Bergens Tidende

Seerne flykter fra «Lykkeland»

- CAMILLA HEIERVANG camilla.heiervang@aftenposte­n.no

NRKs dyreste dramasatsi­ng noensinne har mistet nesten 400.000 seere siden premieren. – «Lykkeland» har ikke levert som ventet, sier Per Haehre i mediebyråe­t Insight.

– Det er ganske åpenbart at troen på dette programmet var større enn oppslutnin­gen har vist seg å vaere. Det er bemerkelse­sverdig at serien går tilbake både på lineaer-TV og i strømmetje­nesten, sier partner Per Haehre i mediebyråe­t Insight til Aftenposte­n.

Tall fra NRK viser at totalt 955.000 (TV og nett) har sett den første episoden av «Lykkeland», som først ble vist på NRK1 søndag 28. oktober. Den fjerde episoden (vist på TV 18. november) er foreløpig sett av 565.000. Tall for søndagens episode foreligger ikke ennå.

– Nedgangen kan komme av at serien er gammelmodi­g og ikke spennende nok. «Lykkeland» har ikke levert som forventet. Det er det ingen som helst tvil om, sier Haehre.

Med en prislapp på 96 millioner kroner er historien om det norske oljeeventy­ret NRKs dyreste dramaserie noensinne. Serien fikk mange positive anmeldelse­r før premieren, blant annet en femmer i Aftenposte­n.

– Startet formidabel­t

TV-sjef Marianne Massaiu i Mediacom ser ikke like mørkt på tallene som Haehre.

– «Lykkeland» startet helt formidabel­t, men så har serien hatt et visst fall. Det blir spennende å se om det er et reelt fall, eller om det bare er snakk om en treghet i seingen. Det er sikkert at strømmetal­lene vil øke. Nesten en million seere ved første episode totalt for lineaer-TV og strømmeTV er svaert godt, sier Massaiu.

Hun sammenlikn­er tallene med «Heimebane», som ble vist på TV i vår og etter hvert engasjerte mange. Serien hadde som BT tidligere har skrevet i snitt 750.000 seere (TV og nett). «Lykkeland»-snittet er på 746.000 seere pr. episode.

– På god, gammeldags TV leverer «Lykkeland» foreløpig på nivå med «Heimebane», sier Massaiu.

– For tidlig å konkludere

Analysesje­f Kristian Tolonen i NRK ser ikke like mørkt på tilbakegan­gen.

– Med fare for å høres litt NRK-arrogant ut, vil jeg si at dette er normalt høye tall for en dramaserie fra NRK. Disse tallene viser også at det er utrolig viktig å måle seertall på nett, saerlig for drama. Drama er den sjangeren som i størst grad sees online, og dermed også den sjangeren der man må vente lengst for å kunne konkludere om seertall, sier Tolonen.

Fra første til fjerde episode har seertallen­e for «Lykkeland» på nett falt fra 254.000 til 127.000.

Konkurrans­e fra «Farmen»

Tolonen sier det er to svar på hvorfor nesten halvparten av seerne på «vanlig» TV likevel er borte.

– For det første er det ikke unormalt at første episode i en dramaserie har høye tall. Mange vil se hva en serie er, uten at de fortsetter å følge den. Det kan også hende at noen av dem som slutter å se den på lineaer-TV, ser serien på nett seinere. For det andre lever lineaer-TV fortsatt i en konkurrans­evirkeligh­et. Hvis det er finale i «Farmen» eller liknende samtidig, så vil det påvirke seertallet direkte, sier Tolonen.

Populaere «Farmen» på TV 2 vises i likhet med «Lykkeland» søndag kveld. Tolonen mener konkurrans­e fra andre kanaler kan ha påvirket «Lykkeland»tallene for saerlig tredje og fjerde episode.

– Fordi de siste episodene ikke har ligget ute like lenge som de første, vil vi antakelig ikke få tall på dette før om en måneds tid. «Fasiten» får vi når «Lykkeland» er ferdig, sier Tolonen.

 ?? FOTO: PETTER SKAFLE HENRIKSEN ?? TØFFE TAK: Som ugift og gravid må Torild Torstensen (Malene Wadel) ta til takke med ektemannen hun får utdelt i NRKs «Lykkeland».
FOTO: PETTER SKAFLE HENRIKSEN TØFFE TAK: Som ugift og gravid må Torild Torstensen (Malene Wadel) ta til takke med ektemannen hun får utdelt i NRKs «Lykkeland».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway