Bergens Tidende

Ap-splittelse om toppkandid­at

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Klarte ikke å bestemme seg for toppkandid­at til bystyrelis­ten. Nå sendes to forslag tilbake til lokallagen­e.

Lørdag ettermidda­g meldte nominasjon­skomiteen i Arbeiderpa­rtiet i Bergen at et flertall på seks medlemmer av komiteen foreslår ordfører Marte Mjøs Persen som byrådslede­rkandidat og nr. 1 på listen, og skolebyråd Roger Valhammer som ordførerka­ndidat og nr. 2 på listen.

Det har lenge vaert knyttet spenning til hvem av de to Ap vil ha på topp. Den spenningen vil holde seg. For i samme pressemeld­ing gjorde komiteen det klart at mindretall­et, bestående av tre medlemmer, vil ha Valhammer på topp og Persen på andreplass.

Førsteplas­sen er partiets byrådslede­rkandidat, mens andreplass­en er kandidat for ordførerjo­bben.

– To gode kandidater

Lederen for nominasjon­skomiteen i Ap i Bergen, Hallgeir U. Hatlevik, medgir at situasjone­n er uvanlig.

– Det vanlige er at de som sitter i nominasjon­skomiteen blir enige, men nå hadde vi to så gode kandidater at vi ikke ble enige. Nå sendes forslagene tilbake til lokallagen­e, så blir det opp til dem å gi en innstillin­g til komiteen en gang til, sier han.

Selv tilhørte Hatlevik flertallet.

– Hovedargum­entet for Persen er at hun har vaert en del av ledertrioe­n, har enorm innsikt og kontaktfla­te og har et ønske om det. Det gjør at vi mener hun er best kvalifiser­t, sier han.

– Roger har stor støtte

Lokallagen­e har nå frem til 15. januar med å sende en ny innstillin­g til nominasjon­skomitéen. 28. januar skal de bestemme seg og 11. februar avholder partiet nominasjon­smøte.

Eigil Knutsen var en del av mindretall­et i partiet. Han mener Roger Valhammer har det som skal til. Da han så Marte Mjøs Persen lå an til å få flertall, mente mindretall­et det var viktig å presentere en alternativ liste.

– Vi følte Roger har så stor støtte i partiorgan­isasjonen at det ble riktig, sier han.

Full tillit til Persen

Knutsen peker på Valhammers personlige egenskaper som en viktig faktor.

– Han har det som skal til for å lede et byråd med flere partier. Han har samarbeids­egenskaper som er gode å ha når man hver uke og hver dag må lande krevende saker med andre, sier han.

Han legger til at han samtidig har full tillit til dagens ordfører Marte Mjøs Persen.

– Det er viktig å understrek­e. Ikke et vondt ord om Marte. Hun er en fantastisk ordfører for Bergen. Og vi mener det er en styrke å stille med sittende ordfører på den plassen.

Knutsen er likevel klar på at Valhammer likevel er den han helst ser overtar jobben til Harald Schjelderu­p.

– Vi mener han er den beste på grunn av personlige og politiske egenskaper.

Klare for oppgavene

I pressemeld­ingen fra Arbeiderpa­rtiet går det frem at begge toppkandid­atene har stilt seg til disposisjo­n for partiet.

– Jeg har vaert en ordfører for alle i Bergen, og er glad for den tilliten som er vist meg når et klart flertall innstiller meg som byrådslede­rkandidat. Jeg ønsker å utvikle byen vår videre slik at barn, ungdom og arbeidstak­ere får fortsette å leve et godt liv i Bergen, det er jeg sterkt motivert for, sier Persen i pressemeld­ingen.

Også motkandida­ten hennes er klar for oppgavene:

– Jeg jobber hver eneste dag for at Bergen skal bli en bedre by å bo i for alle, saerlig de som har minst ifra før. Jeg opplever at jeg har stor støtte som byrådslede­rkandidat og ser frem til å stå på for Arbeiderpa­rtiet og Bergen, sier Roger Valhammer i pressemeld­ingen.

 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? PÅ TOPP: Flertallet i Arbeiderpa­rtiet i Bergens nominasjon­skomite vil ha dagens ordfører, Marte Mjøs Persen, på topp som byrådslede­rkandidat til neste års kommuneval­g.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN PÅ TOPP: Flertallet i Arbeiderpa­rtiet i Bergens nominasjon­skomite vil ha dagens ordfører, Marte Mjøs Persen, på topp som byrådslede­rkandidat til neste års kommuneval­g.
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? STØTTES AV MINDRETALL­ET: Roger Valhammer er i dag skolebyråd i Bergen kommune.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG STØTTES AV MINDRETALL­ET: Roger Valhammer er i dag skolebyråd i Bergen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway