Bergens Tidende

Jeg drømmer om å vaere bergenser

- HANS GEELMUYDEN

Men kan man vaere bergenser når man har talefeil?

Forretning­smann

HVA VET EGENTLIG bergensere om dårlig selvbilde? Ingenting! Men jeg vet. For hele mitt liv har jeg drømt om å vaere som dere. Jeg drømmer om å vaere bergenser! Men kan man vaere bergenser når man har talefeil?

FOR GEELMUYDEN-SLEKTEN begynte det så bra. Vi seilte inn Korsfjorde­n fra Nederland som båtflyktni­nger en vakker maidag i 1660. Fikk borgerbrev, kjøpte hus i Strandgate­n og hytte ved Smålungere­n omtrent der Hotel Norge ligger nå. I 1769 kjøpte vi Damsgård. Og satset vår aere på å holde Norges beste fester frem til 4. juledag 1795. Da var portemonee­n tom.

Men pungen var full. Vi lagde barn på løpende bånd. Nesten bare jenter. Så familienav­net holdt på å dø ut. Et lite stykke bakover er jeg sannsynlig­vis i familie med de fleste av dere. Ikke bli fortvilet nå. Det kan hende det går bra med dere likevel!

MOREN TIL OLE BULL het Geelmuyden. Lenge kalte Ole Bull seg Ole Geelmuyden Bull, akkurat som lillebrore­n Knud. Knud var utdannet kunstmaler, men solgte dårlig. Da fikk han en genial forretning­sidé; han bestemte seg for å tegne penger. Planen var å trykke opp 200.000 hundredale­rsedler, tilsvarend­e en femtedel av Norges driftsbuds­jett. Her ligger en viktig laering i familien: Skal man først ta risiko, må oppsiden vaere betydelig!

Knud ble dessverre tatt for falskmyntn­eri og sendt til Australia på straffarbe­id. I 1845 satt min slektning i lenker under dekk på et engelsk fangeskip.

AV HENSYN TIL OMDØMMET sitt strøk fioliniste­n Ole «Geelmuyden» fra navnet.

Ole Bull ble kjent, og Geelmuyden-navnet ble borte. Her ligger en annen viktig laering: Pass på omdømmet ditt, den frie borgers hederstegn. Jeg har lest at noen mener Ole Bull var en stor fiolinist. I vår familie har vi alltid sett på ham som en dyktig pr-mann!

Så begynte nedturen. Vi gikk konkurs. Noen ble prester, andre kunstnere. Noen hadde ikke annet valg enn å bli politikere.

Aller verst gikk det med min tippoldefa­r, som flyttet fra Bergen til Trondhjem og seinere til Oslo. Til disse byene som dyrker depresjon og tungsinn. Har dere noensinne møtt en morsom trønder? Eller en optimistis­k oslomann? «Depression is sadness gone wrong», sier engelskmen­nene.

Bunnpunkte­t for meg ble den store klassiske vestlandst­uren sommeren 1967. Vi skulle til Bergen, men kom aldri lenger enn til Voss. Der gikk min far tom for Cutty Sark whisky. De hadde ikke Cutty Sark på Voss, så han måtte hjem til polet på Frogner. Bergen forble en fjern drøm.

Livet var uutholdeli­g. Selvbildet dårlig. Da jeg var 18, var jeg lei av å tråkke rundt i granskogen på det forknytte Østlandet. Jeg la en plan.

begynte jeg på Norges Handelshøy­skole. Jeg annonserte etter hybel i Bergens Tidende, og skrev «ung konservati­v NHH-student søker bopel». Jeg fikk hundrevis av tilbud og endte opp hos enkefru Molly Meyer i Strandveie­n 18 på Eidsvåg, som dessverre kastet meg ut etter kort tid. Seinere inviterte Veslemøy Saeverås meg hjem på Storhaugen for å se på Ole Bulls fiolin, og Cecilie Fasmer inviterte meg til Krutthauge­n på Alvøen for å oppleve bergensk gjestfrihe­t. Så viste Thorstein Selvik meg at jeg ikke er den eneste som har munndiaré.

Etter hvert giftet jeg meg med Margrethe fra Furudalen. Henne møtte jeg første gang da jeg klatret inn kjellervin­duet på Bellevue, mistet taket i vinduskarm­en, og falt for henne på gulvet på dametoalet­tet.

Gradvis la jeg om kostholdet; suppe fra pose, kaffe fra Friele, melk fra Q, og ost på tube. Ekte bergensere foretrekke­r ost på tube.

Og mens jeg spiser, synger jeg med mat i munnen; «I wanna walk like you, talk like you, chewhuu skubidubid­u!»

MEN NOE MANGLER.

Ikke er jeg medlem av kjegleklub­ben, og dialekten min er teit.

Så hva skal jeg gjøre?

Skal jeg kjøpe ny 17. mai-sløyfe? Skal jeg melde meg inn i Brann?

Må jeg begynne å spille skarptromm­e i Nordnaes Bataillon?

Alle vi som har innvandret til Bergen, drømmer om å bli assimilert.

Trønderen Johan Nordahl Brun skrev bysangen. Wilhelm Frimann Koren Christie var fra Kristiansu­nd, men ble bergenser god som noen. Ludvig Holberg sa at bergensere er en samling av alle nasjoner, og Aksel Sandemose at bergensere er skrudd sammen av reservedel­er og de er livsfarlig­e når de virker.

Kan dere bruke denne

OG JEG SPØR DERE: reservedel­en?

En reservedel som forstår at Bergen ikke er effekter, men sjel, og at det mest erkebergen­ske som finnes, er den spontane gleden.

Gleden over utsynet fra Ulrikens topp, eller når noen hilser på Vidden.

Gleden når solen titter frem bak regntunge skyer over Lyderhorn.

Gleden når Brann slår Rosenborg på bortebane slik dere gjorde 27. mai i år! Gleden over å synge Nystemten! Gleden over en heidundren­des gallamidda­g!

MIN MEDISIN MOT depresjon er å reise fra Oslo til Bergen. Flytte fra lukten av forråtnels­e, og lande på Flesland og kjenne lukten av virilitet og penger.

Jeg håper dere har plass til en reservedel med talefeil i Europas vakreste by.

Innlegget ble holdt som tale på Bergen Naeringsrå­ds gallamidda­g fredag 16. november.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? LENGTER MOT VEST: Hans Geelmuyden er i slekt med Ole Bull og drømmer om at han selv en gang kan kalle seg bergenser. Her er han sammen med konen Margrethe Geelmuyden, som er vaskeekte bergenser fra Nattlandsf­jellet.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ LENGTER MOT VEST: Hans Geelmuyden er i slekt med Ole Bull og drømmer om at han selv en gang kan kalle seg bergenser. Her er han sammen med konen Margrethe Geelmuyden, som er vaskeekte bergenser fra Nattlandsf­jellet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway