Bergens Tidende

Elvebredde­n hadde mange rødlistear­ter. Kraftselsk­apets innleide biologer fant ingen.

- ATLE ANDERSSON atle.andersson@bt.no

Naturverne­re hyret inn egne eksperter for å undersøke det utbyggings­truede elvelandsk­apet i Hardanger. De gjorde funn av en rekke sjeldne arter.

Det er ikke første gang myndighete­ne er i ferd med å avgjøre en kraftutbyg­ging der utbredelse­n av rødlistear­ter er underrappo­rtert. Det samme skjedde i Øystesevas­sdraget. Etterunder­søkelser har også dokumenter­t underrappo­rtering i en lang rekke søknader om småkraftve­rk.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) skal snart si ja eller nei til kraftutbyg­ging i den trange Kvanndalen i Granvin.

Det som kan avgjøre den betente striden er om det blir gjort funn av rødlistede arter langs elven.

Artene på den nasjonale rødlisten befinner seg langs en skala fra «sårbar» til «kritisk truet». Mer enn 4000 arter er på listen, som omfatter alt fra fugler og fisker til sjeldne biller og sopper.

Fant ingenting

Alle kraftselsk­aper må kartlegge naturverdi­er og vurdere konsekvens­ene av en kraftutbyg­ging når de søker om konsesjon. Hardanger Energi AS leide inn ekspertise fra Norconsult for å undersøke naturen i Kvanndalen.

De fant ingen rødlistear­ter. Den første fagrapport­en konkludert­e riktignok med en viss usikkerhet, mens etter en oppfølging­sbefaring i 2017 slo Norconsult fast at det ikke finnes rødlistear­ter langs elveløpet som vil bli berørt av en kraftutbyg­g.

«Store naturverdi­er»

Nå har stiftelsen Biofokus påvist 15 rødlistear­ter i dalen og langs elven. Syv av disse er saerlig viktige fordi de forekommer enten langs «vannstreng­en, flommarksm­iljøer og andre arealer i umiddelbar naerhet til elven», skriver Biofokus.

Tre av artene er «sårbare», mens fire er «naer truet». Det dreier seg om karplanter, moser og lav, med navn som huldrebekk­emose og kystsaltla­v.

Rapporten slår fast at det er store naturverdi­er i Kvanndalen, hele veien fra det planlagte inntaket til kraftverke­t og langt nedover dalen.

«Ikke overrasket»

«Det finnes få, om noen kjente, intakte storkløfte­r i fylket med like høye verdier som Kvanndalen», skriver Biofokus.

Utbygginge­n vil gi lavere vannføring i Kvanndalse­lva, og reduksjone­n blir størst i den øverste delen der det skal bygges en sperredam.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? BEFARING: Mange ville si sin mening da NVE arrangerte sluttbefar­ing i Kvanndalen og nabobygden Folkedal i Hardanger i sommer, i midten av bildet står naturverne­r Synnøve Kvamme og til høyre for henne seksjonssj­ef i NVE, Øystein Grundt.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK BEFARING: Mange ville si sin mening da NVE arrangerte sluttbefar­ing i Kvanndalen og nabobygden Folkedal i Hardanger i sommer, i midten av bildet står naturverne­r Synnøve Kvamme og til høyre for henne seksjonssj­ef i NVE, Øystein Grundt.
 ??  ?? KRAFTKAMP: Synnøve Kvamme håper de nye funnene av rødlistear­ter fører til at Kvanndalse­lva i Hardanger også i fremtiden skal få renne fritt fra fjell til fjord.
KRAFTKAMP: Synnøve Kvamme håper de nye funnene av rødlistear­ter fører til at Kvanndalse­lva i Hardanger også i fremtiden skal få renne fritt fra fjell til fjord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway