Bergens Tidende

Krigshelt fikk stjerne på «Walk of Fame»

- BJARTE SOLHEIM bjarte.solheim@bt.no foto ALICE BRATSHAUG

– Det blir lagt ned en stein for en hverdagshe­lt i dag. Han var en av dem som gjorde en innsats i det stille, sier Bodil Friele, datteren til Odd «Olly» Grønfur Olsen.

Olsen var navigatør for det britiske flyvåpenet, Royal Air Force, under andre verdenskri­g. Bodil Friele pratet ikke så mye med sin far om krigen.

– Jeg tenkte aldri på ham som en krigsdelta­ker. Far var far.

Hun er rørt og glad for den oppmerksom­heten og anerkjenne­lsen faren nå får.

– Det er viktig at den yngre generasjon­en blir påminnet, gjennom synliggjør­ing, at krig er noe vi må forstå rekkevidde­n av. Krig er bare elende, sier Friele.

Hun omtaler faren som en tolerant person som evnet å tilgi. På tross av vonde opplevelse­r under 2. verdenskri­g, ble Olsen venn med flere av sine tyske forretning­sforbindel­ser.

– Han pleide å si at vi må tilgi, men ikke glemme.

Satt to år i tysk fangeleir

Natt til 28. juli 1943 fløy «Olly» Olsen fra Bergen et Halifax bombefly mot Tyskland. Han var en av mange. Flere hundre britiske bombefly deltok i oppdraget med kodenavnet «Operasjon Gomorrah».

Trolig døde mellom 30.000 og 40.000 mennesker i angrepet, som pågikk fra 24. juli til 3. august. Flyet Olsen satt i ble beskutt og truffet to ganger før det styrtet.

Olsen overlevde flystyrten, men ble tatt til fange. Han ble sendt til fangeleire­n Stalag IV B, i Mühlberg, litt sør for Berlin. Der var han til krigens slutt.

– En påminnelse

Det var trangt om plassen på fortauet i Nøstegaten under markeringe­n og avdukingen av minnestein­en. Bergensord­fører Marte Mjøs Persen var en av dem som hadde møtt opp for å hedre krigshelte­n.

– Deres innsats og offer er en sterk påminnelse om at vi må hjelpe mennesker i nød, også når det koster noe for oss selv, sier hun.

Blant dem som stilte mannsterke opp var Norske Reserveoff­iserers Forbund, med veteraner fra Haeren, Luftforsva­ret og Heimeverne­t. Håkon Joys har tjenestegj­ort i det norske forsvaret i 45 år. Han er glad og stolt over den anerkjenne­lsen Olsen får i dag.

– På tide! sier han kontant. Han håper flere krigshelte­r kan få en stein i «Walk of Fame».

– Symbol på de glemte heltene

Initiativt­aker Roger Iversen er fornøyd med å kunne legge ned den første historiske steinen i Bergens «Walk of Fame». Siden den første steinen ble lagt ned i 2015 har kjente bergensere som Frank Aarebrot, Trude Drevland og Helge Jordal fått sine stjerner.

Nå er turen kommet til en av krigens helter.

– Han er et symbol på de glemte heltene. Han led i stillhet og var psykisk ødelagt, sier Iversen.

Han mener det er viktig å huske på at det var unge gutter, uten noe politisk ståsted, som gikk i krigen. Han opplever Olsens budskap om å tilgi som veldig sterkt.

– Han viste oss at det er mulig å tilgi, selv om han hadde vaert gjennom et helvete.

 ??  ?? HØYTIDELIG: Peter Grønfur Olsen (fra v.), ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) og Bodil Friele etter avdukingen av minnestein­en.
HØYTIDELIG: Peter Grønfur Olsen (fra v.), ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) og Bodil Friele etter avdukingen av minnestein­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway