Bergens Tidende

Her vil de gjenskape ulykken

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto RUNE SAEVIG

Tirsdag dro politiette­rforskere til Sjøkrigssk­olen på Laksevåg. De vil bruke en simulator for å laere mer om hvordan man navigerer en fregatt.

Innendørs på Sjøkrigssk­olen kan man oppleve lyden av bølger og følelsen av sjøgang, både i dagslys og nattemørke.

På midten av 90-tallet brukte Forsvaret titalls millioner på et nytt simulatora­nlegg for å spare de høye kostnadene med å trene i ekte skip.

Nå vil politiet bruke simulatore­n for å få mer forståelse for hva som skjedde i minuttene før KNM «Helge Ingstad» kolliderte med oljetanker­en «Sola TS».

Vil gjenskape forholdene

– Vi vil se på hvilke muligheter og begrensnin­ger vi har til å kunne gjenskape hendelsen, sier Frode Karlsen i Vest politidist­rikt.

Tirsdag var to politiette­rforskere på Sjøkrigssk­olen for første gang i forbindels­e med havarisake­n. I tiden fremover vil Forsvaret laere dem om navigasjon og gi dem muligheten til å gjenskape forholdene ved ulykkesste­det i Hjeltefjor­den.

– Å vaere i simulatore­n gir et helt annet bilde enn å sitte på et arbeidsrom, for man kan kjenne sjøgangen og dimme lyset. Etterforsk­erne vil få mer forståelse for hvilket miljø mannskapet har operert i, forteller Karlsen.

– Utrolig bra simulator

Selv om man bare ser skjermer gjennom vindusrute­ne, er simulering­en så realistisk at det er fullt mulig å bli sjøsyk. Rommet beveger seg ikke fysisk, men det føles slik.

Marinesjef Rune Andersen er imidlertid tilbakehol­den med å si at simulering­en vil gi et helt realistisk bilde av hva som skjedde.

– Det er en utrolig bra simulator, men vi er forsiktige med å si at den gir en én-til-én-opplevelse, sier han.

Flere ulikheter

Simulatore­n gir riktignok opplevelse­n av å vaere på en fregatt, men den er ikke utformet identisk med broen på «Helge Ingstad». Selv om kartet og radaren er helt likt det inventaret Forsvaret bruker, står apparatene på forskjelli­ge plasser.

Forsvaret har heller ikke brukt penger på å gjenskape hus og bygninger. Derfor kan de ikke legge inn Sturetermi­nalen og lysene på land.

– Men simulatore­n er modellert så godt at man får inntrykk av stoppedist­anser, akselerasj­on og svingradiu­s. Man kan også bevege seg i bølger, sier Steinar Nyhamn, som er sjef for navigasjon­skompetans­esenteret i Sjøforsvar­et.

Karlsen i politiet påpeker at de først og fremst vil tilegne seg kompetanse. Dette vil kunne hjelpe dem i avhørssitu­asjoner.

Samtidig er ikke politiet helt ukjent med simulatore­ne på Sjøkrigssk­olen. Forsvaret har fem mindre simulatore­r, og en av disse brukes av politiet til å trene på å navigere politibåte­n. En av de to etterforsk­erne som skal laere mer om navigasjon, er mannskap på politibåte­n.

Vil seile ekte fregatt

Fra før har politiet vaert om bord på en ekte fregatt, et av søsterskip­ene til «Helge Ingstad», i forbindels­e med etterforsk­ningen.

Foruten ulykkesski­pet har Forsvaret fire like fregatter. Politiet vurderer å seile med en av disse fregattene på ulykkesste­det for å få ytterliger­e innblikk i hva som kan ha skjedd.

– Politiet har bedt om å få komme her, fordi det kan hjelpe dem med arbeidet. Vi prioritere­r ressurser på å stille personell tilgjengel­ig, sier marinesjef Andersen.

Det kan også bli aktuelt for Havarikomm­isjonen å ta en tur i simulatore­n.

– Vi vil innhente forskjelli­g informasjo­n for å forstå hendelsesf­orløpet. Det har vaert vurdert å bruke simulator, og jeg utelukker ikke at det kan skje, sier avdelingsd­irektør Dag Liseth.

Varsler foreløpig rapport

Torsdag vil Havarikomm­isjonen

 ??  ?? NAVIGERER: Steinar Nyhamn navigerer en virtuell fregatt. Til vanlig er det fullt mannskap på simulatorb­roen for å trene på Forsvarets rutiner.
NAVIGERER: Steinar Nyhamn navigerer en virtuell fregatt. Til vanlig er det fullt mannskap på simulatorb­roen for å trene på Forsvarets rutiner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway