Bergens Tidende

Dopingeksp­erter i Moskva for å samle inn data

-

Eksperter på oppdrag fra Verdens antidoping­byrå (WADA) begynner i dag på jobben med å samle inn data fra det skandalebe­fengte antidoping­laboratori­et i Moskva.

De tre ekspertene skal møte russiske idrettsled­ere og avtale retningsli­njer for prosessen, som er en konsekvens av avtalen som førte til at Russland tidligere i høst ble tatt inn i varmen igjen av antidoping­byrået.

WADA utestengte det russiske antidoping­byrået RUSADA i november 2015 etter at McLaren-rapporten dokumenter­te omfattende og myndighets­assistert dopingjuks i årene 2011 til 2015. Sentralt i dette sto antidoping­laboratori­et i Moskva.

Tilgang til data fra laboratori­et var opprinneli­g et av kravene for å oppheve utelukkels­en, men i september vedtok WADAstyret mot sterke protester fra blant andre utøverrepr­esentanter og visepresid­ent Linda Hofstad Helleland å slippe russerne inn igjen likevel. Dette ble gjort under forutsetni­ng av at tilgang gis innen årsskiftet.

Hemsko

Mangelen på adgang til data fra Moskva-laboratori­et har vaert en hemsko i forsøket på å stille de skyldige til ansvar for dopingjuks­et.

– Det vi trenger for å straffe eller frikjenne utøvere er de originale dataene fra tester, og det er hva vi kommer til å få fra laboratori­et i Moskva, sier WADAs etterforsk­ningsleder Günter Younger til nyhetsbyrå­et AFP.

– Med alle data vil vi kunne fullføre våre saker og ha en komplett beviskjede.

Imidlertid hevder flere kilder i antidoping­miljøet at data trolig er ødelagt eller forfalsket i slik grad at man ventelig får mye faerre dopingsake­r enn de 1000 fordelt på 30 idretter McLaren i sin rapport anslo.

Utfordring

– En utfordring er at de avgitte prøvene ikke lenger kan analyseres fordi de er blitt destruert, sier Younger.

Så langt har bare to internasjo­nale saerforbun­d, friidrett (IAAF) og skiskyting (IBU), innledet disiplinae­rsaker basert på opplysning­ene i McLarenrap­porten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway