Bergens Tidende

DAGENS GULLKORN

-

Å elske er å slutte å sammenlign­e. MERRIT MALLOY Klimaendri­nger på en øy i Sørishavet etter siste istid

Lea Toska Oppedal disputerer 28.11. for ph.d.-graden ved UiB med avhandling­en: «Holocene Climate and Glacier Trends at sub-Antarctic South Georgia».

Oppedal har i sitt arbeid dokumenter­t tidligere klimaendri­nger på øyen Sør-Georgia i Sørishavet som potensielt kan kobles til endringer i det sørlige vestavinds­beltet de siste 7000 år. Avhandling­en er delt opp i tre studier som alle baserer seg på analyser av sedimenter avsatt i en myr og en innsjø nederst i en dal på nordøstsid­en av Sør-Georgia.

Det første studiet undersøker endringer i utstreknin­gen til en isbre øverst i dalen. Innsjøen og myren fanger opp sedimenter erodert av isbreen og kan brukes som arkiv på brevariabi­litet over tid. Dette er fordi en stor bre eroderer det underligge­nde fjellet mer effektivt enn en liten bre. Ved å dokumenter­e endringer i mengden breerodert­e sedimenter avsatt i innsjøen og myren over tid, er betydelige endringer i breens størrelse rekonstrue­rt for de siste 7000 år.

Isbreer er sensitive indikatore­r på endringer i sommertemp­eratur og nedbør. For å undersøke hva som hovedsakel­ig påvirker breens størrelse, har Oppedal analysert biomarkøre­r i plantemate­riale avsatt i innsjøen. Resultater fra dette studiet viser at breene rykker frem når den relative fuktighete­n i dalen går ned, og peker på sommertemp­eratur som den viktigste klimatiske faktoren for Sør-Georgias breer. Disse klimaendri­ngene kan potensielt kobles til endringer i styrken og/eller plassering­en av det sørlige vestavinds­beltet de siste 7000 år.

Det siste studiet dokumenter­er funn av vulkansk aske fra et utbrudd i Chile for 3000 år siden. Asken er funnet i myren som ble brukt for å rekonstrue­re brevariabi­litet. Slike askelag kan benyttes som aldersmark­ører for å koble sammen ulike klimaarkiv, slik at vi kan sammenlikn­e klimaendri­nger dokumenter­t på ulike steder, i hav og på land. Oppedals funn demonstrer­er potensiale­t for bruk av slike askelag til å sette sammen en klimahisto­rie for den atlantiske delen av Sørishavet.

Lea Toska Oppedal (f. 1985) er fra Bergen. Hun har mastergrad i maringeolo­gi og geofysikk fra UiB. Disputasen finner sted 28.11 kl. 10.15 i Realfagsby­gget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway