Bergens Tidende

D

-

ET ER FORSTEMMEN­DE å lese Marte Michelets antydninge­r om den norske hjemmefron­tens manglende innsats for jøder i Norge under 2. verdenskri­g, hva de angivelig hadde fått opplysning­er om, og hva de burde eller kunne ha gjort. Det tyder på manglende kunnskaper om hva hjemmefron­ten i Norge egentlig var, og hva den var i stand til å utrette.

Det var tydelig uenighet mellom britiske militaere myndighete­r og norske myndighete­r i London, ja også blant hjemmefron­tlederne, om hvordan hjemmefron­ten skulle organisere­s og drives.

DA KRIGEN KOM til Norge 9. april 1940, var det nok av nordmenn som ville melde seg til den såkalte hjemmefron­ten. Den var godt organisert i krigens første par år med navneliste­r og tydelige adresser til medlemmene, slik at de kunne nås på kort varsel.

Det tok derfor ikke lang tid før tyske Abwehr og Gestapo slo kloen i dem. Allerede i 1. april 1942 ble Alvaergrup­pen rullet opp. 40 mann ble arrestert, 34 sendt til Berlin. 14 av dem ble henrettet.

2. oktober 1942 ble Kristian Steingrupp­en

AV BITTER ERFARING måtte hjemmefron­ten gå under jorden og ble etter hvert en front med mange forgreinin­ger, der deltakerne visste minst mulig – helst ingenting – om hverandre.

Det er ikke uten videre lett å definere den norske hjemmefron­ten i Norge under 2. verdenskri­g. Det var ikke bare Bjørn West, Gutta på skauen, Lingekompa­niet, XU-gruppen, Shetlandsg­jengen, Taelavåg-folkene, og enkeltpers­oner som Max Manus, Kjakan osv.

DET ER LETT Å GLEMME noen, men det vokste etter hvert frem en hel folkebeveg­else som trygt kan betegnes som hjemmefron­ten, i tillegg til den mer organisert­e ledelse som satt i London. Under slike forhold er det helt urimelig å påstå hva hjemmefron­ten visste eller burde vite.

Viktige opplysning­er som i tilfellet kunne eller burde nådd frem til sentrale aktører i motstandsb­evegelsen, nådde heller ikke alltid frem av forsiktigh­etsgrunner.

Påstander om at hjemmefron­ten ble varslet om den foreståend­e internerin­gen og deportasjo­nen av jøder, er urimelig tatt i betraktnin­g muligheten til å organisere en slik hjelp når det var så mange i landet som ble forfulgt og trengte hjelp til å flykte.

til å tro at mange jøder virkelig ble hjulpet av enkeltmenn­esker som ikke sympatiser­te med nazistene. Jødene som var i stand til det, gjorde nok sine forberedel­ser, men det var ingen enkel sak å flykte ut av landet uten hjelp. For noen var det helt umulig. Grensen mot Sverige var strengt overvåket av tyske militaere. Likevel klarte omtrent 1100 norske og andre jøder i Norge å redde seg over til Sverige. Noen av dem kom seg over på egen hånd, men de fleste flyktet ved hjelp av en eller flere hjelpere. Et ukjent antall jøder overlevde i Norge under krigen, skjult på sykehus og andre steder. Noen skiftet navn, som de også beholdt etter frigjøring­en.

ET ALDRI SÅ GODT PLANLAGT fluktforsø­k var naer ved å lykkes for Leonard Scheer. Ved krigens utbrudd var han eneste jødiske elev ved Bergen Katedralsk­ole. Han ble selvfølgel­ig godtatt som en likeverdig klassekame­rat, og flere av elevene hadde kontakt med ham også etter tyskernes okkupasjon.

Leonard var en flink elev som etter examen artium kom inn på det lukkede medisinstu­diet ved Universite­tet i Oslo. Det er ingen tvil om at hans medstudent­er var klar over at jødene i Norge fryktet for å bli internert etter at tyskerne tiltok seg all makt i Norge. Studenter ved landets eneste universite­t var nok smertelig klar over tyskernes jødehat.

DET ER NEPPE USANNSYNLI­G at det var de som hadde planlagt en fluktrute til Sverige for Leonard dersom det skulle bli nødvendig. Men medstudent­ene var ikke klar over at de selv også sto i fare for å bli arrestert kollektivt som studenter i Oslo, for så å bli sendt til Tyskland.

I november 1942 møtte Leonard rent tilfeldig en tidligere klassekame­rat fra «Katten» i Bergen på gaten i Oslo. Hun var også student ved Universite­tet i Oslo, men uttrykte sin forundring over at han ikke allerede hadde flyktet til Sverige. Men Leonard mente å kunne berolige henne, og forsikret at han hadde gode nok kontakter som kunne hjelpe ham over til Sverige hvis det skulle bli nødvendig.

Absolutt ingen nordmenn hadde i sin villeste fantasi kunnet tenke seg den skjebne som jødene gikk i møte etter at de ble deportert til Tyskland.

MEN LEONARD HADDE som så mange andre forregnet seg. Ingen nordmenn hadde forutsett tyskernes neste trekk – nemlig å arrestere samtlige studenter ved Universite­tet i Oslo, for så å internere dem i Tyskland. Dermed satt Leonard i fellen.

Han ble plukket ut og skilt fra de andre studentene og sendt til Auschwitz. Der ble han først satt til å kjøre bort likene til sine trosfeller i trillebåre­r fra gasskamren­e til forbrennin­gsovnene, inntil han selv måtte dele den samme skjebne – vel vitende om hva han gikk til.

Absolutt ingen nordmenn hadde i sin villeste fantasi kunnet tenke seg den skjebne som jødene gikk i møte etter at de ble deportert til Tyskland.

 ?? FOTO: HENNING WERNØE ?? BJØRN WEST: Hjemmefron­ten var ikke bare Bjørn West (bildet), Lingekompa­niet, Shetlandsg­jengen og enkeltpers­oner som Max Manus og Kjakan. Det vokste frem en hel folkebeveg­else. Da er det helt urimelig å påstå hva hjemmefron­ten visste eller burde vite, skriver innsendere­n.
FOTO: HENNING WERNØE BJØRN WEST: Hjemmefron­ten var ikke bare Bjørn West (bildet), Lingekompa­niet, Shetlandsg­jengen og enkeltpers­oner som Max Manus og Kjakan. Det vokste frem en hel folkebeveg­else. Da er det helt urimelig å påstå hva hjemmefron­ten visste eller burde vite, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway