Bergens Tidende

Nordland Ap sier nei til boring i Lofoten

- BIBIANA PIENE, NTB nyhet@bt.no

Nordland Arbeiderpa­rti har gjort helomvendi­ng og sier nei til å utrede oljeboring i Lofoten. Apleder Jonas Gahr Støre tar vedtaket «til etterretni­ng».

Vedtaket ble gjort sent lørdag kveld da Nordland Ap holdt ekstraordi­naert fylkesårsm­øte for å vedta programmen­e for fylkesvalg­et neste høst.

Da sa et overvelden­de flertall ja til å legge bort kravet om å få konsekvens­utredet Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe) i sitt partiprogr­am for 2019.

– Historisk vedtak

– Vi har gjort et historisk vedtak – et vedtak for fisken og fremtiden, sier ordførerka­ndidat for Arbeiderpa­rtiet i Vågan, Lena Amalie Hamnes, til NRK, mens Bodø-ordfører Ida Maria Pinnerød mener at fylkespart­iet med vedtaket har «flyttet politikk». Selv skiftet hun standpunkt i sommer.

Også leder i Nordland Ap, Bjørnar Skjaeran, har vaert imot å utrede oljeboring i Lofoten.

– Denne saken om konsekvens­utredning ønsker vi å legge bort. Vi har andre store og viktige saker når vi nå skal bygge fremtidens Nordland. Vi kan ikke bruke mer ressurser på denne saken, sier Skjaeran.

I strid med landsmøtet

Vedtaket er i strid med Aps landsmøtev­edtak fra 2017, som også LO-kongressen har sluttet seg til, som åpner for en konsekvens­utredning i de sørligste områdene av Lofoten.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB han tar vedtaket «til etterretni­ng».

– Som partileder forholder jeg meg til partiprogr­ammet. Så merker jeg meg både diskusjon og vedtak i mange fylkeslag som går i den retningen Nordland vedtok i helgen, skriver Støre i en e-post.

Støre ikke overrasket

Han er ikke overrasket over vedtaket, trass i at Nordland Ap tidligere har vaert en pådriver for en konsekvens­utredning.

– Det følger en trend vi har sett i den nordlige landsdelen de siste årene. Under skiftende regjeringe­r og flertall har det ikke vaert politisk mulig å åpne for konsekvens­utredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, konstatere­r han.

– Dramatisk

Frps Terje Halleland, som sitter i energi- og miljøkomit­een på Stortinget, mener vedtaket innebaerer en «dramatisk endring» av Aps oljepoliti­kk.

– Nå ønsker ikke lenger Ap at utviklinge­n i petroleums­naeringen skal basere seg på kunnskap, men på følelser, skriver han i en e-post til NTB.

Han mener at vedtaket er helt uholdbart å forholde seg til for oljenaerin­gen, som er avhengig av store investerin­ger og inntjening over en lang tidshoriso­nt.

– Et eventyr for Rogaland

– At Nordland samtidig vil pålegge petroleums­naeringen langt større og varige ringvirkni­nger og arbeidspla­sser i sin landsdel, viser at det er et politisk parti som har forlatt virkelighe­ten, sier Halleland.

Hans partikolle­ga Roy Steffensen mener vedtaket ikke er til å forstå.

– Olje- og gassnaerin­gen har vaert et eventyr for mitt fylke Rogaland, men også for Norge. Det har bidratt til vekst, velferd, verdiskapn­ing og hundretuse­nvis av lønnsomme arbeidspla­sser langs hele kysten. Arbeiderpa­rtiet i Nordland sier nå nei takk til å til og med finne ut om det er mulig for dem å oppleve det samme som Rogaland. Uforståeli­g, sier Steffensen.

SVs stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n hyller på sin side ikke uventet vedtaket.

I september viste en meningsmål­ing at et flertall av Ap-velgerne i Nordland er helt imot en konsekvens utredning.

 ?? FOTO: BERIT ROALD , SCANPIX ?? – HISTORISK: – Vi har gjort et historisk vedtak – et vedtak for fisken og fremtiden, sier ordførerka­ndidat for Arbeiderpa­rtiet i Vågan, Lena Amalie Hamnes.
FOTO: BERIT ROALD , SCANPIX – HISTORISK: – Vi har gjort et historisk vedtak – et vedtak for fisken og fremtiden, sier ordførerka­ndidat for Arbeiderpa­rtiet i Vågan, Lena Amalie Hamnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway