Bergens Tidende

UTLAND

-

Politiet tok i bruk vannkanone­r og tåregass for å spre i sympati med demonstran­tene, som har vunnet første slag mot Frankrikes upopulaere president.

Emmanuel Macron ventes tirsdag å foreta en kuvending fra kursen sin hittil, ved å foreslå økonomisk kompensasj­on til de økonomisk dårligst stilte for prisøkning­ene på drivstoff, noe som ikke gjør stort inntrykk på Georges og vennene hans.

– Jeg tror ikke på ham og vi er klare til å eskalere. Det skal mer til enn en blokade av rundkjørin­ger og bomstasjon­er ved motorveien­e hvis presidente­n skal lytte til oss. Vi er millioner av lavtlønned­e og arbeidsløs­e som ikke lenger klarer å få det til å gå rundt. Vi betaler stadig mer i skatter og vi får stadig mindre for pengene, sier han.

Det samme mener 65 prosent av franskmenn ifølge en meningsmål­ing, og 77 prosent støtter protestene, selv om langt fra alle er enige i metodene, som flere steder har vaert voldsomme.

Fremtidens aksjonsfor­m

Regjeringe­n hadde forbudt den planlagte demonstras­jonen på Concorde-plassen lørdag av frykt for scener som forrige lørdag, da demonstran­ter nådde helt frem til Elyséepala­sset, hvor de ble drevet tilbake med tåregass.

I stedet skulle de få demonstrer­e på Champ-De-Mars naer Eiffeltårn­et, noe de avviste.

– Ingen skal fortelle meg hvor og hvordan jeg beveger meg rundt i Paris, sier en unge kvinne trassig ved bomstasjon­en Buchelay ved motorvei A13 vest for Paris, hvor demonstran­ter og politi i en uke har «kjempet» om kontrollen over anlegget.

Derfor samlet 5000 demonstran­ter seg, iført godt synlige gule jakker og vester, lørdag på paradegate­n Champs-Élysées i den franske hovedstade­n. Ifølge en journalist fra AFP forsøkte de å bryte gjennom en politisper­ring, og politiet brukte derfor tåregass og vannkanone­r for å spre dem.

Til sammen 8000 demonstran­ter deltok i ulike protester i Paris lørdag. En lastebil ble satt i brann på Champs-Élysées.

Ingen ledere

Myndighete­ne er i villrede fordi de ikke har noen å snakke med. Bevegelsen har ingen ledere. Alle aksjoner blir organisert på nettet og via sosiale medier. Overalt ber les gilets jaunes politiske partier om å holde seg unna.

Vreden er stor. Den kjente sosiologen Michel Wieviorka, som har skrevet flere bøker om

 ?? FOTO: GONZALO FUENTES, REUTERS
FOTO: BENOIT TESSIER, REUTERS ?? CHAMPS-ÉLYSÉES: 5000 demonstran­ter samlet seg på Champs-Élysées lørdag.
FOTO: GONZALO FUENTES, REUTERS FOTO: BENOIT TESSIER, REUTERS CHAMPS-ÉLYSÉES: 5000 demonstran­ter samlet seg på Champs-Élysées lørdag.
 ??  ?? VANNKANONE­R: demonstran­tene.
VANNKANONE­R: demonstran­tene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway