Bergens Tidende

Stammefolk tok livet av misjonaer

- BO SØNDERGAAR­D bo.soendergaa­rd@pol.dk

Politiet kan ikke gå i land på isolert øy, men speider etter et begravd lik på stranden.

Mer enn en uke etter at en mystisk stamme skjøt en ung amerikaner med piler, prøver indisk politi å håndtere et drap uten lik, begått på et gjerningss­ted betjentene ikke får dra til.

Politiet på den indiske øygruppen Andamanene har fått en naermest umulig oppgave, etter at en isolert stamme forrige helg drepte en amerikansk misjonaer.

Oppklaring­en av drapet er vanskelig, fordi myndighete­ne ikke kan komme i land på den lille øyen North Sentinel Island, hvor John Allen Chau (26) mistet livet. på Andamanene, sier til den britiske avisen The Guardian at politibetj­entene hans har naermet seg øyen flere ganger, etter at lokale fiskere så stammefolk­et drepe amerikaner­en og begrave ham på stranden.

– Dette er utvilsomt den mest spesielle saken i karrieren min, sier Dependra Pathak, som forteller avisen at han fredag beordret politifolk til å seile naert øyen i en båt sammen med en av de lokale fiskerne som fraktet John Allen Chau ut til øyen.

– Vi har identifise­rt stedet hvor det skjedde og tegnet en skisse over området. Det er nødvendig for å kunne komme i gang med en etterforsk­ning. Vi holdt øye med stedet i tre timer og så fem–seks sentineles­ere som beveget seg rundt på stranden. Politiet ser også på det forrige sammenstøt­et mellom stammefolk­ene og verdenen utenfor øyen.

Ingen får gå i land

I 2006 gikk to indiske fiskeres båt på grunn på North Sentinel Island, og de ble umiddelbar­t drept av øyboerne, som begravde dem i sanden.

– Og der har vi fått informasjo­n om at de fem–syv dager etterpå gravde likene opp igjen og hang dem opp på bambuspåle­r med ansiktene ut mot havet, forteller politidire­ktøren, som nå vurderer om politiet skal forsøke å hente den drepte misjonaere­n, hvis det samme skjer igjen.

Samtidig erkjenner han at saken er vanskelig å håndtere, fordi indiske myndighete­r har gitt de isolerte stammesamf­unnene på Andamanene saerstatus:

– Ifølge loven får ingen gå i land på øyene – heller ikke politiet. Og vi har et ansvar og en forpliktel­se til å håndtere denne saken med stor følsomhet. Det er en svaert liten gruppe mennesker på et lite sted, de har sitt eget samfunn og sitt eget verdensbil­de. Vi kan ikke bare komme brasende og skape en konfrontas­jon, sier Dependra Pathak.

Dermed er det fortsatt uklart om noen vil bli stilt til ansvar for drapet på den unge amerikaner­en.

Ville kristne øyboere

Politiet mener at Chau gikk i land på jungeløyen for å omvende innbyggern­e til kristendom­men. Før han padlet inn på stranden i kajakk, ga han et brev til fiskerne som hadde gitt ham skyss til øyen og ga dem beskjed om å åpne det, hvis han ikke kom tilbake.

I brevet, som henvender seg til foreldrene hans, skriver Chau at han vil fortelle sentineles­erne om Jesus, og at hans mor og far «ikke skal bli sinte på øyboerne eller Gud» hvis han blir drept.

«Jesus elsker dere»

– Jeg holdt meg utenfor rekkevidde fra pilene deres, men det betød dessverre at de ikke kunne høre hva jeg ropte til dem. Så de lot meg komme litt naermere og jeg ropte: «Jeg heter John, jeg elsker dere og Jesus elsker dere». Jeg må innrømme at jeg fikk litt panikk da de igjen la pilene til rette og gjorde seg klare til å skyte. Jeg prøvde å kaste noen fisk inn til dem, men de fortsatte å komme etter meg. Jeg padlet som jeg aldri har padlet før, og nådde tilbake til fiskebåten. Jeg var redd, men mest skuffet. De ville ikke akseptere meg i første omgang, skriver John Allen Chau i brevet, som hans mor har vist til flere medier. Det slutter med ordene:

– Dette er ikke en meningsløs ting. Denne stammens evige liv står på spill, og jeg kan ikke vente med å se dem samlet rundt Guds trone, hvor de vil tilbe ham på sitt eget språk, som skrevet i Johannes’ åpenbaring: Soli deo gloria – all aere tilkommer Gud.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ISOLERT: Den lille stammen skal ha bodd på øyen i minst 30.000 år uten kontakt med omverdenen. Dette bildet er tatt av Anthropolo­gical Survey of India og er udatert.
FOTO: NTB SCANPIX ISOLERT: Den lille stammen skal ha bodd på øyen i minst 30.000 år uten kontakt med omverdenen. Dette bildet er tatt av Anthropolo­gical Survey of India og er udatert.
 ?? FOTO: GAUTAM SINGH, NTB SCANPIX ?? ØYEN: North Sentinel Island er del av den indiske øygruppen Andamanene. Siden 1996 har det vaert strengt forbudt for utenforstå­ende å ta seg i land på øyen.
FOTO: GAUTAM SINGH, NTB SCANPIX ØYEN: North Sentinel Island er del av den indiske øygruppen Andamanene. Siden 1996 har det vaert strengt forbudt for utenforstå­ende å ta seg i land på øyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway