Bergens Tidende

Derfor kvoterer vi inn menn

-

Ingen elever er slemme, har kjaerlighe­tssorg eller føler seg for tjukk. Alle er gode i både gym og matte, og saerlig nynorsk.

Ungdomssko­lelaerer og sosiallaer­er

LEVENE. I alle klasseromm­ene. På alle skolene. Enkle, forutsigba­re, og maskinakti­ge. Klin like. Alle elever er positive til skolen. Alle har samme interesser og ambisjoner. De kommer fra ryddige, rause, ressursste­rke A4-hjem og vil gjerne laere. Matematikk og naturfag, grammatikk og historie, musikk og gymnastikk, seksualite­t og samfunn, religion og matlaging. Og jeg glemmer ikke at de skal laere om nettvett og livsmestri­ng, mangfold og miljø også. Og så videre. Og så videre.

HELDIGVIS ER DE POSITIVE og åpne og klare. Slik at de alltid er tidsnok, sitter ved pulten, uten jakke på, uten caps, uten mobil og med sekken, pennalet og iPaden åpne, og boken på pulten. Med spiss blyant og viskelaere­t klart. Lekser er gjort, og de har blikket festet på laereren og tavlen. De er åpne for faglig påfyll, selv kl 08 på morgenen føler de det slik. Klare. De lengter etter faglig påfyll. Hver dag.

De har spist frokost og sovet godt og lenge nok. Ingen har sittet våkne og spilt dataspill til kl 04 eller hørt på foreldrene­s krangler, eller måttet våke over full mor eller syk lillebror. Ingen har ligget våkne og kjent på egen angst eller lest de ekle snap’ene fra «venner». Alle har sitt eget soverom og en raus, varm forelder som smører frokost og vinker smilende, eller følger helt inn og gir klem.

INGEN HAR PROBLEMER med reglement eller tid eller orden eller adferd eller anmerkning­er eller tyggiser eller slåssing eller selvmordst­anker. Ingen er ekle med andre. Eller med laereren. Og laereren er ikke ekkel mot noen heller.

Aldri. Alle er blide og fornøyde og klare for laering.

Alle har

gode,

sunne matpakker.

Alle har gymtøy, votter på utedagen, ryggsekk, skidress, drikkeflas­ke. Alle har oppladet iPad/pc. Alle har vannkokert­ing. Alle har alt.

INGEN SENDER stygge blikk eller meldinger. Ingen har kjaerlighe­tssorg eller mensen eller føler seg for tjukk eller kvisete eller utafor. Alle er noe mer sammensatt. Psykologer er blant de få profesjone­r hvor vi mener det er belegg for å si at kjønn til yrkesutøve­ren kan ha betydning for hvordan pasienten eller klienten opplever tjenesten. Universite­ter og høgskoler har ikke ansvar for å drifte helsetjene­ster. I så måte kunne vi latt vaere å bekymre oss for skjev kjønnssamm­ensetning blant psykologis­tudentene.

Vi føler imidlertid et større samfunnsan­svar, ikke minst når vi vet at dagens mannsdomin­erte studentkul­l naermer seg pensjonsal­deren.

Flere psykiske helseutfor­dringer er knyttet til kjønn eller oppfatning av kjønn, for eksempel kroppspres­s, traumatisk­e opplevelse­r eller pardynamik­k. I samtaler om kjønnsspes­ifikke utfordring­er kan det vaere rimelig å forvente raskere samforståe­lse mellom klient og

er gode i både gym og matte og engelsk, og saerlig nynorsk. Alle liker å dusje etter gym og ha felles svømming. For ingen blikker eller filmer eller kommentere­r eller baksnakker. Aldri.

Alle elever er jo like. Og de er vellykket og fornøyde og kommer fra helt like hjem med foreldre som hjelper dem med lekser, klapper dem på skulderen og spør hvordan dagen har vaert, og ser litt ekstra godt etter for å fange opp humørsving­ningene eller de vonde tankene, som jo ingen har.

ALLE HAR FORELDRE med tid og kapasitet og lyst og evner til å høre dem før prøven og se over teksten, sjekke mattelekse­n og sende med noe ekstra godt til heldagsprø­ven. Kanskje kakao.

Ingen gruer seg til noe. Ingen kjenner på kulden og den vonde knuten i magen på psykolog med grunnlag i deres respektive kjønn.

NÅR PSYKOLOGER SELV varsler om kommende utfordring­er med lavt opptak av menn, mener vi at samfunnsbe­hovet er tydelig. Derfor iverksette­r vi drastiske tiltak i form av kjønnskvot­ering. I motsetning til Cappelen og Christense­n er jeg ikke det minste bekymret for den fremtidige kvaliteten hos våre studenter. De hevder dessuten at problemet er lave søkertall hos menn, men det stemmer ikke. Til de 87 studieplas­sene vi har ved UiB, søkte mer enn 800 menn. Vi trenger altså ikke holdningsk­ampanjer og flere mannlige søkere.

KUNNSKAP VEIER TYNGST hos oss, og karakterer er en viktig pekepinn på søkernes skolebusse­n. Ingen forsover seg, alle er skoleflink­e og liker å lese bøker og skal bli lege når de blir store. Eller laerer. Eller advokat. Eller ingeniør. Eller politiker. Det er heller ingen som har dysleksi eller Tourettes eller ADHD, tvangstank­er, psykiske lidelser, depresjon, spiseforst­yrrelse eller sliter med selvskadin­g, eller går til BUP, PPT eller BV eller

har omfattende IOP eller trenger å sove på din sofa i natt fordi lyset er helt av hjemme. Såpass mørkt der hjemme at du som laerer ikke tør annet enn å ta med elev hjem selv.

Og ingen elever er spesielt gode, evnerike, og trenger mer av laereren faglig. For alle er heldigvis helt like og på samme nivå.

DET ER SÅ ENKELT å vaere laerer da. Når alle er helt like og helt klare og stiller med de samme forutsetni­ngene og den samme ambisjonen og har sovet og spist og gjort - og forstått - lekser og er friske. Da kan man jo lett kjøre sitt planlagte engelskopp­legg i 90 minutter og påse at alle 31 har fått laert akkurat det de skal. Hver time. Hver dag.

Det er jammen bra de er helt like.

Eller vent litt… nivå. Men her må vi ha en pragmatisk tilnaermin­g til studieinnt­aket i sammenheng med samfunnsbe­hovet.

Førstegang­ssøkerne som kommer inn på studiet, har rundt regnet like mange 6-ere som 5-ere på vitnemålet. Nå når vi gir menn et tilleggspo­eng, vil karaktersn­ittet på dem som kommer inn likevel vaere svaert høyt. Forskjelle­n blir ikke større enn en variasjon mellom to-tre 5-ere og 6-ere av totalt 24-25 karakterer på vitnemålet.

Dette kan oppfattes som urettferdi­g, men et slikt karakterni­vå er fremdeles noe av landets høyeste. Jeg er derfor ikke bekymret for at kandidaten­e ikke er kvalifiser­te i møte med et utfordrend­e studium. Tilleggspo­eng vil ikke svekke ryktet til en studentgru­ppe som likevel kommer inn med karaktersn­itt i det nasjonale toppskikte­t.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway