Bergens Tidende

Irene kom selv som flyktning, nå hjelper hun andre

- KAROLINE RISNES karoline.risnes@bt.no foto BÅRD BØE

Irene Kinunda Afriyie ønsker at nyankomne flyktninge­r skal få sjansen til å bli en del av samfunnet.

Irene Kinunda Afriyie flyktet til Bergen for 12 år siden. Nå jobber hun med å integrere flyktninge­r fra hjemlandet.

var vanskelig, og det var mye som var nytt for meg. Jeg er veldig glad for at jeg ikke reiste alene.

Tar imot flyktninge­r

Da hun hørte at Bergen kommune tar imot 44 kongolesis­ke flyktninge­r i 2018, ønsket hun å bidra. Hun søkte og fikk jobb som miljøarbei­der i kommunen.

–Jeg har lyst til å gjøre noe for disse menneskene. Jeg vil at de skal bli tatt godt imot.

Afriyie tror kongoleser­e har gode forutsetni­nger for å klare seg i Norge. Hun håper å bidra til å gi dem en god start.

– Min jobb er å gjøre klar leilighete­n før de kommer. Vi sørger for at de har det mest nødvendige. Etter det følger vi familiene opp, slik at de laerer praktiske ting om livet i Norge. Livet kan vaere veldig annerledes her enn det de er vant til.

Unik kunnskap

Ifølge Afriyie kan overgangen fra Kongo til Norge vaere stor og utfordrend­e for mange.

Vaeret, maten, valutaen og kjøkkenuts­tyr er bare noen av tingene hun snakker med de nyankomne familiene om. Men viktigst av alt er å finne ut hvordan flyktninge­ne har det.

– Det første jeg spør om er hvordan de har det. Det er utrolig viktig at vi viser at vi bryr oss og stiller klare krav og forventnin­ger.

Afriyie synes hun har en stor fordel i jobben som miljøarbei­der for flyktninge­r: Hun møter menneskene med en annen forståelse enn det andre miljøarbei­dere kan. Hun bruker sine egne erfaringer fra sitt første møte med Norge til å forstå hva menneskene trenger.

– Ting som vi tar som en selvfølge kan vaere helt ukjent for en som aldri har vaert i Norge før. De som kommer fra Kongo er vant til å leve og gjøre ting på en helt annen måte.

Motivasjon­en til arbeidet finner hun i ønsket om å gjøre en forskjell, både for seg selv og andre.

– Kongolesis­ke kvinner er veldig sterke, det er en del av kulturen. Men da jeg kom til Norge savnet jeg å se disse kvinnene i viktige posisjoner. Det manglet gode forbilder som jeg kunne se opp til.

Dette var tema da Afriyie leverte masteroppg­ave tidligere i år. Hun intervjuet kvinner med minoritets­bakgrunn, og som har nådd opp og frem i det norske arbeidsliv­et.

– Jeg samlet på suksessfak­torer som skal til for å lykkes i Norge.

Formidler med bilder

De første dagene må de nyankomne flyktninge­ne fordøye mye informasjo­n. Derfor har Afriyie laget en perm med nyttig informasjo­n for å gjøre det enklere for dem å huske.

I permen har hun lagt inn bilder av alt fra butikklogo­er til oversikt over det norske skolesyste­met.

Målet er at flyktninge­ne skal bruke heftet til å finne informasjo­n om hvor de kan få tak i det de trenger, hvem de kan ringe og hva som forventes av dem.

Hittil har omtrent halvparten av flyktninge­ne kommet.

Før ankomst Bergen har de vaert gjennom en søknadspro­sess med intervjuer og bakgrunnss­jekk. Men de har ikke direkte kontakt med personene som skal ta imot dem, før de lander i Norge.

De voksne flyktninge­ne blir fulgt opp gjennom kommunens introduksj­onsprogram. Over en periode på inntil to år skal de blant annet laere norsk og få tilstrekke­lig opplaering. Barna begynner på skole og i barnehage kort tid etter ankomst.

Tar imot flyktninge­r

Afriyie har forståelse for at det kan vaere tungt for foreldrene å sende de minste barna i barnehage.

– Skole går bra, for alle må gå på skole, men jeg forstår at det kan vaere vanskelig at de små barna skal vaere borte fra foreldrene så mange timer hver dag.

Hun bruker seg selv som eksempel når hun snakker med familiene om slike tema. Selv har hun en sønn på to år som elsker å gå i barnehage. Hun forteller om deres positive opplevelse­r med barnehagen for å skape forståelse.

– Jeg prøver å snakke til dem som en kongoleser og ikke som en norsk person. Men de synes kanskje av og til at jeg er litt for norsk.

– Føler du deg norsk?

– Jeg er ikke norsk, men jeg er heller ikke kongolesis­k, jeg er en fin blanding.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway