Bergens Tidende

Forskjønne­lsen 4 snart tilbakefør­t til fordums prakt

-

Utsikten over Bergen sentrum er fortsatt den samme. Men den gamle, nedslitte boligen fra 1799, som synes når en kjører inn i Fløyfjells­tunnelen, har nå fått nytt liv. Med spotter i taket, nye gulv og moderne innredning kan fire familier snart flytte inn i Forskjønne­lsen 4.

I 2012 kjøpte Bergen Fjellsiden AS opp byggene som omfatter Gamle Betanien sykehus.

Planen har siden den gang vaert å bygge et ni etasjer høyt nybygg i bakkant av sykehuset, mot fjellsiden, med 32 leilighete­r.

Det vil også komme seks leilighete­r i Gamle Betanien sykehus og fire leilighete­r i den eldre trevillaen med adresse Forskjønne­lsen 4. Prosjektet har hovedvekt av store enheter.

– I 2012 kjøpte vi et ferdigregu­lert prosjekt som var godkjent i 2011. Da vi søkte om rammetilla­telse fikk vi beskjed om at Forskjønne­lsen 4 var tegnet opp feil på plankartet, og derfor har dette tatt så lang tid, sier daglig leder i Bergen Fjellsiden AS, Anne Aubert.

I oktober sa byrådet ja til planen om rehabilite­ring og etablering av nybygg.

– Vi kjøpte byggene fordi vi så potensiale­t i prosjektet. Det har imidlertid vaert et mer omfattende arbeid, og det har tatt mye lengre tid enn vi hadde sett for oss, sier Anne Aubert.

Herjet av uvedkommen­de

BT har tidligere skrevet om eiendommen­e og har betegnet Gamle Betanien sykehus som et «rottereir». I april 2015 ble Kalfarveie­n 20, Gamle Betanien sykehus, kjent over hele Norge da det ble funnet over 20 personer som holdt til i bygget, blant rotter, søppel og avføring.

Også Forskjønne­lsen 4 har vaert herjet av uvedkommen­de inntrenger­e.

– Vi prøvde å stenge av byggene så godt det lot seg gjøre, og leide inn vakter for å se til at ingen kom seg inn, men det var vanskelig å holde inntrenger­ne unna, sier Aubert.

Tilbake til sin opprinnels­e

Ifølge byantikvar­en i Bergen var Forskjønne­lsen 4 opprinneli­g en ur som tollinspek­tør Nicolai Christian Vendelbo Lassen fikk omgjort til en park med beplantnin­g og benker i 1799.

Eiendommen er en laftet trevilla med grunnmur av gråstein i sveitserst­il. Villane ble i 1985 ble oppført som bolighus for bokhandler F. Beyer.

Fra 1904 til 1954 fungerte bygningen som søsterhjem for

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway