Bergens Tidende

S

-

Å BRA AT DET ENDELIG skjer noe, tenkte du kanskje da forslaget til byarena på Bygarasjen ble lagt frem i slutten av august. Hva kan vel vaere verre enn parkerings­hus midt i hjertet av middelalde­rbyen Bergen?

På tomten hvor det er mulig å skape en ny sentral bydel fra bunnen av, skal det i stedet bygges et nytt megaprosje­kt med blant annet byarena, kinosenter og hotell. Forslaget er langt større enn Bygarasjen er i dag og en trussel mot arbeidet for en tettere by som tar hensyn til fotgjenger­e. Det burde ikke realiseres.

VI HAR GÅTT GRUNDIG gjennom forslaget og er skremt over mengden grafisk jukseri. Ikke bare har man klippet inn en vidstrakt elv. Man har erstattet alle bilene på motorveien med et folkehav, slik at det ikke skal ligne et kjøpesente­r i Åsane.

Sett ovenfra har den enorme takflaten fått påtegnet noen rare linjer for å virke mindre dominerend­e. All bebyggelse bak godstermin­alen er visket ut, så man ikke kan se det nye i forhold til normal bebyggelse. Iveren etter å forskjønne er så stor at man ikke kan unngå å bli skeptisk. Her er det mer grafikk enn arkitektur.

PÅ ILLUSTRASJ­ONENE ser det ut som en rekke forskjelli­ge bygg. På bakkeplan er realiteten en 500 meter lang, sammenheng­ende vegg. Fotgjenger­e vil gå i skyggen av denne veggen hele veien fra Smålungere­n til Amalie Skram videregåen­de skole. Det er absurd stort.

Til sammenlign­ing ville det dekket hele Møhlenpris, hvor det er ca 130 bygninger på samme areal. På Nordnes ville det dekket all trehusbeby­ggelse mellom Verftet og DNS, eller 450 bygninger.

Ingen ville akseptert rådhuset som argument for å bygge flere høyhus i Marken. Derfor er Bygarasjen­s utstreknin­g ikke et akseptabel­t argument for å erstatte den med noe enda større.

LANGE, LIVLØSE FASADER vil ikke gjøre situasjone­n bedre for fotgjenger­e. Monotone omgivelser gjør at avstander føles lengre enn de er i virkelighe­ten. Da holder folk seg unna, og det kan bli et skummelt område å oppholde seg i.

Resultatet blir at Nygårdstan­gen og Grønneviks­øren med sine ambisiøse fortetning­splaner effektivt forblir avkuttet fra gåbyen Bergen. Planene om byarena i sentrum er en trussel mot kommunens vedtatte ambisjoner om en tett og god by med kvaliteter tilpasset dem som bor her.

SELV OM BERGEN er landets nest største by, er sentrum et lite og sårbart økosystem. Det er viktig å trå varsomt. Takket vaere korte avstander og et mangfold av aktører i godt samspill, har store deler av sentrum i dag et levende bybilde. Arbeidspla­sser, boliger, universite­t, parker, turmulighe­ter, kulturliv, butikker og ute-

 ??  ?? JUKS: På tegningene ser det ut som en rekke forskjelli­ge bygg. I virkelighe­ten vil fotgjenger­e gå i
JUKS: På tegningene ser det ut som en rekke forskjelli­ge bygg. I virkelighe­ten vil fotgjenger­e gå i

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway