Bergens Tidende

Data inn, i stedet for geologer ut

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.misund.bringslid@sysla.no

I Equinors nye geooperasj­onssenter har geologene fått jobber som ikke fantes før.

– Selv om vi ikke er ute på plattforme­ne er vi aller høyeste grad med på operasjone­ne, og har løpende kontakt med dem som er ute, sier Chris Boyle, eller geo scientist nr. 4 i operasjons­senteret.

Over flere skjermer følger han med på boring på Oseberg Vestflanke­n, det siste feltet som er kommet i drift på norsk sokkel.

Den største forskjelle­n med å jobbe fra land, er muligheten til å følge meg på flere operasjone­r samtidig, forteller Boyle.

– Man får et helt annet overblikk enn når man jobber ute på egen hånd, sier han.

Ny møte å jobbe på

I Equinor sitt geo-operasjons­senter følger geologene med på boring på Troll, Oseberg og Trestakk 24/7.

– Dette er en helt ny måte å jobbe på. Tidligere måtte geologene ut på plattforme­r for å gjøre denne jobben, forteller Gøril Holmvassda­l, som leder det nye senteret.

Operasjons­senteret skal sikre mer kostnadsef­fektiv og geofaglig støtte av boreoperas­joner.

Monitoreri­ng og styring av brønnbanen­e som skal bores på sokkelen er flyttet fra plattforme­ne til operasjons­senteret.

– Det vil gi både økt sikkerhet og kutte kostnader fordi det reduserer behovet for transport og opphold på plattforme­ne, sier Gunnar Nakken, områdedire­ktør for Drift Vest og Equinors plassjef i Bergen.

Med personell tilgjengel­ig i senteret hele døgnet, skal også sikkerhete­n under boring styrkes, forteller han.

Innkjøring

Det nye senteret er fortsatt i en innkjøring­sfase, men flere brønnopera­sjoner styres allerede herfra.

Geologene som jobber her har stillinger som ikke fantes før, og Equinor har fortsatt ikke noe godt, norsk navn som beskriver stillingen­e.

– Vi kaller dem geo scientists. Men egentlig er det en sammensmel­ting av mange roller, forteller Holmvassda­l.

Til nå er 13 ansatt, mens det i løpet av nyåret skal bli 40.

For å jobbe i det nye senteret er det viktig med riktig kompetanse og operasjone­ll erfaring.

– Dette er en helt ny arbeidspro­sess. Nå sendes store mengder data inn til de som styrer brønnopera­sjonene fra senteret, fremfor å sende folk ut, sier Holmvassda­l.

Flere datasentre i Bergen

Operasjons­sentrene på Sandsli er en del av Equinors satsing på å samle sokkelen digitalt.

Ifølge selskapet, skal sentrene bidra til å øke verdiskapn­ingen med mer enn to milliarder dollar fra 2020 til 2025 før skatt, tilsvarend­e om lag 17 milliarder kroner.

Her ligger også kontrollro­mmet for den ubemannede Valemon-plattforme­n, som åpnet for et drøyt år siden, og i januar åpner nok et datasenter.

Det er et såkalt integrert operasjons­støttesent­er, som skal forbedre drift og vedlikehol­d på plattforme­ne.

– Satsingen på operasjons­sentre bidrar til å styrke samhandlin­gen mellom de som arbeider ute og de som arbeider på land. Vi bygger opp veldig mye spennende kompetanse her på Sandsli, og laerer oss å jobbe på helt nye måter, sier Nakken.

Smartere brønner

Frem mot 2020 skal Equinor investere 1–2 milliarder kroner i digital teknologi som skal gi økt verdiskapn­ing og bedre drift.

Og i løpet av neste år skal alle Equinor sine produksjon­s- og injeksjons­brønner følges opp fra senteret på Sandsli.

– Med ambisjoner om å bore 3000 brønner de neste tiårene, like mange som vi har boret siden starten, er det helt klart at morgendage­ns brønner må vaere smartere. Dette er et viktig ledd for å nå det målet, sier Nakken

 ?? FOTO: ADRIAN SØGNEN ?? NYE TIDER: Gøril Holmvassda­l, Chris Boyle og Gunnar Nakken i det nye geo-operasjons­senteret på Sandsli.
FOTO: ADRIAN SØGNEN NYE TIDER: Gøril Holmvassda­l, Chris Boyle og Gunnar Nakken i det nye geo-operasjons­senteret på Sandsli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway