Bergens Tidende

Rapport: Dette er skadene på oljetanker­en «Sola TS»

- ADRIAN.NYHAMMER.OLSEN adrian.nyhammer.olsen@sysla.no

Etter kollisjone­n mellom KNM «Helge Ingstad» og oljetanker­en «Sola» TS utenfor Sture i Øygarden morgenen 8. november, ble skadene på oljetanker­en inspisert av DNV GL.

Sysla har fått innsyn i DNV GL-rapporten, som beskriver tidligere ukjente detaljer om hvilke skader tankskipet fikk av kollisjone­n:

Et hull på 90×60 centimeter i platene på styrbord side, på høyde med ankerfeste­t. Skaden var omtrent tre meter under hoveddekke­t.

Rekkverket på styrbord side var bøyd flere steder i den øvre delen.

Ankerfeste­t var skjøvet inn og hadde et hull på den øvre delen.

Som følge av kollisjone­n ble ankeret og ankerfeste­t dratt omtrent 20 meter fra ankervinsj­en. Ankervinsj­en var sikret med bremse på, og ankerstopp­er var på. Etter skaden kunne ankervinsj­en ikke opereres, og kjettingst­opperen var bøyd. Servicesel­skapet MacGregor har vaert om bord

QQQi fartøyet for undersøkel­ser, og fant ankervinsj­en ute av drift, og sannsynlig­vis er den hydraulisk­e motoren skadet.

Ligger i Gdansk

Den 249 meter lange oljetanker­en var fullastet med olje da det kolliderte.

Etter DNV GLs inspeksjon fikk skipet tillatelse til å seile én enkel reise til et skipsverft for reparasjon, etter lossing av oljen.

Sola TS losset av olje på Tetney-terminalen i Storbritan­nia, og ligger nå til reparasjon ved Remontowa Shipyard, et skipsverft i Gdansk.

– En del arbeid

Sysla har vaert i kontakt med selskapets forsikring­sselskap, men de ønsker ikke å kommentere hvor mye det vil koste å reparere skadene.

Heller ikke rederiet Tsakos Columbia Shipping sin talsperson Patrick Adamson vil fortelle hvor dyrt det blir å reparere skadene.

– Skadene var godt over vannlinjen, som gjorde at skipet var stabilt. Det er ikke en enorm reparasjon, men det trengs en del arbeid. Jeg har ingen informasjo­n om kostnadene, sier han til Sysla.

Reparasjon­ene er ventet å ta mellom 10 og 14 dager.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? I GDANSK: «Sola» TS ligger nå til reparasjon ved Remontowa Shipyard, et skipsverft i Gdansk.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN I GDANSK: «Sola» TS ligger nå til reparasjon ved Remontowa Shipyard, et skipsverft i Gdansk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway