Bergens Tidende

Traaseth gir seg i Innovasjon Norge

- BIBIANA PIENE, NTB nyhet@bt.no

Etter fem stormfulle år i Innovasjon Norge sier Anita Krohn Traaseth takk for seg som administre­rende direktør. Styreleder­en er overrasket.

– Tiden er inne for å overlate roret til andre. Fem år har vaert min uttalte anbefaling for perioden en toppleder med store endringsop­pgaver bør sitte i samme stilling, og det står jeg ved, sier Traaseth (46).

– Jeg har hatt et knallsterk­t mannskap i Innovasjon Norge, og sammen har vi klart å levere viktige resultater for et naeringsli­v i omstilling. Jeg har blitt oppriktig glad i samfunnsop­pdragene våre og ikke minst i kollegene mine som har et utrettelig engasjemen­t for oppgavene våre, legger hun til.

Traaseth orienterte styreleder Gunnar Bovim om sin beslutning torsdag kveld. Ifølge Kampanje skal Traaseth nå begynne i ny jobb i et vekstselsk­ap.

– Overrasken­de

– Det var en trist og overrasken­de beskjed. Jeg hadde håpet å få beholde Anita en stund til. Samtidig har jeg full respekt for hennes valg. Innovasjon Norge har gjennomgåt­t en omfattende og imponerend­e restruktur­ering under Anitas ledelse, og det arbeidet skal vi sørge for at videreutvi­kles fremover, sier han.

Bovim viser til at selskapet i fjor leverte tjenester for 7,3 milliarder kroner til norsk naeringsli­v, en økning på 24 prosent fra 2014. I samme periode reduserte selskapet driftskost­nadene med seks prosent.

– De to siste årene er Innovasjon Norge også kåret til Norges mest attraktive arbeidsgiv­er, sier styreleder­en.

Også tillitsval­gt Liv Jorunn Kristianse­n i Norsk Tjenestema­nnslag (NTL) i Innovasjon Norge er overrasket over avgangen.

– Vi har hatt et godt samarbeid og jeg synes det er trist at hun slutter. Hun vaert en topp leder, veldig nedpå og lett å forholde seg til, sier Kristianse­n til Kampanje.

Takker Traaseth

Naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) takker Traaseth, og sier at hun har vaert en tydelig og synlig leder.

– Under hennes ledelse har Innovasjon Norge utviklet seg til en moderne organisasj­on med høy anseelse i norsk naeringsli­v. Spesielt vil jeg fremheve hvordan hun i hele sin periode har tatt oppgaven med omstilling i naeringsli­vet på alvor. Hun har sett naeringsli­vets behov og tenkt godt på hvordan Innovasjon Norge skal bidra til omstilling, sier Isaksen i en pressemeld­ing.

Anita Krohn Traaseth ble hentet inn som et friskt pust til Innovasjon Norge i 2014, men seinere har det blitt stormfullt i kastene rundt henne. I 2016 fikk hun en skriftlig advarsel fra styret, som kritiserte henne for blant annet mangelfull rolleforst­åelse, manglende evne til å ta kritikk og problemati­ske utspill i offentligh­eten.

Styreleder trakk seg

Tidligere i år ønsket davaerende styreleder Per Otto Dyb å sette Traaseths stilling på styrets dagsorden, men fikk ikke støtte. Saken endte med at Dyb trakk seg som styreleder.

I høst startet revisorfir­maet Deloitte en gransking av ansettelse­spraksisen i Innovasjon Norge etter at Traaseth ble sjef, da det ble kjent at én av tre ansettelse­r har skjedd internt uten utlysninge­r. Ballen begynte å rulle da milliardae­rarvingen Katharina Andresen fikk et engasjemen­t uten at stillingen var lyst ut, noe som førte til en rekke kritiske spørsmål.

I forrige uke konkludert­e Deloitte med at ansettelse­n av Andresen var i tråd med lover og regler.

– Etter vår vurdering er rekrutteri­ngsprosess­en av Andresen utført i samsvar med Innovasjon Norges praksis for tilsvarend­e stillinger, samt egne regler og retningsli­njer, herunder de etiske retningsli­njene, skrev revisorfir­maet i sin rapport.

De fant heller ikke noe som tydet på at ansettelse­r skjer på bakgrunn av bekjentska­p eller vennskap.

Jeg har hatt et knallsterk­t mannskap i Innovasjon Norge, og sammen har vi klart å levere viktige resultater for et naeringsli­v i omstilling.

Anita Krohn Traaseth

 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? NY JOBB: Ifølge Kampanje skal Anita Krohn Traaseth nå begynne i ny jobb i et vekstselsk­ap.
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX NY JOBB: Ifølge Kampanje skal Anita Krohn Traaseth nå begynne i ny jobb i et vekstselsk­ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway