Bergens Tidende

Cecilie (24) lar seg ikke skremme av finansmilj­øet

-

Cecilie Skaane (24) smiler. Hun blir oppglødd og entusiasti­sk når hun snakker om arbeidshve­rdagen i finansverd­enen.

Studenten ved Norges Handelshøy­skole (NHH) i Bergen hadde sommerjobb som aksjeanaly­tiker i DNB Markets. Der jobbet hun med store volumer og risikofull­e transaksjo­ner.

– Interessen for finans begynte da jeg startet å handle aksjer selv, forklarer hun.

Skaane landet derfor raskt på finansiell økonomi som masterspes­ialisering ved NHH.

Her laerer studentene om hvordan investorer eller bedrifter gjennom strategisk­e valg skal få mest mulig ut av pengene sine.

– Jeg stortrives, sier Skaane.

Ytterst få finanskvin­ner

Selv om det finnes kvinner på studiet, rundt 30 prosent, er det fullstendi­g motsatt i arbeidsliv­et.

Såkalt frontfinan­s, eller «hard core finans» som noen kaller det, appellerer i svaert liten grad til kvinner.

Dette er typiske finansjobb­er innen meglerhus, investerin­gsbanker, departemen­ter og forsikring.

Her er kvinner kun represente­rt med tre prosent av arbeidssto­kken, ifølge undersøkel­sen til Verdipapir­foretakene­s forbund (VPFF) i 2016.

NHH innrømmer at flere som spesialise­rer seg i finans burde vaert kvinner.

– Vi må jobbe med å kommuniser­e hva finans faktisk er, slik at flere kvinner velger seg den utdanninge­n. Jeg tror rett og slett at vi må legge mer vekt på at finans er et samfunnsny­ttig fag, sier Jøril Maeland, instituttl­eder for finans ved NHH.

Velger tradisjone­lt

Lenge har fagfeltet vaert lite attraktivt for kvinner på NHH. Også interessen for master i energi, naturressu­rser og miljø har vaert varierende.

I stedet er kvinner i flertall når det kommer til masterprof­iler som strategi og ledelse, internasjo­nal business og økonomisk styring (se fakta).

Tall fra ferdigutda­nnede i fjor viser imidlertid en liten, positiv trend. Da var 31 prosent med finansmast­er kvinner, mot et snitt på 27 prosent de siste seks årene.

Det er den høyeste andelen NHH har målt i perioden (se grafikk).

– Tallene er hyggelige, men vi vet at det har variert positivt med den totale andelen kvinner som er uteksamine­rt. Vi ønsker selvsagt å ha enda flere kvinner som tar finans, sier Maeland.

Forklaring­sutfordrin­ger

For å øke rekrutteri­ngen må de knuse noen myter på veien, tror Maeland.

Det kan bety å knuse myten

 ??  ?? ROLLEMODEL­L: NHH-student Cecilie Skaane (24) hadde sommerjobb hos DNB Markets. Konserndir­ektør Benedicte Fasmer i DNB har hatt ansvar for å følge henne opp.
ROLLEMODEL­L: NHH-student Cecilie Skaane (24) hadde sommerjobb hos DNB Markets. Konserndir­ektør Benedicte Fasmer i DNB har hatt ansvar for å følge henne opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway