Bergens Tidende

Urimelige slurvegeby­rer N

Det bør ikke vaere altfor lønnsomt å drive pengeinnkr­eving.

-

ORGE HAR DEN MEST lønnsomme inkassobra­nsjen i verden, ifølge jussprofes­sor Mads Andenaes ved Universite­tet i Oslo. Han mener skyhøye satser har gjort det altfor lønnsomt å drive pengeinnkr­eving her til lands.

Professore­n har rett i at staten ikke skal stille seg bak inndriving­en av ethvert krav. At inkassobyr­åene har så sterk økonomisk interesse i å drive aggressiv forfølging av småbeløp, er en systemfeil som må korrigeres.

BRANSJEFOR­ENINGEN VIRKE INKASSO vil ikke kommentere lønnsomhet­en overfor NRK, men understrek­er at bransjen er gjennomreg­ulert og forholder seg til norske lover og regler.

Regelverke­t er imidlertid en vesentlig del av problemet.

I Norge gjelder prinsippet om at den som skylder penger skal dekke alle kostnader. Det er ikke nødvendigv­is den mest hensiktsme­ssige modellen.

Dagens lovverk åpner

for

at regninger under 2500 kroner kan påføres et såkalt tungt inkassosal­aer på 875 kroner. Hvis det blir sendt utleggskra­v til namsmannen, tjener inkassobyr­ået i tillegg over 1400 kroner, ifølge NRK.

Det er en urimelig høy pris å betale for slurv og forglemmel­ser, saerlig når tilsvarend­e salaer i Sverige er 180 kroner. Der baserer systemet seg på kostnadsde­ling, slik at begge parter betaler omtrent like mye. Det fremstår som en rimeligere modell.

INKASSOREG­ELVERKET må balansere hensynet til effektiv pengeinnkr­eving, og hensynet til den som skylder penger.

Det er nødvendig med et system som fremmer betaling, men gebyrene må ikke stå i urimelig forhold til det opprinneli­ge kravet. Folk må ta ansvar for eget forbruk, men det skal heller ikke vaere risikofrit­t å pushe kreditt. Kreditorsi­den må også ansvarligg­jøres.

Det er en forskjell på folk som ikke vil gjøre opp for seg, og de som faktisk ikke er i stand til det. For de som strever med økonomien, vil voldsomme inkassogeb­yrer virke mer ødeleggend­e enn motiverend­e. Gebyrpolit­ikken kan ikke legge til rette for en slags fattigdoms­skatt og la inkassosel­skapene tjene seg rike på bekostning av samfunnets svakeste.

Det er en forskjell på folk som ikke vil gjøre opp for seg, og de som faktisk ikke er i stand til det.

INKASSOLOV­EN BLE VEDTATT for over 30 år siden, og mye har skjedd med både norsk økonomi og inkassovir­ksomhet siden dengang. Loven er åpenbart moden for revisjon.

Tidligere i høst satte Justis- og beredskaps­departemen­tet ned en arbeidsgru­ppe som skal se på reglene knyttet til inkassovir­ksomhet. Det er helt nødvendig. Et rimelig forhold mellom gebyrer og lønnsomhet må bli en viktig del av denne gjennomgan­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway