Bergens Tidende

N

-

ASJONALIST­ISK POLITIKK er på fremmarsj, også i land som tradisjone­lt preges av stor åpenhet mot verden. President Trumps «America First»politikk er én variant, Storbritan­nias Brexit-prosess er en annen. I Norge ser vi tendenser til det samme i motstanden mot EØS-avtalen.

DET ER LETT Å FORSTÅ instinktet om at et land bør kunne styre sine egne saker. Derfor er det også lett for politikere å appellere til ønsket om full nasjonal selvrådere­tt. Men virkelighe­ten er i praksis ikke rendyrket nasjonal og dermed ikke så enkel å råde over. Nasjonalis­me kan derfor vaere en mektig politisk kraft for å mobilisere velgere, men ganske avmektig for å oppnå praktiske resultater i en global virkelighe­t.

Det pågående Brexit-dramaet er et godt eksempel, som også kan by på laerdommer i norsk EØS-debatt.

EN GRUNN TIL at det er vanskelig å få til en god Brexit-avtale, er rett og slett at det er unaturlig å arbeide for mindre samarbeid mellom regjeringe­r samtidig som produksjon,

av verdiskapi­ngen skjer andre steder enn i bilfabrikk­ene. Halvparten av bildelene fraktes frem og tilbake over den engelske kanal et antall ganger før de ender opp i den ferdige bilen, fordi de er produsert i spesialise­rte industrikl­ynger på kontinente­t.

Leveranser og produksjon skjer i realtid. Honda er for eksempel avhengig av 350 lastebiler med bildeler fra Kontinente­t hver dag, og bare en 15 minutters forsinkels­e i leveranser koster dem dyrt. Det betyr i praksis at alt annet enn fri bevegelse over grensen mellom Storbritan­nia og EU er en risiko for arbeidspla­ssene. Hvis det legges toll på en bildel hver gang den krysser frem og tilbake over grensen, går bilprisen opp og konkurrans­eevnen ned.

ENDA MER KREVENDE enn utsikter til tollsatser, er produktsta­ndarder og regulering­er. Et av kronargume­ntene for Brexit er at britene skal slippe «regulering­er fra Brussel». Men hvis Storbritan­nia har andre regler enn EU, blir det vanskelige­re

HER LIGGER EN viktig laerdom for Norge. Veldig mange norske arbeidspla­sser og bedrifter er avhengig av eksport. EØSavtalen sikrer at det kan skje på smidigst mulige vis. Uten EØS-avtalen ville ikke kontinenta­leuropeere miste lysten på norsk laks, men norsk fisk- og sjømateksp­ort ville bli underlagt veterinaer­kontroll. I praksis ville det bety mer papirarbei­d, mer grensekont­roll og mer tidsbruk -- tid som fersk fisk ikke har. Grensehind­re, byråkrati og usikkerhet om regelverk har også en annen side. De som vurderer hvilke land og bedrifter de skal investere penger i, ønsker også forutsigba­rhet.

BILPRODUSE­NTER SOM allerede har investert mye i folk og utstyr, vil neppe trekke seg ut av Storbritan­nia over natten. Men når de spør seg hvor de skal gjøre nye investerin­ger, kan de lett finne veien andre steder hvor forutsigba­rheten er større.

Også for norsk EØS-debatt er dette relevant. Debatten om norsk tilknytnin­g til EUs energibyrå ACER var naer ved å sette EØS-avtalen på spill i vår, med påstander om at vi ville miste kontrollen over norsk vannkraft. Vannkrafte­n er en svaert viktig

SLIKE SAMMENHENG­ER er ikke enkle, og fremfor alt er de ikke enkle å kommuniser­e i politisk diskusjon. Derfor blir debatten gjerne mer slagordpre­get enn realitetso­rientert. Det var tilfellet før Brexit-avstemning­en i Storbritan­nia. I ettertid har realiteten­e blitt tydelige nok. Det bør man merke seg i diskusjone­n om Norge og EØS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway