Bergens Tidende

Lykkes med å få unge flyktninge­r inn i arbeidsliv­et

- BJARTE SOLHEIM bjarte.solheim@bt.no foto MARITA AAREKOL

Skoledagen starter med norsk for de tolv elevene som har flyktet fra krig og konflikt i Syria, Afghanista­n, Somalia og Eritrea.

Fremmer integrerin­g

Når laerer Carine Troland spør om noen vil lese høyt, går alle hender i vaeret. I tur og orden leser de.

De fleste har god flyt. Disse elevene har gått her i to år, og er kommet langt. Noen strever like fullt med lesingen. Men ingen ler.

– Vi ler mye, men vi ler ikke av hverandre, vi ler sammen. Det er viktig at vi ikke ler av. Da blir det vanskelig å laere, sier Rachid.

Opplegget kalles Grunnskole for minioritet­språklig ungdom (GMU). Det er et tilbud til de som har alder til videregåen­de, men som på grunn av kort botid i Norge og lite skolegang fort vil falle gjennom i en vanlig norsk klasse.

– Det å få folk til å ta et forberedel­sesår er trolig en suksessfak­tor for gjennomfør­ing, sier Knut Christian Clausen, rektor på Flora vgs.

Krigens barn

Troland forteller at det er en del utfordring­er med klassen. Noen har stort fravaer på grunn av psykiske problemer.

– Mange har traumer fra krig og flukt, sier laereren.

Hun påpeker samtidig at hun blir ekstra godt kjent med disse elevene.

– De åpner seg, sier Troland. Det at laererne kommer så tett på, gjør det lettere å jobbe med kulturfors­tåelse.

Når de snakker om sosial kontroll for eksempel, er det en fordel at ungdommene går med jevnaldren­de og ikke er i et skolemiljø med voksne, der de kan møte eldre slektninge­r.

– Vi vil forebygge og avdekke sosial kontroll, og laere dem hvilke rettighete­r de har i Norge. Vi må også laere dem hva som er greit og ikke i Norge, sier Troland.

Ikke råd til å gå på skole

Familien til Sabir Mohammed (17) hadde ikke råd til å sende ham på skolen i Somalia. I stedet laerte faren ham å lese og skrive hjemme.

– Pappa syntes det var veldig viktig, sier Mohammed.

Han stilte derfor ikke med helt blanke ark da han kom til Norge som 14-åring. Men matte hadde Mohammed aldri laert. Han får likevel skryt av mattelaere­r Trond-Ole Hjorthaug.

– Mohammed er en av de beste i klassen på Pytagoras’ laere, sier han.

Mattelaere­ren prater tydelig. Han skritter opp og viser med hele seg hvordan de kan regne ut areal og volum av klasseromm­et. De store kunnskapsf­orskjellen­e i klassen krever litt ekstra av laererne. Mohammed Ibrahim (16), som er veldig flink i matte, hjelper den mindre rutinerte Sabir Mohammed. Praten går. På både somali og norsk.

– Laererne er veldig flinke, sier Ibrahim.

– Og det er et godt miljø. Alle er venner, sier Mohammed.

Ikke så lett å bli kjent

Selv om elevene er fornøyde med miljøet i klassen, føler de ikke at de har blitt inkludert i skolemiljø­et. Et lite paradoks, ettersom fellesskap med norske elever er noe av formålet.

 ??  ?? SKOLE MED JEVNALDREN­DE: Rawan Nehli (til h.) måtte først gå i klasse med pappa på voksenoppl­aeringen. Nå får hun forberede seg til videregåen­de sammen med venninnen Souzan Rachid
SKOLE MED JEVNALDREN­DE: Rawan Nehli (til h.) måtte først gå i klasse med pappa på voksenoppl­aeringen. Nå får hun forberede seg til videregåen­de sammen med venninnen Souzan Rachid

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway