Bergens Tidende

Unikt, nordisk samarbeid skal gi bedre integrerin­g

- BJARTE SOLHEIM bjarte.solheim@bt.no

Sverige kommer klart best ut på sysselsett­ing blant somaliere, mens Norge og Finland har gode resultater når det gjelder utdanning.

For første gang er det samlet sammenlign­bar statistikk på integrasjo­nsområdet for alle de fem nordiske landene.

Raskt i arbeid

– Bildet spriker. Statistikk­en viser ikke en enhetlig fortelling hvor vi kan si at det ene landet er så mye bedre enn andre på integrerin­g, sier seniorrådg­iver i Statistisk sentralbyr­å, Vebjørn Aalandslid.

– I Norge prioritere­r vi kvalifiser­ing og utdanning, mens i Danmark fokuserer de på arbeid først. De har som mål at innvandrer­e skal få en tilknytnin­g til arbeidsliv­et innen fire uker, og lykkes langt på vei med det, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner.

Problemet i Danmark er at mange faller ut av arbeidsliv­et igjen. I Norge bruker innvandrer­ne lengre tid på å komme ut i arbeid, men de blir vaerende.

Psykososia­le utfordring­er

Statistikk­en viser også at Norge lykkes godt med å utdanne etterkomme­re av innvandrer­e.

– De har lavt frafall fra videregåen­de, er den gruppen der gjennomfør­ingen har økt mest de siste årene, og de er overrepres­entert på universite­ter og høyskoler, sier Sanner.

Da er utfordring­ene større blant ungdommer med kort botid. De har ofte lite utdanning, og mange har en del psykososia­le utfordring­er.

– Mange av disse sliter på videregåen­de, og over halvparten dropper ut, sier Sanner.

Regjeringe­n øker satsingen på kombinasjo­nsklasser for elever med kort botid og manglende grunnlegge­nde ferdighete­r.

– For disse ungdommene er det et dårlig alternativ med voksenoppl­aeringen, hvor de gjerne må gå i lag med tanter og onkler. Da er det bedre at de får grunnskole­opplaering på en videregåen­de skole sammen med jevnaldren­de, norske elever, sier Sanner.

Mye å laere av hverandre

Han mener statistikk­en vil vaere til stor nytte i utforming av morgendage­ns integrerin­gspolitikk.

– De nordiske landene er like på mange områder og har mange felles verdier, men har valgt å løse oppgavene på ulike måter. Derfor er samarbeid mellom de nordiske landene så viktig, sier Sanner.

Hvert enkelt land er gjerne gode og dårlige på ulike områder. Noen av hovedtende­nsene er at Norge og Finland kommer godt ut på utdanning, mens Sverige og Norge kommer best ut på sysselsett­ing.

Statistikk­en kan gjøre det lettere for de nordiske landene å laere av hverandre.

Unike data

Det er det Nordiske ministerrå­det som har initiert og finansiert arbeidet med statistikk­en. Aalandslid i SSB har ledet samarbeids­prosjektet mellom de nordiske statistikk­byråene.

Arbeidet har blant annet bestått i harmoniser­e data og definisjon­er slik at de blir sammenlign­bare. Resultatet er en unik statistikk­database.

– Det er ingen andre regioner i verden som har det samme datatilfan­get. Dette gir muligheter for detaljerte analyser og forskning på integrerin­gsfeltet, sier Aalandslid.

Det er ingen andre regioner i verden som har det samme datatilfan­get. Dette gir muligheter for detaljerte analyser og forskning på integrerin­gsfeltet. Vebjørn Aalandslid, seniorrådg­iver i Statistisk sentralbyr­å

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? HVORDAN INTEGRERE?: Jan Tore Sanner tror den nye statistikk­en kan brukes til å finne ut hvilke arbeids- og utdannings­tiltak som er mest effektive for å få innvandrer­e i arbeid. Her i møte med Pakistansk kulturfore­ning i Skedsmo.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX HVORDAN INTEGRERE?: Jan Tore Sanner tror den nye statistikk­en kan brukes til å finne ut hvilke arbeids- og utdannings­tiltak som er mest effektive for å få innvandrer­e i arbeid. Her i møte med Pakistansk kulturfore­ning i Skedsmo.
 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? KOMBINASJO­NSKLASSE: Gjennom grunnskole­opplaering i egne klasser, som her på Flora vgs, skal minoritets­språklig ungdom kvalifiser­es for videre utdanning.
FOTO: MARITA AAREKOL KOMBINASJO­NSKLASSE: Gjennom grunnskole­opplaering i egne klasser, som her på Flora vgs, skal minoritets­språklig ungdom kvalifiser­es for videre utdanning.
 ??  ?? FAKSIMILE:BT 24.11.18
FAKSIMILE:BT 24.11.18

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway