Bergens Tidende

Laerling var om bord i dokken for å ta bilder da den kantret

Syv menn og en kvinne var om bord i den over 100 år gamle flytedokke­n som gikk rundt og sank ved Ågotnes mandag formiddag.

-

Denne vil heller ikke bli gjort tilgjengel­ig for mediene, men er overlevert politiet.

Mannen som havnet i sjøen var, ifølge Andreassen, en representa­nt for en av leverandør­ene.

– Dokkmaster­en var den som ledet operasjone­n. Han er den som kjenner dokken best, og var med over til oss da vi overtok fartøyet fra Bergen Group. Dokkmaster­en var den siste som gikk fra borde da dokken gikk til bunns. Han gjorde alt han kunne for å forhindre det som skjedde, men måtte til slutt gi opp, sier Andreassen.

Egen granskings­gruppe

De fleste av mannskapet på dokken hadde oppgaver utendørs.

– Oppgavene besto i å feste tamper og sørge for gode fortøyning­er på «Norwegian Gannet» som skulle dokksettes. I tillegg var det folk inne på broen som jobbet med å fylle tanker og operere dokken, sier Andreassen.

Tirsdag morgen sitter han i et ledermøte når BT får han i tale.

– Jeg kan ikke gå naermere inn på hendelsesf­orløpet. Det blir politiets oppgave å finne ut av hva som har skjedd, men vi har også selv nå besluttet å sette ned en granskning­sgruppe som skal avdekke årsaken til at dette kunne skje.

Granskings­gruppen vil blant annet sette seg grundig inn i hva som skjedde da Russlands eneste hangarskip, «Admiral Kuznetsov», fikk skader da en flytedokk sank i Murmansk 30. oktober i år. En person ble meldt savnet etter ulykken, fire ble skadd.

– Vi må også sette oss inn i hva som skjedde da en flytedokk kantret ved et skipsverft i Hirtshals i midten av august, sier Andreassen.

Fiskebåten «Hardhaus» fra Austevoll var inne i dokken da hendelsen fant sted. Ifølge avisen Nordjyske var det ingen personer om bord i den 82 meter lange flytedokke­n.

– Kanskje erfaringen­e fra de nevnte ulykkene kan hjelpe oss med å finne noen svar. I dag er forsikring­sselskapet vårt på plass her på Ågotnes. De skal ned med en ROV (undervanns­fartøy) for å sjekke dokkens tilstand, sier Andreassen.

Gikk ut over nattesøvne­n

Det var mandag like før klokken 11.30 alarmen gikk på Ågotnes. Den gamle flytedokke­n som i sin tid lå på Laksevåg sank da den skulle ta inn et fiskefartø­y for mindre vedlikehol­d.

Dagen derpå er konsernsje­fen tydelig på at hendelsen mandag formiddag har satt spor.

– Selv om de åtte som var involvert på dokken sier at det går rimelig bra, så vet vi at folk kan få ettervirkn­inger. Ingen er tatt ut av arbeid eller sykmeldt etter gårsdagens episode, sier Andreassen.

Konsernsje­fen har selv brukt mye tid på å reflektere over det som skjedde.

– Det er klart det har vaert sjøen. Det var en del båter som fulgte operasjone­n fra sjøen. En av disse båtene plukket opp mannen. mange tanker. Nattesøvne­n var ikke helt god. Det som skjedde var veldig trist, men nå ser vi fremover. Vi ønsker å få hevet dokken igjen og få den i bruk slik planen var.

– Hadde tro på prosjektet

På spørsmål om han i ettertid mener at kjøpet av den gamle dokken var en feilinvest­ering, sier han:

– Nei, vi har hele tiden ment at dette var et riktig kjøp, og at vi ønsket å få til ny virksomhet. Vi hadde sånn tro på dette prosjektet. Da var det synd at det skulle ende med havari for dokken.

Midthjell sier at det er for tidlig å snakke om årsaken til at dokken fikk ubalanse og sank til 50–60 meters dyp.

 ?? FOTO: 2211-TIPSER ?? SYNKER: Her synker flytedokke­n. «Norwegian Gannet» som ligger til venstre kom seg løs i tide.
FOTO: 2211-TIPSER SYNKER: Her synker flytedokke­n. «Norwegian Gannet» som ligger til venstre kom seg løs i tide.
 ??  ?? DOKKEN SANK: Det var den gamle dokken fra Laksevåg som mandag sank ved Ågotnes.
DOKKEN SANK: Det var den gamle dokken fra Laksevåg som mandag sank ved Ågotnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway