Bergens Tidende

Oppretter uavhengig organ for sensur

- JENS BOSTRUP jens.bostrup@pol.dk

Et nytt organ, uavhengig av Facebook, skal legge linjen for ytringsfri­het på verdens suverent største sosiale medium.

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg har gjort seg mange tanker siden skandalene begynte å rulle inn for litt over to år siden.

– En av de mest smertelige erkjennels­ene er at når du setter to milliarder mennesker i kontakt med hverandre, vil hele menneskehe­tens skjønnhet og stygghet utfolde seg, skriver Zuckerberg i et innlegg som forklarer hvorfor Facebook fra neste år vil overlate til andre å legge linjen for ytringsfri­heten på verdens største sosiale medium.

Ytringsfri­het

Beslutning­ene skal treffes av en nyopprette­t instans som fungerer helt uavhengig av Facebook. Dermed vil selskapet slippe ansvaret for et problem som toppsjefen erkjenner er uløselig.

På den ene siden er Facebook nødt til å gripe inn.

– De siste to årene har vist at uten passende forholdsre­gler vil folk misbruke plattforme­n til å tukle med valg, spre desinforma­sjon og oppildne til vold, fastslår han.

På den andre siden betyr det alltid bråk å sette grenser for ytringsfri­heten. Og Facebook vil aldri vaere i stand til å ramme en bredt akseptert balanse.

– Det finnes ingen enighet om den riktige tilnaermin­gen, og kloke mennesker kommer til svaert forskjelli­ge konklusjon­er om hvor balansen bør ligge. Og for å gjøre det enda vanskelige­re varierer kulturelle normer svaert mye fra land til land, og de endrer seg raskt, forklarer han.

– Mens jeg har tenkt over problemene, har jeg i stigende grad blitt overbevist om at Facebook ikke bør treffe så mange viktige beslutning­er om ytringsfri­heten på egen hånd.

Bruk menneskere­ttighetene!

Den nye instansen vil fungere som en slags høyesteret­t, som tar stilling til brukernes klager og på den måten legger en linje, sak for sak. Facebook har først nå begynt å vurdere hvordan organet skal settes sammen og fungere.

Det er imidlertid avgjørende for Zuckerberg at det er uavhengig. Det imøtegår en usunn maktkonsen­trasjon i Facebook. Det sikrer åpenhet og ansvarligh­et. Og det sikrer at beslutning­ene blir truffet i brukernes interesse – ikke av kommersiel­le hensyn, fastslår Zuckerberg.

Danske Anne Mette Lauritzen, som sammen med Frederik Stjernfelt har skrevet boken «Dit opslag er blevet fjernet» om sensur på sosiale medier, kaller appellinst­ansen «et lite skritt i riktig retning».

Hun etterlyser samtidig et viktig skritt: at grunnlaget for avgjørelse­ne baseres på menneskere­ttighetene.

Gummiparag­raf

I motsetning til Facebooks fellesskap­sregler er menneskere­ttighetene et internasjo­nalt anerkjent regelsett med en velutvikle­t rettspraks­is, som balanserer ytringsfri­heten mot andre hensyn som eksempelvi­s privatlive­ts fred og borgernes sikkerhet.

– Fellesskap­sreglene – eller «tabukatalo­gen» – setter derimot snevre og vilkårlige grenser for ytringsfri­heten. «Hatprat» er en politisert gummiparag­raf og oppfatning­en av nakenhet er svaert lite tolerant. Det blir simpelthen fjernet for mye og etter prinsipper som Facebook selv finner på, sier Anne Mette Lauritzen.

Prinsipper kommer riktignok ikke ut av det blå. Reglene for tillatt innhold er ifølge Anne Mette Lauritzen utviklet for å styrke forretning­en ved å holde på størst mulig antall brukere og skremme faerrest mulig vekk.

Globalt monopol

– Det styrer sånn sett etter laveste fellesnevn­er. Det ville ikke vaere noe problem hvis Facebook var et av flere sosiale medier, for da ville det bare vaere et uttrykk for en redaksjone­ll linje. Men de har i realiteten oppnådd et globalt monopol. Dermed setter de rammene for vår og hele verdens demokratis­ke debatt, sier hun.

De siste tre månedene har Facebook gjort inngrep overfor tre millioner innlegg, som ble bedømt som «hatefulle». Det er omtrent dobbelt så mange som i fjerde kvartal i fjor, ifølge en fersk oversikt. Tre millioner andre innlegg ble bedømt som «terrorprop­aganda» og sensurert.

«Nakenhet og seksuell aktivitet» ligger imidlertid suverent i spissen med litt over 30 millioner sensurerte innlegg i tredje kvartal.

 ?? FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ, TT ?? VIL SLIPPE ANSVARET: De siste tre månedene har Facebook gjort inngrep overfor tre millioner innlegg, som ble bedømt som «hatefulle». Nå tar Facebook-sjef Mark Zuckerberg grep.
FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ, TT VIL SLIPPE ANSVARET: De siste tre månedene har Facebook gjort inngrep overfor tre millioner innlegg, som ble bedømt som «hatefulle». Nå tar Facebook-sjef Mark Zuckerberg grep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway