Bergens Tidende

Søviknes (Frp) kaller utspill fra fylkesrådm­ann fiendtlig

Fylkesrådm­annen i Sogn og Fjordane vil gi vekk det meste av fylkets «pengebinge» til kommunene før sammenslåi­ngen. – En fiendtlig handling som vil sette spor i mange år, sier Frps gruppelede­r i Hordaland, Terje Søviknes.

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND

Fylkesrådm­ann Tore Eriksen i Sogn og Fjordane anbefaler politikern­e å vedta at inntil 80 prosent av fylkeskomm­unens aksjer i Sogn og Fjordane Energi (SFE) gis vekk til kommunene.

Det kommer frem i innstillin­gen fra fylkesrådm­annen i saken om «pengebinge­n» til Sogn og Fjordane, som skal behandles på fylkesting­smøtet 3. og 4. desember.

Krever garanti

BT har flere ganger skrevet om konflikten­e rundt denne pengebinge­n, senest i forrige uke da hordalands­politikern­e krevde en garanti for at verdiene skulle bli i det nye Vestland fylke i form av et utviklings­fond.

Sogn og Fjordane har verdier for rundt 3,5 milliarder kroner som fylket har ønsket å holde utenfor den felles økonomien til det nye fylket.

«Med bistand frå advokatfir­maet Lund & Co har fylkesrådm­annen greidd ut ulike alternativ for å sikre at verdiane blir haldne i fylket. Fylkesrådm­annen konkludere­r med at det beste alternativ­et er å overføre aksjar til kommunane i Sogn og Fjordane», skriver Eriksen i sin innstillin­g.

– Katten ut av sekken

– Jeg opplever dette som en fiendtlig handling. Det er ikke til å legge skjul på at politisk vil dette sette spor etter seg i mange, mange år, antakeligv­is flere valgperiod­er, sier Terje Søviknes (Frp).

Han legger til at han ikke er overrasket over utviklinge­n.

– Nå kom katten ut av sekken. Jeg har lenge hatt den forståelse at det er dette de har hatt intensjon om å gjøre.

– Hva tenker du om at dette kommer nå?

– For å bruke en analogi: Når en er blitt enige om å gifte seg, så er det jo veldig spesielt at en rett før bryllupet ender opp med å ta verdiene fra den ene parten og dele dem ut gratis til andre. Det skaper ikke en god inngang til dette ekteskapet.

– For å bruke en annen analogi: Er det ikke forståelig at brudgommen Sogn og Fjordane heller velger å gi pengene til sine barn fremfor sin nye ektefelle?

– Da bør en vaere åpen på det mye tidligere prosessen. Dette er fryktelig ødeleggend­e for en tillitsbyg­gende prosess.

– Vanskelig å samarbeide

– Sogn og Fjordane har fullmakt til å vedta det de ønsker, og de er godt kjent med Hordaland sin holdning i denne saken, sier Hordalands fylkesordf­ører, Anne Gine Hestetun (Ap) i en kommentar.

Hun har ivret sterkt for at denne konflikten må finne en løsning, og har fått satt ned et eget utvalg som skal forhandle i saken.

Varaordfør­er På Kårbø har tidligere uttalt seg kritisk til Sogn og Fjordanes holdning i denne saken.

– Vi har sagt fra Hordaland sin side at vi opplever det å gi vekk verdiene som lite tjenlig inn mot den nye felles fylkeskomm­unen. Derfor gikk vi langt i å godta deres forslag til vedtekter, sier han.

– Hva er konsekvens­en? – Konsekvens­en ligger i at samarbeide­t, fordeling av oppgaver, vedtak av første års budsjett blir vanskelige­re når den ene parten gjør noe vi har sagt så tydelig at vi ikke ønsker.

Viser til avtalen

Fylkesordf­ører i Sogn og Fjordane, Jenny Følling (Sp), sier dette om rådmannens innstillin­g:

– Jeg kan ikke forskutter­e hvilket vedtak fylkesting­et vil gjøre. Dette blir opp til fylkesting­et og den diskusjone­n vi skal ha i gruppen.

– Terje Søviknes kaller det en fiendtlig handling?

– Jeg vil bare vise til vår intensjons­avtale. Der avklarte vi at disse midlene skal kunne holdes utenfor regionetab­leringen eller at vi etablerer et fond.

Jenny Følling understrek­er at fylkesting­et skal gjøre et prinsippve­dtak.

– Dette er en retning en kan tenke seg å gå i. Det blir ikke gjort noe vedtak før vi har en rettskraft­ig dom, sier Jenny Følling.

Rettstvist komplisere­r

Hun viser til at det pågår en rettstvist mellom BKK og Sogn og Fjordane fylkeskomm­une.

Stridens kjerne er at BKK mener de har forkjøpsre­tt til SFE-aksjene.

Skulle fylkeskomm­unen overføre aksjene sine til kommunene i Sogn og Fjordane vil denne bli utløst, mener BKK.

I oktober dømte tingretten at en slik overføring ikke utløser forkjøpsre­tt, men BKK har nylig anket saken til lagmannsre­tten.

Fylkesrådm­annens råd er gitt under forutsetni­ng av at lagmannsre­tten kommer til samme konklusjon som tingretten.

Det betyr også at selve overføring­en må vente til den saken er avklart i rettsvesen­et.

Dersom lagmannsre­tten skulle gi en kjennelse i favør av BKK, er modellen med et eget fond for Sogn og Fjordane mer aktuell.

Fylkesrådm­annen konkludere­r med at det beste alternativ­et er å overføre aksjar til kommunane i Sogn og Fjordane.

Fylkesrådm­ann Tore Eriksen i sin innstillin­g til fylkesting­smøtet i Sogn og Fjordane

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway