Bergens Tidende

Når kunden alltid har nett

-

vi en sterk og konkurrans­edyktig handelsnae­ring i Hordaland også i fremtiden. For første gang legger vi frem en egen stortingsm­elding om handelsnae­ringen.

DENNE NAERINGEN er den største sysselsett­eren i privat naeringsli­v med 380.000 ansatte, og inngangspo­rten til arbeidsliv­et for mange. Endringene naeringen står overfor, er derfor av stor betydning for norsk økonomi, men også for mange arbeidstak­ere.

I Hordaland alene er over 30.784 personer sysselsatt her (2017). Det er derfor mange som direkte eller indirekte kjenner endringene på kroppen. I 2018 har vi lest og hørt om store kjeder som har gått konkurs.

KUNDEN HAR SOM

kjent alltid rett. Stadig oftere har kunden alltid nett. Ny teknologi og endrede handelsmøn­stre innebaerer at handelsnae­ringen står overfor flere av de samme utfordring­ene som mer tradisjone­lle, konkurrans­eutsatte naeringer.

Det som tidligere var konkurrans­e mellom ulike butikker rundt Torgallmen­ningen, er nå blitt en arena der norske fysiske butikker er i direkte konkurrans­e med kinesiske nettbutikk­er.

KONKURRANS­EN ER krevende, men samtidig er det viktig å huske på at Norge er en liten, åpen økonomi, og at vår handel med utlandet har gitt store gevinster. Historien har også vist oss at teknologie­n skaper nye jobber. Ny teknologi innebaerer behov for ny kunnskap og endret kompetanse hos de ansatte.

Handelsnae­ringen er en av få naeringer hvor du kan starte og jobbe deg oppover, uten formell utdannelse. Vi vil løfte denne naeringen. Jeg håper vi kan kvitte oss med negative munnhell som «å sitte i kassa på Kiwi».

EN VELFUNGERE­NDE handelsnae­ring tar vare på viktige funksjoner som bindeledd mellom produsente­r og konsumente­r eller mellom produsent og bedrifter, og er derfor av betydning for verdiskapi­ngen i det øvrige naeringsli­vet.

Handelsnae­ringens størrelse gjør at selv små utslag i produktivi­teten kan få merkbare konsekvens­er for norsk økonomi og verdiskapi­ng. Størrelsen gjør at den også er viktig for å nå klima- og miljømålse­ttinger og kan vaere en driver for baerekraft­ige løsninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway