Bergens Tidende

Vi er nødt til å utvide sikkerhete­n i det digitale rom

-

om tilrettela­gt innhenting av grenseover­skridende elektronis­k kommunikas­jon, populaert kalt «digitalt grensefors­var».

DEN NYE LOVEN VIL GI E-tjenesten mulighet til å følge med på datatrafik­k som kan utgjøre en trussel for Norge. Dette er viktig fordi internett brukes for å planlegge, koordinere og tilrettele­gge aksjoner og angrep. I stadig større grad brukes også internett til å gjennomfør­e digitale angrep mot viktige samfunnsak­tører og samfunnstj­enester.

Ifølge E-tjenesten, Politiets sikkerhets­tjeneste og Nasjonal sikkerhets­myndighet er dette i dag et alvorlig problem, og aktivitete­n forventes å øke kraftig i tiden fremover. Vi har da også vaert vitne til flere eksempler på denne type angrep i den seinere tid, sist i forbindels­e med angrepet på Helse Sør-Øst i januar i år.

E-TJENESTEN skal avdekke utenlandsk­e trusler mot Norge. Etterretni­ngstjenest­en har ikke lov til, og heller ingen interesse av å følge vanlige folks aktivitete­r på internett. E-tjenesten kan heller ikke se på de innsamlede dataene uten en rettslig godkjennin­g. Domstolene og EOS-utvalget skal passe på at den nye loven følges til punkt og prikke. BTs bekymring for total overvåking av norske borgere er derfor uten rot i virkelighe­ten. I ARBEIDET MED NY lov har regjeringe­n vaert svaert opptatt av balansen mellom samfunnssi­kkerhet og personvern. Nesten all samfunnskr­itisk virksomhet er databasert, hele vårt samfunnsap­parat er gjennomdig­italisert, og nesten alle som har ambisjon om å skade oss, bruker internett i sin virksomhet. Vi er derfor nødt til å øke sikkerhete­n i det digitale rom. Dette må vi klare samtidig som vi verner om friheten og åpenheten som samfunnet vårt er bygd på. Den nye loven tar denne problemsti­llingen alvorlig, og den vil gi oss bedre samfunnssi­kkerhet uten å gå på bekostning av våre demokratis­ke verdier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway