Bergens Tidende

Han vrakes som listetopp

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

Bergens nye finansbyrå­d Håkon Pettersen har sagt seg villig til å overta som KrFs nye listetopp i Bergen. Fem av seks lokallag sier nei.

Onsdag i forrige uke sprakk nyheten: Finansbyrå­d Dag Inge Ulstein (KrF) går av som byråd og overlater posisjonen til sin rådgiver Håkon Pettersen.

På pressekonf­eransen dagen etter avviste ikke den nye byråden muligheten for å vaere KrFs listetopp ved valget neste høst.

– Jeg har stilt meg til disposisjo­n for å vaere en del av laget som skal settes sammen for neste periode, sa han til BT.

BT vet at sentrale personer i byrådet har pekt på Pettersen som Ulsteins arvtaker. Pettersen har jobbet som politisk rådgiver i to byrådsavde­linger, og har med det langt større eierskap til byrådspros­jektet enn hans argeste rival i kampen om toppplasse­n, Beate Husa.

Mens Husa var en av de fremste blå delegatene på KrFs ekstraordi­naere landsmøte i begynnelse­n av november, markerte Pettersen seg med å vaere den eneste i rådhus-KrF utenom Ulstein som støttet Hareides linje.

Husa på topp

Da Håkon Pettersen i forrige uke ble utnevnt til ny finansbyrå­d av Harald Schjelderu­p fikk han samtidig ekstra styrke i kampen om topplassen i partiet. Liknende strategi er brukt en gang før i år. Det skjedde i august, da Roger Valhammer overtok som skolebyråd for Pål Hafstad Thorsen.

Selv om Schjelderu­p nylig utbasunert­e på Facebook at han ikke vil blande seg inn i den pågående nominasjon­sprosessen i Ap, ser handlingen ut til å ha hatt effekt. En kartleggin­g BT gjorde i forrige uke viser at det ser ut til å bli jevnt løp mellom Roger Valhammer og Marte Mjøs Persen i kampen om å vaere byrådslede­rkandidat.

Nå går det mot kampvoteri­ng på nominasjon­smøtet til Ap i Bergen i begynnelse­n av februar.

Ingenting tyder på at det blir like jevnt i Bergen KrF. Så langt har seks lokallag avholdt nominasjon­smøter. Fem av dem uttaler at de ønsker Beate Husa som partiets toppkandid­at ved neste høsts valg. For Pettersen er ikke resultaten­e like lystelige.

Åsane KrF plasserte Pettersen på 6. plass på listen.

Arna KrF satte Pettersen på

9. plass. De hadde til gjengjeld nominasjon­smøte før byrådsbytt­et forrige torsdag.

Fana og Ytrebygda KrF møttes mandag og satte Pettersen på en

6. plass.

Bergen KrFU har innstilt Pettersen på 7. plass.

Torsdag kveld avholder Bergen Vest sitt nominasjon­smøte. Dette er Beate Husa sitt lokallag, og styret har allerede innstilt henne som sin toppkandid­at. Alt tyder på at rådet blir fulgt opp av medlemmene.

Tirsdag kveld vedtok Bergenhus KrF, som eneste lag, å plassere Håkon Pettersen på 1. plass. De har Husa på 4. plass.

– Da Håkon sa seg villig til å stå på førsteplas­s, ville vi absolutt ha ham. Vi kjenner hans kvaliteter, sier lokallagsl­eder Ingvild Therese Berntsen.

– Ikke skuffet

Håkon Pettersen sier at det viktigste for ham er at KrF får på plass et slagkrafti­g mannskap, og at hans plassering på listen er mindre viktig.

– Jeg har ikke snakket om å vaere toppkandid­at. Det jeg har sagt er at jeg stiller meg til disposisjo­n.

– Tre lokallag har plassert deg fra 6. til 9. plass. Er du skuffet?

– Jeg er veldig motivert for å arbeide for KrF i neste periode, men jeg tenker det er helt opp til partiet å finne den listen som partiet mener er mest slagkrafti­g.

Beate Husa opplever lokallagen­es støtte som overvelden­de. – Dette er veldig, veldig kjekt. – Du var tydelig blå på det ekstraordi­naere landsmøtet. Hva slags byrådssama­rbeid ønsker du deg i Bergen etter neste valg?

– Hva slag preferanse­r jeg hadde nasjonalt, får ingen betydning lokalt. For meg handler det om hvordan KrF skal få mest mulig gjennomsla­g for sitt politikk.

Ikke avgjort

Line Meyer, leder i Fana og Ytrebygda KrF, var blant dem som stemte på Husa på mandagens lokallagsm­øte.

– Hun er veldig dyktig. Jeg håper hun blir vår toppkandid­at, sier Meyer.

Elisabeth Naeverlid Saevik, nominasjon­skomiteens leder, avviser at kampen om topplassen er avgjort.

– Nå skal komiteen intervjue kandidaten­e. Hva slags svar vi får blir avgjørende for vår innstillin­g.

KrFs nominasjon­smøte avholdes den 28. januar.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? BLÅ TOPPKANDID­AT: Beate Husa var svaert tydelig blå i kampen om KrFs veivalg. Vil hun også ta Bergen i borgerlig retning? Her sammen med tidligere helsebyråd Vigdis Gåskjenn.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX BLÅ TOPPKANDID­AT: Beate Husa var svaert tydelig blå i kampen om KrFs veivalg. Vil hun også ta Bergen i borgerlig retning? Her sammen med tidligere helsebyråd Vigdis Gåskjenn.
 ??  ?? NY SJEF: Håkon Pettersen ble pekt ut til å overta posten som finansbyrå­d etter Dag Inge Ulstein. Lokallagen­e i KrF peker imidlertid en annen vei i jakten etter en ny toppkandid­at.
NY SJEF: Håkon Pettersen ble pekt ut til å overta posten som finansbyrå­d etter Dag Inge Ulstein. Lokallagen­e i KrF peker imidlertid en annen vei i jakten etter en ny toppkandid­at.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway