Bergens Tidende

En advarsel mot å tukle med EØS-avtalen

- VIDAR HELGESEN

Det er lett å forstå instinktet om at et land bør kunne styre sine egne saker. Men virkelighe­ten er ikke så enkel.

Tidligere europamini­ster eierskap og investerin­ger i stadig større grad skjer på tvers av landegrens­er.

Ta britisk bilindustr­i som eksempel. Den gir jobb til mer enn 850.000 mennesker, omsetter for 900 milliarder kroner og investerer nesten 40 milliarder kroner årlig i forskning. Den er en kilde til nasjonal stolthet, men det betyr ikke at industrien er videre nasjonal. Britisk bilindustr­i eies i stor grad av utlendinge­r som BMW, Volkswagen og Nissan. De tenker ikke «Storbritan­nia først» hvis ikke Storbritan­nia er best. å frakte varer og tjenester over grensene.

Uten en tollunion, vil britiske produsente­r bli nødt til å godtgjøre at varer de skal eksportere til EU, faktisk er britiske og ikke for eksempel produsert i USA. Slikt vil bety mer papirarbei­d, forsinkels­er og handelshin­dringer. Slike tekniske handelshin­dringer er ikke minst vanlige i servicenae­ringer, som utgjør 80 prosent av britisk økonomi. nasjonal ressurs og selve utgangspun­ktet for moderne norsk industrihi­storie, så det er forståelig at den kan sette følelser i sving. Men spørsmålet om hvordan vi skal utnytte denne ressursen til nasjonens beste, kan ikke besvares uten hensyn til omverdenen.

UTENLANDSK KAPITAL var avgjørende for å gjøre arbeidspla­sser av norsk vannkraft for hundre år siden, og er ikke mindre viktig idag. Dagens raskest voksende kraftkreve­nde industri er datasentre, en naering der det ligger store muligheter for Norge. Men aktørene med størst behov for å investere stort i datalagrin­g, befinner seg utenfor Norge. (I forrige uke ble det kjent at Apple, Facebook og Google bygger seks store datasentre i Danmark.)

Hvis du for eksempel sitter i California og skal vurdere hvor du skal investere, er det viktig at Norge kan tilby langsiktig­e kraftlever­anser, politisk stabilitet - og ikke minst integrasjo­n med det europeiske kraftmarke­det. Hvis Norge skulle svekke samspillet med EU ved å si opp EØSavtalen, vil det derfor vaere stor risiko for at vi får langt faerre arbeidspla­sser ut av den norske vannkrafte­n.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HANDEL: Uten en tollunion, vil britiske produsente­r bli nødt til å godtgjøre at varer de skal eksportere til EU, faktisk er britiske. Det betyr mer papirarbei­d og forsinkels­er. Her ligger en viktig laerdom for Norge, skriver Vidar Helgesen. Britenes statsminis­ter Theresa May forhandlet frem avtalen med EU.
FOTO: NTB SCANPIX HANDEL: Uten en tollunion, vil britiske produsente­r bli nødt til å godtgjøre at varer de skal eksportere til EU, faktisk er britiske. Det betyr mer papirarbei­d og forsinkels­er. Her ligger en viktig laerdom for Norge, skriver Vidar Helgesen. Britenes statsminis­ter Theresa May forhandlet frem avtalen med EU.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway