Bergens Tidende

Synes det er greit å gå utendørs

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Norge klarte andreplass på utendørsba­nen i Tomakomai. – Jeg vet ikke om alle er enige, men jeg synes det er moro å gå ute av og til også, sier Sverre Lunde Pedersen.

Under sesongens andre verdenscup­helg i Tomakomai i Japan tok Norge andreplass­en på lagtempo fredag morgen, norsk tid. Laget som besto av Sverre Lunde Pedersen, Håvard Bøkko og Sindre Henriksen gikk solid hele lagtempoen, sett bort fra at laget, og spesielt Henriksen, sprakk litt på slutten.

Nederland vant øvelsen med 3.45,87. Det var 1,28 sekunder bedre enn Norge, som dermed ikke ville slått Nederland, uavhengig av om laget slo litt sprekker på oppløpssid­en. Japan kom på tredjeplas­s, 1,30 sekunder bak Nederland.

– Det var litt sjokk for min del. Jeg har ikke gått lagtempo siden i OL, forteller Sindre Henriksen.

Som mange vil huske, ble Norge olympiske mestere på lagtempo under OL i Pyeongchan­g tidligere i år.

Gadd ikke rope

Norges andreplass var en forbedring fra forrige verdenscup­helg. Da det ble tredjeplas­s.

– Jeg ble stiv på slutten, og fikk et feilskjaer på nest siste langside. Men da var det bare 200 meter igjen, og da gadd jeg ikke rope på de to andre at de måtte vente på meg. Jeg gikk heller det jeg kunne, og det holdt til andreplass. Heldigvis, sier Henriksen.

Sverre Lunde Pedersen synes sesongens andre lagtempo gikk bra, og han føler seg skarpere enn forrige helg. Lørdag venter

1500 meter og søndag er det

5000 meter.

– Det blir spennende, jeg ser frem til det. Jeg føler meg bedre enn forrige helg, og nå satser jeg på å avslutte godt her i Japan og reise hjem med en god følelse, sier Pedersen.

– Bra for sporten

De som så TV-bildene fra Tomakomai la merke til én uvant ting: Løpet foregikk utendørs. I stedet for konstruksj­oner i betong og stål, som vanligvis omgir løperne når de går inne i en hall, var det lyng, gress og natur som utgjorde kulissene.

– Jeg tror jeg er bedre inne enn ute, men det gir en litt annen stemning å gå utendørs. Jeg synes det er gøy, sier Henriksen.

For dem som er kjent på Slåtthaug, så banen i Japan til forvekslin­g ganske lik ut. Henriksen har fått mange tilbakemel­dinger på Instagram fra folk som synes banen likner.

At det blir gått mer ute virker å vaere en trend i internasjo­nal skøytespor­t. Verdensmes­terskapet i Amsterdam i vår var utendørs. Nå er det altså verdenscup­helg utendørs. Og tidlig i januar skal det vaere EM allround og sprint utendørs i Collalbo, Italia.

– De tenker nok litt på nostalgien. Om folk synes det er gøy å se noe annet enn bare fra inne i hallene, så er det bra, mener Henriksen.

Pedersen er enig i at det er bra med større variasjon i skøytespor­ten, og at det blir vist andre TV-bilder enn fra skøytehall­er.

– Jeg vet ikke om alle er enige, men jeg synes det er moro å gå ute av og til også, sier Pedersen.

Ifølge Henriksen oppleves det ganske forskjelli­g å gå ute i forhold til inne.

– Det er litt trekk, du får ikke det samme fallet i svingen og du må dunke på hele tiden i stedet for at du kan slappe litt av på langsidene og trykke til i svingene, sier han.

– Det er ikke nødvendigv­is den raskeste fra helgen før som vinner. Det blir litt andre utslag når man går ute, men jeg synes det er greit, sier Pedersen.

Lorentzen langt nede

På 500 meter gikk det ikke bra sett med norske øyne. Verdensmes­ter Håvard Holmefjord Lorentzen fikset ikke utendørsis­en i Tomakomai og endte helt nede på 11.-plass med tiden 35,95.

Bjørn Magnussen ble nummer 14 med 36,07. Løpet ble vunnet av Tatsuya Shinhama med 35,45.

Hege Bøkko endte på 16.plass på damenes 500-meter med 39,8. Nao Kodaira vant med

38,03.

 ?? FOTO: RUNE SAEVIG ?? OL-MESTERE: Sverre Lunde Pedersen (til h.) leder ofte det norske laget på lagtempo. Det gjorde han i OL, da dette bildet ble tatt, og han gjorde det fredag morgen da det ble andreplass i verdenscup­en. Bak ham følger Simen Spieler Nilsen og Sindre Henriksen. Under verdenscup­en i Tomakomai fredag morgen gikk Håvard Bøkko i stedet for Nielsen.
FOTO: RUNE SAEVIG OL-MESTERE: Sverre Lunde Pedersen (til h.) leder ofte det norske laget på lagtempo. Det gjorde han i OL, da dette bildet ble tatt, og han gjorde det fredag morgen da det ble andreplass i verdenscup­en. Bak ham følger Simen Spieler Nilsen og Sindre Henriksen. Under verdenscup­en i Tomakomai fredag morgen gikk Håvard Bøkko i stedet for Nielsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway