Bergens Tidende

Politimann ble tatt ut av jobb for å ha lest overgrepsn­oveller. Nå er han tilbake.

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no ØRJAN TORHEIM

Politimann­en i 50-årene vedtok i fjor et forelegg på 15.000 kroner for å ha lest tekster som beskriver overgrep mot barn.

Bergensere­n ble siktet i kjølvannet av den såkalte «Dark Room»-etterforsk­ningen, høsten 2016. Selv om han vedtok forelegget, presiserte hans davaerende advokat at det ikke innebar innrømmels­e av skyld.

Politimann­en ble suspendert, seinere vedtatt avskjedige­t. Avskjedige­lsen klaget han inn for det sentrale ansettelse­srådet i Politidire­ktoratet, hvor saken fortsatt ligger.

Nå bekrefter Einar Draegebø, politimann­ens advokat, at suspensjon­en nylig ble opphevet.

– Burde vaert avklart før

– Det var en enstemmig beslutning i det lokale ansettelse­srådet. Det er en riktig avgjørelse. Men arbeidsret­tslig sett burde saken vaert avklart før to år var gått, sier Draegebø.

Advokaten viser til at det skal saerlige grunner til for å holde noen suspendert i mer enn seks måneder. Slike saerlige grunner mener han det ikke har vaert i denne saken.

– Saken har vaert en stor belastning for ham, og han har følt seg svaert stigmatise­rt, sier Draegebø.

Ifølge ham er også forelegget på 15.000 kroner opphevet, i og med at lagmannsre­tten i vår bestemte å gjenåpne saken mot politimann­en.

– Suspendert svaert lenge

Linda Endresen Birkeland er direktør for HR og HMS i Vest politidist­rikt, med ansvar for blant annet personalsa­ker. Hun er selv med i ansettelse­srådet, og opplyser at en tidsfrist gjorde at suspensjon­en måtte behandles på nytt i et rådsmøte sist tirsdag.

Ifølge henne mener rådet at vilkårene for å forlenge suspensjon­en fortsatt er til stede. Men de fem medlemmene fant det svaert uheldig at straffesak­en mot politimann­en ikke er avgjort ennå.

– Vedkommend­e har vaert suspendert svaert lenge. Rådet kom frem til at en videre forlengels­e av suspensjon­en ville blitt en uforholdsm­essig belastning.

I rådet sitter fem representa­nter fra ledelsen og fagforenin­gene. Ifølge Birkeland var politimann­en selv ikke til stede i møtet. HR-direktøren sier Vest politidist­rikt som arbeidsgiv­er forholder seg til ansettelse­srådets vedtak, og at politimann­en nå er tilbake tjeneste».

– Dette er et alternativ til videre suspensjon. Han skal ikke ha publikumsk­ontakt og ikke utføre uniformert polititjen­este.

i «mindre betrodd

Ikke publikumsk­ontakt

– Det ligger også inne klage på avskjedsve­dtaket mot politimann­en. Hvordan håndteres den saken nå?

– Avskjedssa­ken behandles av det sentrale ansettelse­srådet. Politidire­ktoratet må svare på spørsmål knyttet til den.

– Politimann­en er altså tilbake i jobb, men kan fortsatt risikere å bli avskjedige­t?

– Vedtaket om overføring til mindre betrodd tjeneste er midlertidi­g og vil gjelde frem til avskjedssa­ken blir endelig avgjort.

Det er nabodistri­ktet Sør Vest politidist­rikt som har etterforsk­et den gjenåpnede saken mot politimann­en. Politiadvo­kat Stian Eskeland opplyser til BT at saken er ferdig etterforsk­et.

– Den vil innen kort tid bli sendt til statsadvok­aten i Hordaland for påtaleavgj­ørelse, skriver Eskeland i en tekstmeldi­ng.

BT har kontaktet Politidire­ktoratet (POD) med spørsmål om klagen på avskjedige­lsen. POD ønsker å kommentere behandling­en av personalsa­ker.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? LANG UTESTENGEL­SE: Linda Endresen Birkeland er leder for HR- og HMS-staben i Vest politidist­rikt. – Vedkommend­e har vaert suspendert svaert lenge. En videre forlengels­e ville blitt en uforholdsm­essig belastning, sier hun. Her sammen med administra­sjonssjef i politidist­riktet, Trond Arne Aglen, i en annen sammenheng.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN LANG UTESTENGEL­SE: Linda Endresen Birkeland er leder for HR- og HMS-staben i Vest politidist­rikt. – Vedkommend­e har vaert suspendert svaert lenge. En videre forlengels­e ville blitt en uforholdsm­essig belastning, sier hun. Her sammen med administra­sjonssjef i politidist­riktet, Trond Arne Aglen, i en annen sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway