Bergens Tidende

N

Vi har gått inn i en langdryg politisk ventetid. Den ender neppe med noen fest.

-

ESTE HELG er første søndag i advent, men en politisk advent har alt begynt. Fire partier har begynt å «sondere». KrF, Venstre, Høyre og Frp skal finne ut om det har noe for seg å forhandle om å danne regjering.

Til forskjell fra den kristne adventen, aner vi ikke her hvor mange lys som blir tent. Det er ikke sikkert det blir noen feiring. KrF kan ende opp med å ta med seg hele gavesekken over til venstresid­en.

Det betyr at norsk politikk nå preges av stor usikkerhet. Regjerings­spørsmålet og spillet rundt det må nødvendigv­is ta oppmerksom­het vekk fra politiske saker.

DENNE SONDERINGS­FASEN kan fremstå som noe meningsløs. KrF har allerede vedtatt at de ønsker å gå inn i en regjering. Etter fem år med budsjettfo­rhandlinge­r, kjenner de fire partiene hverandre godt nok til å vite om det er noe poeng i å begynne forhandlin­ger.

Men det er nå de skal finne ut av hvilke konkrete gjennomsla­g KrF kan vente å få i gaveutdeli­ngen. Tre av partiene risikerer å miste alle sine gaver om de ikke gir nok. KrF har tross alt vedtatt å forsøke å adoptere seg selv bort til en annen familie om ikke haugen blir stor nok.

Det gir ganske heftig forhandlin­gsmakt.

Ventetiden før jul handler også om at KrF skal blir et parti igjen og rekke å fordøye alt som har skjedd i høst. Nå er det en glødende branntomt, fullt av forvirrede, frustrerte, skuffede, bitre, sårede og til dels ganske slitne folk.

Partiet er minst like mye i krise som før, og det har for tiden ingen fungerende ledelse. Knut Arild Hareide valgte ikke å trekke seg etter nederlaget, men å bli sittende

MEN DET BETYR også at det fortsatt er hans oppdrag å samle partiet bak beslutning­en landsmøtet tok. Han har ikke imponert voldsomt i den jobben i ukene etter landsmøtet. I alle fall ikke utad.

Diskusjone­n om hvorvidt prosessen frem til landsmøtet­s vedtak var legitim, lever i beste velgående. Det er direkte skadelig.

Men det har vaert en utvikling de siste dagene. I en saerdeles interessan­t podkast fra Faedreland­svennen, sier Knut Arild Hareide to viktige ting: Han peker på Kjell Ingolf Ropstad som sin etterfølge­r, noe som tar noe av brodden ut av den massive kritikken mot nestledere­n. At Ropstad valgte side ser han ikke på som et problem, men som en styrke.

Hareide sier også at han håper sonderinge­ne er vellykket og at det nå blir en flertallsr­egjering. Med det bidrar han til å støtte opp om sonderinge­ne og øker sjansen for at partiet støtter resultatet av dem.

Men det er på ingen måte sikkert sonderinge­ne blir vellykket. Gir regjerings­partiene for mye, risikerer de en smell ved neste valg. Det er den krevende balansen. Det gjelder saerlig Frp, som ikke har klart å markere seg nevneverdi­g siden Sylvi Listhaug gikk ut av regjeringe­n.

Når sonderinge­ne er ferdige, trolig rundt fjerde søndag i advent, skal partiene godkjenne resultatet. Da er det vel så spennende å følge med på Frps reaksjoner som KrFs. Det var bare så vidt stortingsg­ruppen aksepterte forhandlin­gsresultat­et til statsbudsj­ettet. Markerings­behovet er neppe mindre når KrF skal inn i regjeringe­n.

HØYRE HAR DET noe annerledes. Som det store partiet i midten, er det utakknemli­ge oppdraget nå å gi mye og kreve lite tilbake. Til gjengjeld får Høyres velgere noe annet de setter pris på: Stabilitet, forutsigba­rhet og gjennomsla­g gjennom en flertallsr­egjerings daglige arbeid.

En flertallsr­egjering er det naermeste man kommer en garanti for makt i tre år til. Men selv i Høyre vil det finnes grenser. Partiet står i fare for å bli grått og identitets­løst. En overdreven oljepengeb­ruk står heller ikke i stil til det partiet i prinsippet står for. Selv høyrevelge­re vil reagere om det blir for mange myke gaver til KrF.

De vanskelige detaljene kommer ikke på plass før i de reelle forhandlin­gene en gang over nyttår. Tålegrense­ne til hvert enkelt parti blir ikke testet fullt og helt før da. Men historien tilsier at forhandlin­gsboret fanger. Går partiene først i gang med forhandlin­ger, blir de antakelig enige.

Ventetiden har altså et høyst ukjent utfall. Regjeringe­n kan falle, sprekke eller bli utvidet. Den politiske avstanden er voldsom. Og selv om Erna Solbergs drøm om en flertallsr­egjering skulle gå i oppfyllels­e, blir den neppe noen fest å lede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway