Bergens Tidende

D

-

U HUSKER kanskje Cambridge Analytica-skandalen fra i vinter? Analysesel­skapet klarte å hente inn personoppl­ysninger om hele 87 millioner Facebook-brukere, opplysning­er brukerne trodde var i trygge hender. Men i 2016 ble informasjo­nen aktivt brukt for å hjelpe Donald Trump til å bli president i USA.

Skandalen er ennå ikke komplett. Nå er det britene som driver klappjakt på Facebooks toppsjefer.

I STORBRITAN­NIA ER SELSKAPET spesielt upopulaert. Mye tyder på at Cambridge Analytica også brukte Facebook til å påvirke folkeavste­mningen om brexit sommeren 2016, til «leave»-sidens fordel.

Parlamente­ts medie- og kulturkomi­té

I FORRIGE UKE fikk Damian Collins, den konservati­ve lederen av komiteen, nok. Han sendte sine representa­nter til et London-hotell for å beslaglegg­e dokumenter hos en amerikansk forretning­smann.

Papirene skal vise at Facebookle­delsen på forhånd visste om sikkerhets­hullene som gjorde Cambridge Analytica-skandalen mulig. Uten å løfte en finger for å hindre den.

Stemmer disse opplysning­ene, er det svaert alvorlig for toppsjefen­e Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg. Til nå har de begge spilt nokså uvitende.

GRÜNDER MARK ZUCKERBERG har brukt en del tid på å reise rundt og be om unnskyldni­ng, i et forsøk på å berge selskapets politiske kapital. Etter en litt bisarr høring i det amerikansk­e senatet i vår, er det uvisst om det hadde saerlig effekt.

På den mer anonyme siden har Sheryl Sandberg, Facebooks «chief operating officer», oppholdt seg mye i Washington DC. MYE STÅR PÅ SPILL for henne. Private opplysning­er fra deg meg og oppunder to milliarder andre mennesker er Facebooks handelsvar­e, og den har de fått aldeles gratis.

En enormt lukrativt forretning­smodell for Facebook. Men en elendig avtale for oss brukere, så lenge Facebook ikke engang klarer å beskytte «varene» våre.

EKSTRA DREPENDE VAR en artikkel i New York Times den 14. november, som grundig dokumenter­te hvor dårlig Sandberg og Zuckerberg håndterte Cambridge Analytica-krisen.

Et omfattende kildenett har gitt jour-

DET ER LIKEVEL VIKTIG å verne seg mot løgn, manipulasj­on, hatprat og direkte angrep på demokratie­t, som Facebook er blitt en hovedarena for.

Større verdier og prinsipper står på spill her, og Facebook-ledelsen har gjort en elendig jobb med å beskytte dem. Da må statene ta et større ansvar.

2019 BLIR FORHÅPENTL­IG året da Mark Zuckerberg og Sheryl Sandberg må reise jorden rundt og legge seg flat for flere regjeringe­r, og beklage sin mangel på kontroll og voksende kynisme i forsøket på å beskytte merkevaren Facebook.

Og er vi ekstra, ekstra heldige, får vi ha vår egen kommuneval­gkamp i fred for falske nyheter, hatefull propaganda og organisert manipulasj­on fra folk som ikke vil folkestyre­t vårt vel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway