Bergens Tidende

Som en sylfersk debutant

- KURT B.M. HAUGLI kurt.haugli@aftenposte­n.no

Ingen som buet, ingen plakater. Bare jubel. Da smilte Therese Johaug igjen.

Hun hadde gruet seg, hun hadde vaert nervøs og hun var spent som en felestreng på forhånd. Ingvild Flugstad Østberg fortalte om en skistjerne som oppførte seg som en sylfersk debutant. Johaug hadde hele formiddage­n stilt helt åpenbare spørsmål om hun skulle gjøre ditt og kan man gjøre datt og hvor går man til starten i Ruka.

I bakhodet til 30-åringen fra Dalsbygda lå antydninge­n til mobbingen som hadde møtt norske skiløpere høsten 2016 etter at Norge hadde vaert gjennom to dopingsake­r i månedene før.

Hadde drømt om det

Derfor så hun ut som inkarnasjo­nen av lettelse da hun kunne sette seg på pressekonf­eransen i tårnet på skistadion. Det var dette hun hadde tenkt på og drømt om i månedsvis. Og det var dette hun hadde drømt om natten før løpet.

– Det handlet om langrenn hele natten. I disse drømmene gikk det til hel***e hele tiden. Det gjorde det ikke akkurat bedre, sa hun og gliste.

Klokken 11.58 lokal tid var det klart. Hun var spent, norske ledere og trenere var spente, veldig mange nordmenn var spente.

Fikk frysninger

Først ganske stille. Speakeren annonserte Therese Johaug.

Jubelen brøt løs. Det var ikke noen tvil. Også finnene ønsket henne tilbake.

– Jeg fikk frysninger da jeg gikk ut fra start og hørte publikum som brølte. De ropte navnet mitt, de heiet meg frem. Det varmet hjertet mitt.

Åtteogtyve minutter og to sekunder senere var det over. Etter et løp hvor alt hun gjorde hadde lyste av innsats, kraft og energi ble hun liggende i snøen i målområdet. Ingen som buet. Bare jubel og flaggvifti­ng.

– Jeg har ikke opplevd en negativ ting her i Finland, sa hun.

 ?? FOTO: RICHARD SAGEN ?? RØRT: En tåre etter at det hele var over og det ble klart at ingen var bedre.
FOTO: RICHARD SAGEN RØRT: En tåre etter at det hele var over og det ble klart at ingen var bedre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway