føler seg ikke trygg på det faglige grunnlaget som regjeringe­n har benyttet før beslutning­en om å dekke til Fedjeubåte­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway