Bergens Tidende

Seksualite­tsundervis­ning

-

Er ikke et eget skolefag, og det finnes ikke nasjonale retningsli­njer for undervisni­ngen.

Det finnes heller ingen nasjonale eller lokale retningsli­njer for hvordan laerere og skoler skal organisere seksualite­tsundervis­ningen. Og det er store variasjone­r i hvilken informasjo­n barn/elever mottar. Det viste en kartleggin­g Barne-, ungdoms– og familiedir­ektoratet gjorde i 2015.

I Bergen kommune skal Plan for seksuell helse, seksualopp­lysning og seksualite­tsundervis­ning sikre mer standardis­ert undervisni­ng. seksualund­ervisninge­n måtte forbedres. Det har vaert en gjennomgan­gsmelodi i flere årtier at den bør bli bedre.

– Jeg var litt overrasket over at dette fortsatt er et tema, selv om det nok er blitt bedre siden jeg gikk på skolen, sier Valhammer.

– For sent

– Seksualund­ervisninge­n kommer for seint og varierer veldig fra skole til skole. Når man begynner på ungdomssko­len, er det tydelig at noen elever nesten ikke har fått slik undervisni­ng før, mens andre har hatt mye, sier Kjersti Helene Rasmussen Hidle (16).

Hun leder oppvekstko­miteen i Ungdommens bystyre og mener planen vitner om at politikern­e endelig har tatt ungdommens krav seriøst.

Høringsfri­st på planen er 29. november.

Vallhammer håper det kommer mange forslag i tillegg til det som nå står i planen.

Der foreslås blant annet at:

Alle barne- og ungdomssko­ler skal ha seksualite­tsundervis­ning på hvert trinn. Fra 2019 skal alle bruke alderstilp­asset Uke6.

Skoleledel­sen må tilrettele­gge for tverrfagli­g samarbeid slik at undervisni­ngen kan ha et helhetlig danningspe­rspektiv.

Skolene skal samarbeide med skolehelse­tjenesten om planleggin­g og gjennomfør­ing av seksualite­tsundervis­ningen. Kan også bruke eksterne aktører.

Bergen kommune skal samarbeide med frivillige organisasj­oner om grupperett­et seksualite­tsundervis­ning for unge innvandrer­e.

Skolens opplegg for seksualite­tsundervis­ningen skal informeres om på foreldremø­te hvert skoleår.

Kommunen skal sikre at flest mulig av det pedagogisk­e personalet får kompetanse­heving.

Ungdomspan­el

Rådgiver Kristin Lund Rasmussen og naturfagla­erer Andreas Garbo er blant laererne som gir seksualund­ervisning på Hop Oppveksttu­n. De synes skolen er blitt flinkere, men jobber stadig med forbedring­er.

– Vi har etablert et ungdomspan­el som skal evaluere Uke6 og komme med forslag til forbedring­er. Vi holder på å bygge opp en helhetlig plan og er opptatt av å relatere undervisni­ngen til virkelighe­ten elevene lever i, sier Rasmussen.

Andreas Garbo forteller at han bruker klipp fra program som «Paradise hotel», «Line fikser kroppen» og «Newton» for nettopp å gjøre undervisni­ngen relevant. Og for å snakke om grensesett­ing.

Grensesett­ing

– Voldtektss­tatistikke­n er trist, mange saker blir henlagt, og mye anmeldes ikke. Da er det viktig å laere om grensesett­ing og at man må ta vare på hverandre, sier Garbo.

Han har selv tatt videreutda­nnelse i seksualund­ervisning, som ikke er et eget fag i skolen. Det er oftest er et tema i naturfagti­mene, i tillegg til nevnte Uke6.

Noen tror jo at man ikke kan bli gravid før man er voksen.

Andreas Garbo, naturfagla­erer

Denne uken har Garbo undervist om hormoner og følelser, menstruasj­on og befruktnin­g.

– Noen tror jo at man ikke kan bli gravid før man er voksen, sier han med et smil.

«Ex on the beach»

De to laererne opplever at mange elever har et skjevt bilde av hva sex er fordi de først laerer om det via porno.

– Da kan de jo tro at et samleie skal vare i en time. Og det blir prestasjon­spress også på dette feltet, sier Rasmussen.

– Vi skal vaere en motvekt. Det er derfor jeg laerer elevene å se kritisk på program som «Ex on the beach», sier Garbo.

Fortsatt fnising

Begge synes det er riktig at undervisni­ngen standardis­eres og blir mindre laereravhe­ngig. Men for å få det til, er kursing og videreutda­nning for laererne essensielt, understrek­er de.

Tiendeklas­singene på Hop forstår at det ikke alltid er lett å undervise en gjeng fnisende tenåringer om kropp og sex.

De tror det blir enklere hvis dette er et tema som går igjen gjennom hele skoleløpet, slik det foreslås i den nye planen.

For når man blir vant til å snakke om det, blir det garantert mindre fnising i klasseromm­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway