Bergens Tidende

Helse Vest vurderer millionkra­v mot Bergenskli­nikken

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

I 77 døgn skal en pasient på Bergenskli­nikken ha vaert borte fra behandling­splassen sin. Likevel fikk klinikken betalt for plassen.

I slutten av august måtte fagdirektø­r Kari Lossius og klinikksje­f Eva Løvaas pakke sakene sine og forlate Bergenskli­nikken.

Ledelsens forklaring på suspensjon­ene var at pasienter ved klinikken ikke hadde blitt skrevet ut, til tross for at de hadde forlatt behandling­sstedet. Ledelsen anslår at disse avvikene utgjør mellom tre og fem millioner kroner i verdi.

På grunn av dette vurderer Helse Vest å kreve tilbake penger. Det kommer frem i et brev som BT har fått innsyn i.

Gransker avvikene

For tiden jobber Bergenskli­nikken med å granske avvikene. Arbeidet utføres av et eksternt revisjonss­elskap.

Inntil det foreligger en rapport som slår endelig fast hva som har skjedd, vil ikke klinikkled­elsen kommentere det eventuelle tilbakebet­alingskrav­et.

– For å få verifisert eller avkreftet om det har vaert feilrappor­tering, gjennomfør­er vi nå en undersøkel­se. Viser det seg at vi har hatt et lavere belegg enn i avtalen med Helse Vest, kan de kreve midler tilbakebet­alt. Skulle en slik situasjon oppstå, må vi forholde oss til det, sier kommunikas­jonssjef Lene Thowsen.

Hun presiserer at ledelsen ennå ikke vet utfallet av granskinge­n.

BT har imidlertid bedt om innsyn i en redegjørel­se som ledelsen har sendt Fylkeslege­n. Der står det at de så langt har oppdaget 71 ulike personer som ikke har benyttet seg av behandling­splassene sine – i til sammen 930 døgn.

«De mest graverende forholdene knytter seg til et fravaer på i alt 77 døgn for en pasient i 2017 og 44 døgn for en pasient i 2018», står det i redegjørel­sen.

– Knallgod faglig jobbing

Kari Lossius og Eva Løvaas mener på sin side at beskyldnin­gene mot dem er helt uberettige­de.

– Hvis vi hadde feilrappor­tert med viten og vilje, er det rimelig at Helse Vest krever tilbake penger. Men her handler det om pasienter som har hatt tilbakefal­l, som vi har prøvd å få inn igjen, sier Lossius.

Hun tror ikke pasienter har vaert fravaerend­e i opptil 77 sammenheng­ende døgn. Det kan blant annet dreie seg om pasienter som har vaert innlagt i mange måneder, som har hatt perioder på avrusning i en annen avdeling, mener hun.

Underveis kan de ha fått tilbakefal­l.

– Det er ikke slik at noen har vaert ute så lenge, uten at vi har visst hvor de har vaert. I disse døgnene har vi jobbet med å få kontakt med dem, og behandlere har fulgt dem opp sammen med kommune og helsetjene­sten utenfor, sier hun.

Hun mener at dette er del av et komplisert behandling­sprogram, og at det ikke finnes retningsli­njer eller prosedyrer i Norge for hvor mange døgn en pasient kan vaere ute av behandling – så lenge det jobbes aktivt med pasienten utenfor institusjo­nen.

Økonomisk krise

Bergenskli­nikken står allerede i en vanskelig økonomisk situasjon, og det eventuelle tilbakebet­alingskrav­et vil kunne gjøre økonomien ekstra utfordrend­e.

Lossius og Løvaas tror imidlertid ikke at det vil bli aktuelt med tilbakebet­aling.

– Det er rimelig at Helse Vest kan få tilbakebet­alt hvis det har vaert senger som ikke er disponert av pasienten, men det har ikke skjedd i dette tilfellet. Jeg mener ledelsen har misforståt­t situasjone­n, sier Løvaas.

I syv av de ti siste årene har klinikken gått med økonomisk underskudd, og alt tyder på at det vil vaere røde tall på bunnlinjen når klinikken legger frem regnskapet fra 2018. I august uttalte administre­rende direktør Ole Hope, på et internt møte, at de styrer mot et driftsunde­rskudd på seks millioner kroner.

På grunn av den økonomiske situasjone­n, har klinikkled­elsen blant annet varslet oppsigelse­r av ansatte. Samtidig har klinikken fått innvilget kassakredi­tt i banken, et banklån som skal finansiere den daglige driften.

Hope omtaler dette som et «kriselån».

Banken har innvilget lånet, på betingelse av at klinikken får fortsette sin avtale med Helse Vest – og at de betaler tilbake penger hvis Helse Vest ber dem om det.

Venter til eiendom er solgt

I brevet til Bergenskli­nikkene, skriver eierdirekt­ør Ivar Eriksen i Helse Vest at de vil avvente å eventuelt kreve tilbake penger til Bergenskli­nikken har solgt lokalene sine i Skuteviken. Eiendomssa­lg er et av krisetilta­kene som ledelsen har planlagt for å få kontroll på økonomien.

Eriksen sier til BT at de ennå ikke har tatt stilling til tilbakebet­aling.

– Vi vil ta stilling til det når vi har fått faktagrunn­laget på bordet, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? SUSPENDERT: 22. august måtte Kari Lossius umiddelbar­t forlate Bergenskli­nikken. Hun er beskyldt for grove rapporteri­ngsavvik.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL SUSPENDERT: 22. august måtte Kari Lossius umiddelbar­t forlate Bergenskli­nikken. Hun er beskyldt for grove rapporteri­ngsavvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway