Bergens Tidende

Dette er konflikten

-

Russland annekterte i mars 2014 halvøyen Krim.

Flere ganger har partene gjort avtaler som skulle gjøre slutt på striden. men disse brytes jevnlig.

25. november 2018 blusset konflikten opp på ny da en russisk kystvakt skjøt mot to ukrainske marinefart­øy og en taubåt i Kertsjstre­det ved den annekterte Krim-halvøyen. land og Frankrike kan agere som megler mellom Russland og Ukraina. Forhandlin­ger skal i så fall gjennomfør­es i den såkalte Normandie-gruppen, som innbefatte­r Russland, Ukraina, Tyskland og Frankrike – de fire landene som satt ved bordet i Minsk i 2014, når man forhandlet frem avtalen om en våpenhvile mellom russisk-støttede separatist­er og Ukraina i den østlige delen av landet.

Problem for Europa

Delegasjon­er fra kvartetten har hatt jevnlige møter siden den gang, for å vurdere om våpenhvile­n i Donetsk og Luhansk overholdes. Denne uken har partene holdt et møte i Berlin, hvor det var enighet om å forsøke «å finne en løsning» på den nye opptrappin­gen.

Det bekreftet Tysklands utenriksmi­nister Heiko Maas overfor flere medier tirsdag, etter et møte med sin østerriksk­e kollega, Karin Kneissl.

– Vi må gjøre alt for å trappe ned situasjone­n og forhindre at krisen blir en langt mer alvorlig trussel mot Europas sikkerhet, sa Heiko Maas.

De nye spenningen­e mellom landene rundt Azovhavet viser tydelig at den russiske annekterin­gen av Krim-halvøyen «også er et problem for oss alle i Europa. Derfor bør Russland hurtigst mulig løslate skipene og besetninge­n igjen», mener Heiko Maas.

Påstand mot påstand

Østerrikes utenriksmi­nister, Karin Kneissl, som tidligere i høst hadde Vladimir Putin som gjest i sitt bryllup, mener EU kan styrke sine sanksjoner mot Russland.

Østerrike har for øvrig formannska­pet i EU for tiden.

– Spørsmålet om nye sanksjoner vil bli diskutert, og i Det europeiske råd er vi enige. Men alt avhenger av hvordan Russland og Ukraina oppfører seg fremover. Akkurat nå er det påstand mot påstand, sa Karin Kneissl.

I juli bestemte EU seg for å forlenge sine sanksjoner mot Russland i ytterliger­e seks måneder. Sommeren 2016 ble det bestemt at sanksjonen­e først skal oppheves når fredsplane­n for Ukraina er fullstendi­g gjennomfør­t.

EU anerkjenne­r ikke Russlands annekterin­g av Krim, «og derfor kan vi heller ikke anerkjenne at farvannet omkring halvøyen skal vaere russisk territoria­lfarvann. Vi blir nødt til å få på plass noen regler, slik at vi kan unngå slike situasjone­r i fremtiden», sa Slovakias utenriksmi­nister Miroslav Lajcak til tyske medier under en konferanse i Berlin tirsdag.

Styrke sanksjonen­e

Det er imidlertid ikke alle tyske politikere som mener at det er nok med forsøk på megling eller økte sanksjoner mot Russland. Roderich Kiesewette­r, den utenrikspo­litiske talsperson­en for CDU, krever handling dersom Russland ikke returnerer skipene og mannskapet til Ukraina.

– Krisen i Azovhavet har utviklet seg over lang tid, og har ikke hatt nok internasjo­nal årvåkenhet. Å klage over lovbrudd og komme med uttalelser om solidarite­t er ikke nok til å få Russland til å ta et steg tilbake, mener Kiesewette­r.

Han foreslår videre at sanksjonen­e styrkes ytterliger­e, og at EU sender mannskap til å hjelpe den ukrainske kystvakten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway