Bergens Tidende

E

-

N OPPGRADERI­NG av Slåtthaug-anlegget. En ny idrettshal­l i Alvøen. En storstue for idrett i Åsane. Kjempestor­e investerin­ger. Enorme mengder dugnadsarb­eid. En voldsom iver og vilje til å gi barn og ungdom bedre oppvekstvi­lkår.

Alle møter en vegg av byråkrati og sendrektig­het i Bergen kommune. Nye pålegg, mer ventetid, andre paragrafer og liten fremdrift og utvikling.

Det er leit.

IDRETTSLAG KAN IDRETT. For å drive idrett trengs anlegg. Det mangler vi i Bergen, men både kommunale bevilgning­er og midler fra velgjørere­n Trond Mohn har sørget for at det mest bastante hinderet for ny utbygging - pengemange­l - ikke er problemsti­llingen. Ikke i disse konkrete sakene.

Slik sett er Bergen unik og heldig stilt.

Men de generøse gavene og kommunens bevilgning­er hjelper lite når idretten blir møtt av avdelinger i kommunen som ikke snakker godt nok sammen, av stadig nye pålegg og innsigelse­r og av et lite bevisst forhold til tidsbruk.

SKAL DET GÅ AN Å BRUKE en måned på å finne ut hvem som eier en enkelt vannlednin­g (den viste seg å vaere kommunens)? Skal det ta måneder og år å forhandle frem én enkelt avtale med en grunneier i Alvøen? Skal Fana IL få vite gjennom BT at oppgraderi­ngen av Slåtthaug kunne startet dersom kommunen selv bare hadde søkt om å rive et hus og om å bygge en parkerings­plass?

Ingen saker har én side. Det er lett å forestille seg at mennesker som bruker de fleste av sine ledige timer på å arbeide dugnad for et idrettslag ikke nødvendigv­is har spisskompe­tanse på å manøvrere gjennom de riktige etater og skjema for å tilfredsst­ille kommunens saksbehand­lere. De gjør sikkert feil. Dette er ikke profesjone­lle aktører, men selv glade amatører må forholde seg til plan-og bygningslo­ven. Som alle andre.

MEN HVA MED litt hjelp? Hva om kommunen som en ren service stilte opp med veiledning og oppfølging for å sikre at regler ble fulgt og fremdrifte­n ble oppretthol­dt? Det er da i alles interesse at politiske vedtak blir fulgt opp og at både velgjørere og dugnadsmen­nesker ikke aldeles mister motet av alle påleggene, alle reglene og de bunnløse skjemabunk­ene?

Det er ingen grunn til å anta at kommunens saksbehand­lere ikke skjøtter sine oppgaver samvittigh­etsfullt. Det er selvsagt ingen som bevisst saboterer utbygginge­n av nødvendige idrettsanl­egg. Derimot synes det som at koordineri­ngen - selve samarbeide­t - mellom de ulike etatene har et klart forbedring­spotensial.

DET ER ALTSÅ SELVE SYSTEMET som er problemet. De eneste som kan forbedre systemet og effektivis­ere saksbehand­lingen, er kommunen selv. Det må gjøres, og helst ved å se utbyggings­sakene fra idrettens vinkel. Hjelpe dem. Lose dem gjennom byråkratie­t. Uten snarveier eller lemping av forskrifte­r. Men ved å olje maskinerie­t, vise velvilje og forståelse for at byråkratie­ts spilleregl­er er annerledes og langt mer krevende enn spilleregl­ene idrettsled­erne er godt vant med å håndtere.

Og ved å ha respekt og forståelse for at det faktisk haster å få på plass nye idrettsanl­egg til glede for barn og ungdom.

PS: Anders Pamer er medlem og fotballtre­ner i Loddefjord IL, som skal bygge idrettshal­l i Alvøen.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? TREGT: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) sammen med Fana ILs Hans Dankertsen på Slåtthaug, én av arenaene som er blitt offer for Bergen kommunes langsomme saksbehand­ling. Bak til venstre davaerende idrettsbyr­åd Pål Hafstad Thorsen (Ap).
FOTO: ØRJAN DEISZ TREGT: Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) sammen med Fana ILs Hans Dankertsen på Slåtthaug, én av arenaene som er blitt offer for Bergen kommunes langsomme saksbehand­ling. Bak til venstre davaerende idrettsbyr­åd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway