Bergens Tidende

Minedykker­e hentet ut harddisk fra broen

- ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE adalheidur.oldeide@bt.no

Fredag har Minedykker­kommandoen vaert om bord i KNM «Helge Ingstad» for å hente ut mer bevismater­iale.

Minedykker­ne var på broen og tok med seg harddisken til maskinkont­rollsystem­et, Integrated Platform Management Systems (IPMS).

Det har tidligere vaert uklart om det har vaert mulig å hente ut lydloggene fra broen på fregatten. Fredag opplyser Forsvaret at både navigasjon­splottene til fartøyet og lydloggene fra bro er overlevert til Statens havarikomm­isjon og politiet.

Fredag er også en harddisk hentet ut fra fregatten, opplyser Forsvaret.

Frode Karlsen i Vest politidist­rikt bekrefter at politiet har mottatt harddisken­e fra Sjøforsvar­et.

– Vi samarbeide­r godt med Forsvaret når det gjelder uthenting av bevis. Vi har foreløpig ikke gått gjennom dataene eller hørt på lydloggene fra broen.

Ifølge politiet må materiale først sikres, deretter må alt materiale bearbeides. Hvor lang tid dette vil ta er uvisst, ifølge Karlsen.

– Først må vi vite at vi greier å sikre dataene, så kan de andre prosessene starte, sier Karlsen.

Sjøforsvar­et opplyser i en pressemeld­ing at alt materiale er overlevert til myndighete­ne som etterforsk­er havariet. Politiet har tidligere bekreftet overfor BT at det var syv personer på broen da ulykken skjedde, seks nordmenn og en amerikansk sjøoffiser som var under opplaering. Ifølge VG drev ikke fregatten med en navigasjon­søvelse som innebar at radar var avslått før kollisjone­n.

Forsvaret har selv vaert tilbakehol­dne med opplysning­er om hva som skjedde da fregatten kolliderte med tankskipet «Sola TS» torsdag 8. november.

– Sjøforsvar­et er en part i saken og kan derfor ikke kommentere det som har skjedd mens etterforsk­ningen og undersøkel­sene pågår. Vårt fokus har vaert, og vil fortsatt vaere, god ivaretakel­se av personelle­t, berge fregatten og få den transporte­rt hjem til Haakonsver­n, understøtt­e politiet og Havarikomm­isjonen i deres arbeid, og se fremover på hvordan vi fortsatt kan løse Marinens oppgaver med én fregatt mindre, skriver Sjøforsvar­et i sin pressemeld­ing.

Det vil koste minst 70 millioner kroner å heve den havarerte fregatten, ifølge VG. Det er det trondheims­baserte selskapet Boa Management som har fått oppdraget. Forsvaret bekrefter prislappen, melder avisen.

Q

 ??  ?? HAVARERT: Fredag ettermidda­g startet arbeidet med å berge den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» som ligger i Hjeltefjor­den.
HAVARERT: Fredag ettermidda­g startet arbeidet med å berge den havarerte fregatten KNM «Helge Ingstad» som ligger i Hjeltefjor­den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway