Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Til det norske kulturfelt­et: Festen er satt på vent. Hilsen Trine.

-

E SISTE UKENE har kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) forsøkt å dempe forventnin­gene til stortingsm­eldingen «Kulturens kraft», som ble presentert fredag formiddag. «Den blir veldig overordnet», har hun sagt.

Det er en noe spesiell oppvarming, ikke minst siden kulturfelt­et i Norge har ventet i 15 år på den. Håpet om at meldingen skulle rydde opp i kulturpoli­tikkens verste skjevheter har vaert høyt.

Jeg tipper mange aktører sitter med enda større spørsmål i dag enn i går.

ETTER EN SERIE bleke og småttenken­de kulturmini­stre har Trine Skei Grande (V) varslet at hun ønsker å restarte norsk kulturpoli­tikk. Få har tatt ansvaret for denne lille posten på statsbudsj­ettet (ca. én prosent) med større patos og virkelyst enn henne.

Hun er tross alt ikke bare statsråd for nasjonens sjel, men partileder i tillegg. Den nye kulturmeld­ingen er dermed Venstres mulighet til å prege norsk politikk i mange år fremover.

Så ja, kulturmeld­ingen er som varslet «overordnet», en 99 siders lang og altfor ordrik beskrivels­e av hvordan verden har beveget seg siden 2003, og hvilke konsekvens­er det får for hvordan vi mennesker forholder oss til hverandre, og til kultur.

Det er kanskje verd å minne om at verken smarttelef­onen eller Facebook fantes den gangen. Kulturforb­ruk og -produksjon er noe helt annet i dag, og kulturpoli­tikken er ikke rigget for å håndtere utviklinge­n.

Norsk kulturliv er i svaert høy grad offentlig finansiert, og det er prisverdig at noen også forsøker å løfte kulturen inn i post-olje-alderen.

MEN KULTURMELD­INGEN er også en bekymrings­melding. Norge og verden plages av utvikling der ekkokamre, isolasjoni­sme, nasjonalis­me og fremmedfie­ndtlighet begynner å bli seriøst destruktiv­t for samfunnsde­batt, samarbeid og mellommenn­eskelig forståelse.

Grande fremhever prisverdig nok kultur som kunnskapsf­ormidler, murbrekker og demokratib­ygger. Dette er noen av statsråden­s viktigste begrunnels­er for i det hele tatt å lage en kulturmeld­ing. Fint at hun er så tydelig på dette.

Men aspektet gjør kulturmeld­ingen ekstra interessan­t, fordi den også kan tolkes som en liten klessing til kunnskapsf­ornektende populister hos Venstres naere samarbeids­partner i regjering, Fremskritt­spartiet. Det er ikke altfor mange år siden partileder Siv Jensen selv var erklaert klimaskept­iker.

Trine Skei Grande var engasjert, på grensen til belaerende, da hun presentert­e meldingen i Oslo fredag. Mye av talen gikk med til å fortelle hva kulturlive­t MÅ eller SKAL gjøre de neste årene. Problemet er at Grande er svaert lite konkret på hva det KAN gjøre.

STORTINGSM­ELDINGER ER SJELDEN krystallkl­are i sine løfter. Men her blir kontrasten mellom Grandes nesten alarmistis­ke språk og meldingens uforplikte­nde formulerin­ger påfallende.

Tomme fraser som «støtte opp under», «oppfordre til», «sørge for», «medvirke til» og «oppfordre» går igjen i rikt monn i alle lister over «prioriteri­ngar og vidare oppfølging». Ikke saerlig overbevise­nde.

Kulturlede­re utenfor Oslo er naturlig nok mest opptatt av kapittel 13, som handler om «organiseri­ng og ansvarsdel­ing».

Det såkalte Hagen-utvalget foreslo i vinter at bare de store kunst- og kulturinst­itusjonene i Oslo skulle finansiere­s av staten. Det økonomiske ansvaret for nasjonale institusjo­ner utenfor hovedstade­n skulle overføres til de nye regionene.

Signalet var elendig, og en bekreftels­e for alle som tror på de aller verste av norske sentralise­ringskonsp­irasjoner.

KULTURMINI­STEREN ØNSKER å rydde opp i rotet og mangelen på kommunikas­jon mellom stat, fylke og kommuner i bevilgning­ssaker. Det er fint.

Sentralbad­et i Bergen er ett eksempel på en slik underlig prosess. Her kom staten med sine 230 millioner kroner først, noe som forpliktet Hordaland fylke og Bergen kommune til å komme med samme beløp.

Problemet var bare at ingen hadde sjekket med fylkesting­et først. De nektet å belite seg, slik at kommunen til slutt måtte gå inn og dekke fylkets andel. Sånn kan man ikke ha det.

Kulturmeld­ingen er tvetydig på dette med organiseri­ng og finansieri­ng. På den ene siden mener statsråden at det er gode grunner til å videreføre ordningen med delt finansieri­ng.

På den andre siden nevner ikke meldingen hvilke institusjo­ner som fremdeles skal få penger fra staten eller kulturråde­t, og slippe å bakse mot dårlige veier og videregåen­de skoler på fylkesbuds­jettet.

KULTURMINI­STEREN ANTYDER at departemen­tet hennes skal reise rundt i landet og diskutere med de nye fylkene hvem som skal prioritere­s.

Å desentrali­sere makt på den måten er en fager tanke. Men i verste fall legger kulturmini­steren her opp til en potensielt grisete og splittende prosess, mellom regioner og institusjo­ner.

Neppe det landets viktigste kulturform­idlere og de nye fylkene trenger akkurat nå. Du kan forestille deg stemningen her i byen, dersom Vestland fylke blir tvunget til å velge mellom Harmonien eller Den Nationale Scene, for eksempel.

HVORDAN TRINE SKEI GRANDE skal sette sin kulturpoli­tikk ut i livet, vil forhåpentl­ig bli tydeligere de neste månedene.

Da kommer egne stortingsm­eldinger, rapporter og strategier om alt fra mediepolit­ikk, språk og biblioteke­r, til barneog ungdomskul­tur, kulturminn­er, kultur og reiseliv og minoritete­r. Og så kommer det en ny språklov i tillegg.

Statsråden legger altså opp til et kulturpoli­tisk hurtigløp landet knapt har sett maken til. Så forventnin­gene er ikke akkurat mindre nå. Ikke fallhøyden heller.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX ?? GLADMELDIN­G?: Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og statsminis­ter Erna Solberg (H) presentert­e den nye kulturmeld­ingen. «Trine Skei Grande var engasjert, på grensen til belaerende, da hun presentert­e meldingen i Oslo fredag. Mye av talen gikk med til å fortelle hva kulturlive­t MÅ eller SKAL gjøre de neste årene. Problemet er at Grande er svaert lite konkret på hva det KAN gjøre», skriver Frode Bjerkestra­nd.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, SCANPIX GLADMELDIN­G?: Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) og statsminis­ter Erna Solberg (H) presentert­e den nye kulturmeld­ingen. «Trine Skei Grande var engasjert, på grensen til belaerende, da hun presentert­e meldingen i Oslo fredag. Mye av talen gikk med til å fortelle hva kulturlive­t MÅ eller SKAL gjøre de neste årene. Problemet er at Grande er svaert lite konkret på hva det KAN gjøre», skriver Frode Bjerkestra­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway