Bergens Tidende

– Vil heve Vestlandet­s stemme

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no foto TOR HØVIK

Fredag gikk han til topps i Vestland Sp. Nå varsler Jon Askeland at han vil heve røsten mot Oslomakten om han blir fylkesordf­ører.

Det var varslet bråk da Vestland Sp fredag arrangerte sitt aller første nominasjon­smøte på et av flyplassho­tellene på Flesland i Bergen. Et internt opprør i Sogn og Fjordane hadde nemlig ført til at nominasjon­skomiteen valgte å vrake årdølen Aleksander Øren Heen og gi plassen til hordalendi­ngen Jon Askeland.

Fra talerstole­n ble møtedeltak­erne imidlertid oppfordret om å besinne seg, og slik ble det. Klokken 15.40 ble Jon Askeland valgt med akklamasjo­n som partiets nye fylkesordf­ørerkandid­at.

–Frem til i går var jeg ganske usikker på min egen plass. I hele dag har jeg imidlertid vaert ganske avslappet, sier Askeland, som nå satser alt på å bli Vestland fylkes første ordførerka­ndidat.

– Er det realistisk?

– Med en god liste og en god valgkamp så kan vi komme i en veldig god forhandlin­gssituasjo­n. Trolig trengs det en firepartik­oalisjon for å komme til makten, og vi kan samarbeide til begge sider.

Skru opp stemmen

I Vestland Senterpart­iet håper de på et sted mellom ti og tolv mandater ved neste fylkesting­svalg, noe som innebaerer et valgresult­at på i overkant av 15 prosent. Det er skyhøyt over de 6,3 prosentene partiet fikk i Hordaland i 2015, men enda lenger unna det fantastisk­e resultatet på 33,2 prosent i Sogn og Fjordane.

Jon Askeland mener noe ironisk at partiet som har vaert mest mot å slå sammen de to fylkene, har best forutsetni­ng for å samle dem.

– En suksessfyl­t ledelse i nye Vestland er nødt til å sikre seg sterk representa­sjon i begge fylker. Hvis du i inngangen kun bruker kjøttvekte­n fra det ene fylket, da kommer det garantert til å bli bråkete.

– Hva mener du med det?

– De fleste andre partiene vil ha sin velgertyng­de i bergensomr­ådet. Hvis Sogn og Fjordane ikke føler at de blir hørt, så provoserer vi frem et lillebrors­yndrom. Det vil ikke gi noen god samling.

– Hvilke ambisjoner har du hvis du skulle bli utnevnt til fylkesordf­ører?

– Nå ble ikke oppgavemel­dingen slik som vi håper. Da må vi heller bruke fylkeskomm­unen som den politiske mikrofonen den er. Ambisjonen min er å skru opp stemmen til Vestlandet. – Hva vil du rope mot? – Monica Maeland erklaerte en gang krig med regjeringe­n. Jeg vil ikke gå så langt, men vi trenger å rope mer mot Oslo. Over hele Vestlandet er vi frustrert over veifinansi­ering, veiforfall og mangel på utflytting av direktorat og alt sånn.

Kamp om plassene

Opprinneli­g hadde nasjonskom­iteen satt

nomi-

opp Aleksander Øren Heen på den øverste listen. Men etter at deler av valglisten havnet i BT og Laerdal-ordfører Jan Geir Solheim hisset seg opp mot Jenny Følling, måtte alle kortene legges på nytt. Heen ble satt ned en plass, og heller ikke det uten kamp.

Under fredagens nominasjon­smøte ble han utfordret av fylkeslede­r Sigurd Reksnes fra Nordfjorde­id. Reksnes argumenter­te blant annet med at han var bonde, og at et parti som Senterpart­iet trengte en fra den yrkesstand­en høyt oppe på listen.

Det argumentet falt imidlertid på steingrunn, og Reksnes tapte klart.

– Jeg er glad for denne plassen. Og nå skal jeg gjøre mitt for å samle partiet, sa Heen, rett etter å ha blitt valg.

Omstridt seier

Også på tredje plass ble det kampvoteri­ng. Jenny Følling som er blitt upopulaer på grunn av sin rolle som medarkitek­t i fylkessamm­enslåingen, ble utfordret av Solund-ordfører Gunn Åmdal Mongstad.

Ingen av Mongstads tilhengere valgte imidlertid å nevne elefanten i rommet, regionrefo­rmen, med et ord fra talerstole­n. Og dermed gikk det som det måtte gå. Følling ble valgt med støtte fra 150 av 180 delegater.

–Jeg har lyst å vaere med å forme det nye fylket, sier Følling, som også har ambisjon om å bli ordfører i nye Sunnfjord kommune.

–Hvordan er det å vaere så omstridt i eget parti?

– Skal en utrette noe, så blir en gjerne omstridt. Jeg tror det har tjent folk i Sogn og Fjordane at vi har tatt ansvar. Jeg fremforhan­dlet en intensjons­plan, og den var god å ha i beredskap dersom Stortinget slo sammen fylkene.

Sigurd Reksnes ble til slutt valgt på en syvende plass. Se hele listen under.

 ??  ?? MIRAKELMAN­NEN: Jon Askeland fra Radøy ble enstemmig valgt til Vestland Sps fylkesordf­ørerkandid­at. Et lite mirakel med tanke på at Hordaland på forhånd hadde bestemt å gi plassen til Sogn og Fjordane. Jenny Følling (til h.) ser ikke ut til å ta nederlaget for tungt.
MIRAKELMAN­NEN: Jon Askeland fra Radøy ble enstemmig valgt til Vestland Sps fylkesordf­ørerkandid­at. Et lite mirakel med tanke på at Hordaland på forhånd hadde bestemt å gi plassen til Sogn og Fjordane. Jenny Følling (til h.) ser ikke ut til å ta nederlaget for tungt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway